DEM Parti Diyarbakır Büyükşehir eşbaşkan adayları Serra Bucak, Doğan Hatun ve ilçe belediye eşbaşkanlar Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti lokalinde gazetecilerle bir ataya geldiler. İl Eşbaşkanı Abbas Şahin ile Pınar Sakık'ın da katıldığı toplantıda

Toplantının açılış konuşmasını DEM Parti İl Eş Başkanı Abbas Şahin yaptı. Kayyım sürecinde gerçekleri yazmaktan geri çekilmeyen basın çalışanlarını selamlayan Şahin, şöyle devam etti: "Darbe girişimi sürecinden sonra ilk darbeyi yerel yönetimler aldı. 8 yıldır Kürdistan kayyım ile yönetilmeye çalışılıyor. Kayyım ile bizim kazanımlarımızı yok etmeye çalıştılar. Fakat yine de direndik, tabi bu gücü oluştururken de en büyük destekçimiz özgür basın oldu. Biz yerel seçimlerde iktidar ve farkı olmayan muhalefetle karşı karşıyayız. Biz dilimizle ve farklılıklarımızla fark koyacağız. Kendimizi de kentimizi de özgür basının yönlendirmesi ile yöneteceğiz. Bu süreç özgür olacağımız bir süreç olacak. Ve bu halk artık esareti kabul etmeyecek. Kentimizi sizden alacağımız öneriler ve sorular ile hep birlikte yöneteceğiz."

Şahin, 18 belediyenin 18'ini de kazanmayı hedeflediklerini söyledi.

Şahin'in konuşmasından sonra toplantı gazetecilerin adaylara sorduğu sorularla devam etti.

SANDIK SAYISI KADAR SANDIK GÖREVLİMİZ VAR’

Seçim güvenliği hakkında sorulan soruya Şahin, "Özellikle seçim sürecinde kolluğun bazı ilçelere taşındığını gördük. Müşahitler ve avukatlar ile tedbir alacağız. DEM Parti olarak hem sandık görevlileri hem de yüzlerce avukatla çalışacağız bu seçimde. Sandık sayısı kadar görevlimiz ve müşahitimiz var" diye cevap verdi. Şahin, hareketli seçmenlere yönelik çalışmalar yürüttüklerini ve gelip oy kullanabilmeleri için hazırlık yaptıklarını söyledi.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi eşbaşkan adayı Serra Bucak, belediyelerin AK Partili adaylar için çalıştığını belirterek, "Yardım kolisi adı altında belediyelerde bulunan gıdaların seçim için dağıtıldığı bilgisini aldık. Son üç dört haftada özel bankalardan belediye adına kredi çekildiği bilgisi de mevcut" diye konuştu.

Belediyelere yeniden kayyım aranır mı? Bucak, bu soruyu şöyle cevapladı: “Onlar bizim demokratik siyasetten çekilmemiz için belki de kayyım atadılar. Ama halkımız hem oy verecek, hem de sandıkları doğal müşahit olarak koruyacak. Biz gitmeyeceğiz, gayri meşru olanlar pılını pırtılarını toplayıp belediyelerden gidecekler.

‘ÇALIŞANLARINA ELDİVEN DAĞITAMAYAN KİŞİ BU ŞEHRE TALİP OLMUŞ’

"Belediyelere ait taşınmazların satılmasına dair bir önleminiz var mı?" şeklindeki soruya cevap Serra Bucak, şunları söyledi: "DEM Parti’nin yerel yönetim kurulu hukukçularla birlikte çalışma yürütüyor. Yakın zamanda yapılan her işlemle ilgili başvuruda bulunacağız. Ve bütün bu süreçleri sizler ile paylaşacağız."

"Rakip adaylar proje üretemediğinizi iddia ediyor" sorusuna cevap veren DEM Parti Diyarbakır Büyükşehir eşbaşkan adayı Doğan Hatun, "Bu söylemleri yayan aday, deprem sürecinde AFAD başkanı olduğunu söylüyor. Depremden sonra o kişi kendi çalışanlarına iş eldivenleri bile getiremedi. Bütün AFAD emekçilerine Kriz Koordinasyon Ağı olarak biz gerekli malzemeleri dağıttık, buna herkes şahit. Bunun koordinasyonunu sağlayamayan kişi bugün gelmiş bu şehre talip olmuş. Biz onlar ile muhatap dahi olmayız" dedi.

‘DEMOKRASİ MÜCADELEMİZ HALK TARAFINDAN GÖRÜLÜYOR’

Belediyelere tekrar kayyım atanır mı? Bu soruya Serra Bucak şöyle cevap verdi: "Baskının envaiçeşidini görmüş bir parti olarak elbette kayyım vahşetinden uzak bir alan yaratmaya çalışıyoruz. Bu halkın 8 yıldır iradesine ket vurulmuş ve halk da bunun farkında. Gönül isterdi ki bu kentte adayların hepsi kayyımla ilgili iki cümle laf etsinler. Ama etmediler. Hatta bazıları halkı tekrar kayyım ile tehdit etti. Ancak bunlar halkı sandıktan geri çekmeyecek. Dolayısıyla biz bu motivasyon ile seçim çalışması yürüttük ve tüm ilçeleri alacağımıza inanıyoruz. İki kayyım sürecinden sonra iktidar sanmasın ki şimdiye kadar yürütülen politikayı tekrarlarsa halk sessiz kalacak. Halk sokaklara dökülecek. Ne boykot ettik ne de sandıklardan geri durduk. Bizim bu demokrasi mücadelemiz halk tarafından da görünüyor.’’

‘USÜLSÜZCE BELEDİYEYE ALINANLARIN İŞİNE SON VERECEĞİZ’

Diyarbakır’da AK Partili aday Bedirhan Akyol, AK Partili Bağlar Belediyesi'nin son aylarda 'para karşılığı işe alımlar yaptığını' öne sürdü, "kazanırsak bu yola başvuranları işten çıkaracağız" dedi. ‘’Bağlar Belediyesi Hüseyin Beyoğlu, son iki ay içinde oğlu ve baldızını da işe aldı. "Son aylarda yapılan alımlarla ilgili ne yapacaksınız’’ diye soran gazetecilere, Bağlar Belediyesi eşbaşkan adayı Siraç Çelik cevap verdi.

Çelik, "Kendileri diyor ki seçimi kazanırsak son 60 günde alınanların tamamını işten atacağız. Yani kendileri alıp kendileri çıkaracak. Biz bu halka hizmet için geliyoruz, kasayı doldurmak için seçilmiyoruz. Evet, işe usulsüzce alınanların işine son vereceğiz Biz pisliğe bulaşmamış, onların suç ortağı olmayan kişileri neden işten atalım" dedi.

‘MADDİ MANEVİ AMEDSPOR'UN YANINDA OLACAĞIZ’

Toplantıda belediye eşbaşkan adaylarına binlerce taraftarı olan ve kayyımlar döneminde belediyeden destek alamayan

Amedspor'la ilgili soru da soruldu. Doğan Hatun, "Bitmeyen, tükenmeyen bir sevdamız var Amedspor'a ve zor ve sıkıntılı süreçte maddi manevi yanında olacağız" diye cevap verdi.

Gazetecilerin sorularının ardından kapanış konuşmasını yapan Büyükşehir eşbaşkan adayı Doğan Hatun, "Bütün halkımızı oy kullanmaya ve sandığa sahip çıkmaya bekliyorum. Bu kayyım faşizmi üç gün sonra son bulacak ve bizler için yeni bir süreç başlayacak" dedi.