GÜNDEM

Deprem bölgesinde bulunan gazeteciler anlattı: Her taraf yıkıldı, insanlar bölgeyi terk ediyor

2 büyük deprem felaketinin etkileri deprem bölgelerinde korkunç bir şekilde hissedilmeye devam ediyor. Bölgede bulunan gazeteciler gördüklerini ve yaşanan sıkıntıları dokuz8HABER ile paylaştı.

Abone Ol

Kahramanmaraş merkezli 2 büyük depremin üzerinden 9 gün geçti. Her geçen saat ölü sayısı artarken yaşayanların da çok büyük sorunları var. Havaların soğuk olması ile birlikte barınma, giyinme, beslenme başta olmak üzere çok ciddi sorunlar var. 

Depremin yakından etkilediği 10 kentte Türkiye'nin farklı yerlerinden gelen gazeteciler var. Gazeteciler yaşanan sorunları kamuoyu ile paylaşıyor. Gazeteciler depremin vurduğu kentlerdeki son durumu dokuz8HABER ile paylaştı. 

MEHMET YAZICI ADIYAMAN'DAKİ DURUMU ANLATTI

Samsun Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Mehmet Yazıcı, Adıyaman'da madencilerle domuz damı yöntemini konuştu, Fransalı yardım ekibini görüntüledi.

Kahramanmaraş'ta meydana gelen 2 büyük depremde Adana, Adıyaman, Gaziantep, Kilis, Şanlıurfa, Osmaniye, Hatay, Kilis ve Malatya kentleri çok ciddi etkilendi. Enkaz kaltınca canlı arama kurtarma çalışmalarını günlerce canlı olarak takip ettik.  Enkaz altından çıkarma anında birçok hayatın kurtarılmasına vesile olan domuz damı tekniği ise birçok kişi tarafından ilk defa duyuldu. 

Gazeteci Mehmet Yazıcı domuz damı yönteminin kahramanlarından olan Adıyamanlı madencilerle konuştu. 

DOMUZ DAMI YÖNTEMİYLE 3 KİŞİ KURTARDIK

Madenciler pazartesi Adıyaman'a geçtiklerini belirterek, domuzdamı yöntemini nasıl yaptıklarını anlattı. Domuz damını makas şeklinde yapıyoruz. Damın birine koyuyoruz ağacı. Karşılıklı 4 tane ağacı üst üste paralel koyuyoruz. Bir araya koyuyoruz ilerliyoruz sonra tekrar domuzdamı yapıyoruz. Biz iki kişi kurtardık bu grupla. Biz 3. gün iki kişi kurtardık. Biz gönüllü olarak geldik. Can kurtarmaya devam edeceğiz. Ne zaman ki bie ihtiyaç olmazsa o zaman çıkacağız. 

Mehmet Yazıcı ayrıca Fransa yardım ekibini ve nasıl çalıştıklarını da görüntüledi. 

ADNAN BİLEN MARAŞ'TAKİ DURUMU ANLATTI

Mezopotamya Ajansı Muhabiri Adnan Bilen, Maraş ve Elbistan'daki durumu anlattı. Elbistan'ın birçok yerinde insanlar artık yerleri terk ediyor. İnsanların yüzde 90'ı artık burayı terk ediyor. Arama kurtarma aramaları bitmek üzere. Nurhak ve Elbistan'da daha dokunulmamış binalara "boş" yazılamaları asılıyor. 

İNSANLAR ELBİSTAN'I TERK EDİYOR

Aradan bir hafta geçmiş olsa da Afad birkaç çadır kurmuş durumda. Seyar tuvalet ve banyo çok ciddi sorun. Doktorlar burada salgın konusunda insanları uyarmaya başladı. Çok ciddi hijyen sorunu var. İnsanlar ayarlanan otobüslerle il dışına gidiyor. Birkaç güne kadar parmakla sayılabilecek kadar insan kalır muhtemelen. Burada bir gönüllüler ordusu kurulmuş. Özellikle HDP gençlik meclisinin kurduğunu bir gönüllüler ordusu var onlar her yere yardımlar götürüyor. 

FIRAT BULUT MALATYA'DAKİ SON DURUMU ANLATTI

Gazeteci Fırat Bulut, Malatya ve ilçelerindeki son durumu ve gözlemlerini aktardı

Dün İstanbul'dan geldim. İlk olarak gördüğüm havaalanında ciddi bir kaos var. Havaalanının içinde tadilat var. Taksi bile yok. İnsanların çoğu gitmeye çalışıyor. Havaalanı ve otogara ulaşmak için de araç yok ama toplu taşıma da yok. Malatya'da arama kurtarma çalışmaları bitmek üzere. 

MİTHAT SANCAR MALATYA'YI ZİYARET ETTİ

Malatya'da en örgütlü olan HDP. Burada bir kriz masası kurmuş. Bugün HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar da burada. Sancar bölgeyi inceledi. Depremzeleri ziyaret etti. Bizim çekim yapmamıza da izin verilmiyor. Depremzedeler yardımlar konusunda sıkıntılı. Yardımların geldiğini ancak kendilerine ulaşamadığını belirtiyorlar. AKP'ye karşı da çok ciddi bir tepki var. 

DUYGU KİT ADIYAMAN'DAKİ GELİŞMELERİ ANLATTI

Munzur Arama Kurtarma Derneği üyesi, gazeteci Duygu Kit depremin ilk gününden bu yana Adıyaman'daki çalışmalarını aktardı.

Kit "Şimdi yapmamız gereken yardımlaşma ve dayanışma sürecini örgütleyerek bulunduğumuz her yerde depreme hazır hale gelmek." dedi.

171 KİŞİYİ ENKAZDAN ÇIKARDIK

Adıyaman'a ulaşmakta çok büyük güçlük çektiklerini belirten Kit, "Adıyaman'a ulaşmakta sorunlar yaşadık. Çünkü gittiğimiz yolların çoğu çökmüştü ya da sorunlu haldeydi. Müdahale ettiğimiz ilk binada 3 vatandaşımızı yaralı kurtardık. Önceki gün Adıyaman'ın en büyük caddesinde bizim dışımızda arama kurtarma ekibi yoktu. Bu çok büyük bir eksiklikti. İnsanlar arama kurtarma ekiplerini bulamayıca öfkelerini yükseltiyorlardı. Adıyaman'ın yarısı yıkılmış geri kalanı ise hasarlı durumda. Geriye kalan binalar kesinlikle insanların yaşamı için uygun değil. Bir ekibimiz Adıyaman'da bir ekibimiz ise Dersim'den süreci yönetiyor. Biz 171 kişiyi enkazdan çıkardık. Arama kurtarma çalışmalarımız sürüyor. 

ALİ KOÇER GİTTİĞİ BÖLGELERDEKİ DURUMU ANLATTI

Antep'te insanların göçük altındaki yakınlarını beklemeye devam ettiğini belirten Koçer, Pazarcık'ta ise binden fazla yaralının olduğunu vurguladı. 

Koçer, Pazarcık'ın Ördekdede köyünde 120 yapı var 115 yapı tamamen yıkılmış diğerleri de hasarlı. 34 kişi hayatını kaybetmişti. Elbistan'da da aynı durum geçerli. Yüzde 60 yıkılmış durumda. Antep'te bazı bölgelerde ceset kokuyordu. Çok ciddi bir durum vardı. Adıyaman'ın Besni ilçesinde ise 200'e yakın yıkılmış binalar vardı. Binden fazla kişi hayatını kaybetmiş durumda. 

DİYARBAKIR'DAKİ SON DURUMU EMİRCAN DÜZDEMİR ANLATTI

Gazeteci Emircan Düzdemir, depremin vurduğu Diyarbakır'daki son durumu anlattı.

Diyarbakır'da 300'den fazla kişinin hayatını kaybettiğini belirten Düzdemiri,"Galeria ve Sözel Apartmanı'nda çalışmalar devam ediyor. Halk evlerine geçmek için hasar tespitlerinin yapılmasını bekliyor." dedi.

Depremzedelerin birçoğunun okul ve çadırlarda kaldığını ifade eden Düzdemir, "Halk binalarının hasar tespitinin yapılmasını bekliyor. Enkazlarda mucize olmadığı sürece artık bir yaşam ihtimali çok fazla yok. Depremzedelerin ihtiyaçları karşılanmaya çalışıyor. Halk çok ciddi bir dayanışma ile kendi yaralarını sarıyor.