Independent Türkçe’de yer alan habere göre, Merkez üssü Kahramanmaraş'ta arka arkaya yaşanan iki büyük depremde can kayıpları artmaya devam ediyor.
Resmi makamlardan açıklanan son rakamlara göre şimdiye kadar 3 bin 419 kişi hayatını kaybetti, 20 binin üzerinde insan da yaralandı.
Depremde 6 bine yakın bine bina yıkıldı. Birçok bölgede arama kurtarma çalışmaları devam ediyor ancak hala bazı yerlerde çalışmanın yapılamadığı bilgileri geliyor. Birçok resmi kurum arama kurtarma, yardım faaliyetine katılıyor.
Bunlardan biri de Göç İdaresi Başkanlığı'na bağlı Yabancılar İletişim Merkezi (YİMER).
YİMER, sosyal medya hesabında depremzedelere Türkçe, Arapça, Farsça, İngilizce, Rusça, Almanca ve Peştuca dillerinde tercüme desteği verdiğini, ihtiyaç halinde 187'yi arayarak destek talebinde bulunabileceği bilgisini paylaştı.
7 Farklı dilde tercüme desteği veren YİMER'in dilleri arasında Kürtçenin yer alamaması tepkilere neden oldu.
Birçok Twitter kullanıcısı "yaşlılarımız Kürtçe dışında dil bilmiyor", "Neden Kürtçe yok", ve "Her dil var ama Kürtçe yok" diyerek tepki gösterdi.
"Kürtçe bu konuda da devletin gündeminde yok"
Tepki gösterenlerden biri de Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA) Diyarbakır İl Başkanı Cihan Ülsen.
Ülsen, Kürtlerin yoğun yaşadığı deprem bölgelerinde Kürtçenin tercüme desteğinden ayrı tutulmasının akıl tutulma olarak yorumladı.
"Deprem bölgesinde Kürtler yaşamıyor mu?"
Kürt Dili Hareketi Derneği kurucu başkanı avukat Suphi Özgen de Ülsen ile benzer tepkiyi gösterdi ve şu soruları sordu:
"Depremin vurduğu 10 ilimizde en fazla Kürt vatandaşımız yaşamıyor mu? Enkazda kalan sadece Kürtçe bilen depremzede Almanca Rusça ile mi iletişim kuracak?"