00:45 - Resmi Gazete'de Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imzasıyla yayımlanan karara göre; 10 ilde 8 Şubat 2022 01.00 itibariyle üç ay süreyle olağanüstü hal ilan edildi.

00:10 - Can kaybı 5 bin 894'e yükseldi, 34 bin 810 yaralı var. 5 bin 775 bina yıkıldı

23:15 - Fransa’nın hava yoluyla gönderdiği arama ve kurtarma ekibi Türkiye’ye ulaştı. Avrupa Birliği (AB), Türkiye’ye arama kurtarma ve sağlık ekipleri gönderen toplam üye ülke sayısını 19 olarak duyurdu.

22:30 - Prof. Dr. Naci Görür: "Erzincan ile Bingöl arasında 7.4'lük bir fay var, en son 1790'larda kırılmış, burası yakınlarda kırılabilir. Çok beklemeyeceğimizi düşünüyorum."

22:25 - Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer. "10 ilde eğitim ve öğretime 2 hafta ara verilmiştir." dedi.

21:50 - Bakan Akar açıkladı: 7 bin 500 asker deprem bölgesinde

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından bölgede toplam 7 bin 500 civarında askerin çalışmalarını sürdürmekte olduğunu ve yarından itibaren 1500 personelin daha katılacağını bildirdi.

21:40 - Sağlık Bakanı Koca, deprem bölgesindeki son durumu açıkladı: "Can kaybı 5 bin 434'e yükseldi" 

20:05 - İskenderun Limanı’ndaki yangın söndürüldü. Milli Savunma Bakanlığı (MSB), İskenderun Limanı'ndaki yangının havadan müdahaleyle söndürüldüğünü bildirdi.

19:50 - AFAD: 4 bin 544 kişi hayatını kaybetti. AFAD Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar: Şu ana kadar hayatını kaybeden vatandışımızın 4 bin 544.

19:40 - Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Kilis'te arama faaliyetlerinin sona erdiğini ve enkaz altında kimsenin kalmadığını açıkladı. Bakan Muş, Kilis Valiliği’nde yaptığı açıklamada, "Kilis'te toplam 466 yaralımız var. Bunların şu an itibarıyla 30'u serviste, 14'ü yoğun bakımda. Geri kalan vatandaşlarımız taburcu edilmiş durumda. 22 vefat var Kilis'imizde. Buradaki 10 vatandaşımız Kilis'te ikamet eden, 12 vatandaşımız da diğer illerden buraya gelen ve vefat eden vatandaşlarımız. Şu an itibarıyla Valiliğimiz koordinasyonunda hasar tespit çalışmaları yürütülmekte. An itibarıyla yapılan tespitlerde 138 binanın ağır hasarlı olduğu, 119 binanın yıkık durumda olduğu ilgili birimlerce tespit edilmiş durumdadır” dedi.

19:30 - Haluk Levent'in paylaştığı kripto cüzdanlarına gonderilen toplam para miktarı 2 milyon doları aştı. https://portfolio.nansen.ai/dashboard/APE-JBS8U7

19:00 - Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı: Binaların hiçbiri oturulacak durumda değil. Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, yolların kapalı olması nedeniyle sorun yaşadıklarını ve oturulacak bir durumda bina kalmadığını ifade etti.

Kahramanmaraş merkezli depremlerin en çok etkilediği kentlerden biri Malatya olurken, AKP'li Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan son durumu anlattı. Kent genelinde 500 binanın yıkıldığı açıklayan Gürkan, 268 civarında yurttaşın hayatını kaybettiğini ve en az 2 bin 800 yurttaşın da enkaz altından yaralı olarak kurtarıldığını belirtti.

18:55 - AFAD, saat 18.00 itibarıyla; depremlerde 3 bin 703 kişinin hayatını kaybettiğini, 22 bin 286 kişinin yaralandığını açıkladı.

18:50 - İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu: "838 personel, 275 araç ve ekipman ile Hatay’dayız. Arama-kurtarma çalışmaları ile şu ana kadar 53 vatandaşımızı enkazdan sağ kurtardık."

18:15 - Türkiye Gazeteciler Cemiyeti açıkladı: Enkaz altında gazeteciler var. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC), Hatay’da görev yapan Demirören Haber Ajansı çalışanı İzzettin Nazlı ve ailesinin de enkaz altında olduğunu, TGC’nin İskenderun Temsilcisi Akın Bodur’a da ulaşamadıklarını açıkladı. Bu konuda bilgi sahibi olan meslektaşların haber vermelerini bekleyen TGC, geçmiş olsun mesajı yayınladı.

18:00 - Demokrasi ve Atılım (DEVA) Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, “Yol arkadaşım Sadullah Ergin’in kardeşleri ve aileleri dahil çok sayıda yakını Hatay’da enkaz altında. Dualarım, tüm vatandaşlarımızın sevdiklerine kavuşmaları için” dedi.

17:45 - Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, eski Başbakan Tansu Çiller ile telefonda görüştü. Cumhurbaşkanlığı, görüşmede deprem sonrası bölgedeki durum ve arama kurtarma faaliyetlerine ilişkin değerlendirmelerin yapıldığını kaydetti.

17:20 - Merdan Yanardağ ve Enver Aysever hakkında soruşturma başlatıldı. İki gazeteci hakkında "Halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik" suçundan resen soruşturma başlatıldı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Kahramanmaraş merkezli 10 ili etkileyen depremle ilgili paylaşımları nedeniyle gazeteciler Merdan Yanardağ ve Enver Aysever hakkında soruşturma başlatıldı.

17:15 - İtalyan deprem uzmanı: Türkiye 3 metre Arap Yarımadası'na doğru kaydı. İtalya Ulusal Jeofizik ve Volkanoloji Enstitüsü Başkanı Carlo DoglioniTürkiye'nin sabahın erken saatlerinde meydana gelen yıkıcı depremin ardından üç metre hareket ettiğini belirtti.

Artçı depremler konusunda uyaran Doglioni, daha şiddetli başka sarsıntıların olma riskinin bulunduğunu da sözlerine ekledi.

16.15 - Cumhurbaşkanı Erdoğan, 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile telefonda görüştü. Görüşmede, deprem sonrası bölgedeki durum ve arama-kurtarma çalışmaları hakkında değerlendirmelerde bulunuldu.

16.14- Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Hatay'ın İskenderun ilçesinde, deniz seviyesinin yükselmesi sonucu bazı caddeler su altında kaldı. Çay Mahallesi Mete Aslan Bulvarı'nda sahilden iç kısma doğru yaklaşık 200 metrelik su birikintileri oluştu.  Su seviyesinin araçların tekerlek hizasına geldiği bölgede, trafik yoğunluğu da oluştu.

Hatay'da deprem sonrası deniz taştı - 1

15.39 - Bir acı haber de sanatçı ve AHBAP Platformu Başkanı Haluk Levent’ten geldi. Enkazda kuzenini kaybeden Levent sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımında şunları söyledi: “Ahh ya ahh! Küçük kuzenim Güven Dönbak enkaz altında kaldı. Kurtarılamadı.

15.35 - AKP Adıyaman Milletvekili Yakup Taş, enkaz altında hayatını kaybetti.

akp-5

14.53 - Cumhurbaşkanı Erdoğan: 10 ilde 3 ay sürecek OHAL ilan edilmiştir. Ülke genelindeki okullarda 13 Şubat'a, afet bölgesindeki okullarda 20 Şubat'a kadar eğitim öğretime ara verildi.

14.48 - Depremde can kaybı saat başı artıyor. Son rakamı Cumhurbaşkanı Erdoğan açıkladı:   3 bin 549 kişi yaşamını yitirdi, 22 bin 168 kişi yaralandı

14.37 - Adalet Bakanı ve HSK Başkanı Bekir Bozdağ'ın talimatıyla HSK, başka illerde görev yapan savcılardan Kahramanmaraş 23, Adıyaman 22 ve Hatay'da 21 olmak 66 ilave savcı görevlendirdi.

14.15 - Voleybolcu çift Betül Çoban Çakır ve Bedrettin Çakır yaşanan depremde hayatını kaybetti. 1. Lig'de mücadele eden Gaziantep Merinos Voleybol'un smaçörü Betül Çoban Çakır ve voleybolcu eşi Bedrettin Çakır'dan kötü haber geldi. Skorer'in haberine göre, Kahramanmaraş merkezli gerçekleşen depremde çift yaşamını yitirdi.

13.47 - Diyarbakırlı İş insanından örnek davranış

Diyarbakırlı iş insanı Tahsin Arslan, depremden evleri zarar gören ve riskli olduğu için evine giremeyenleri köyünde ağırlayabileceğini duyurdu. Tahsin Arslan, deprem nedeniyle riskli olduğu için evlerine giremeyenler için Bismil İlçesi Işıklar Mahallesinde tüm evlerinin kapısının açık olduğunu belirtti.  Arslan genç yaşta trafik kazasında kaybettiği oğlu Muhammed Recai Arslan adına yaptırdığı 3 katlı Yatılı Kur’an Kursu’nun kapılarının da açık olduğunu ifade etti.

 Arslan sosyal medya hesaplarından yaptığı açıklamada şunları kaydetti, “Allahım ülkemizi her türlü musibetlerden muhafaza eyle, bu gün birlik ve beraberlik günü, evimiz, köyümüz, camimiz ve kuran kursumuzla bütün kardeşlerimize  kapımız açıktır. Sizleri ağırlamaktan onur duyarız. Yer ışıklar köyü (hayderli) Diyrbakır- Silvan yolu 35. km” Sedat Irmak / Diyarbakır

13.38 - Alevi dedesi İbrahim Sinemillioğlu: Elbistan yıkıldı, Elbistan'ım yok oldu. Açlık, soğuk can yakıyor. Canlarımız dondurucu soğukta enkaz altında. Giden yardımcı sayısı 20. 150 bin nüfuslu şehir yokluğa terk edilmiş. Hiçbir şey yapmamanın aczini kahrediyor. Telefonlar çalışmıyor, hiç bir haber alamıyoruz.

13.32 - 2. Ordu'ya bağlı tüm tugaylar deprem bölgelerine sevk ediliyor. Gelibolu'daki 2. Kolordu İstihkâm Alay Komutanlığı'ndaki görevli subay, astsubay ve uzman erbaşlar, deprem bölgesinde arama kurtarma faaliyetlerine destek için teçhizatlarıyla birlikte bölgeye hareket etti. 2. Ordu Komutanlığı'na bağlı tüm komando tugayları da bölgeye sevk ediliyor.

13.13- Diyarbakır'da yıkılan 7 binada enkaz altına kalarak yaşamını yitiren Osman Başal, Ali Cengiz ve Murat Cengiz'in naaşlarıi Bağlar ilçesindeki Yeniköy Mezarlığı'nda toprağa verildi. Diyarbakır'da yaşamını yitirenlerden bazıları ailelerinin isteğiyle çevre il, ilçe ve köylere defnediliyor. 

12.49 - AFAD, Kahramanmaraş erkezli depremlerde 3 bin 432 kişinin hayatını kaybettiğini, 21 bin 103 kişinin yaralandığını açıkladı.

12.18- Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Kahramanmaraş depremlerinde can kaybı sayısının 3 bin 419'a yükseldiğini belirtti.

11,50 - Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Hüseyin Alan: Kahramanmaraş Belediye Başkanı, fay hatları için yaptığımız çalışmalara inanmadığını söylemişti. Biz belediyenin fayların belirleyip buna göre imar planı yapılmasını istemiştik. Kabul etmedi.

11.20 - Herkes gider Mersin'e, Mehmet Metiner tersine!

AKP'li Mehmet Metiner, depremde yıkılan memleketi Adıyaman'ı terk etmekte zorlandığını anlattı, "Aracına atlayan yola dökülmüş" dedi ve özel araçlarla otobüslerin trafikten men edilmesini istedi.

image-159

11.17- Güney Kore depremlerde arama kurtarma çalışmalarına insani yardım ve destek ekibi göndereceğini duyururken, Hindistan'ın gönderdiği ilk uçak Adana'ya ulaştı.

11.12- Antakya Uğur Mumcu Caddesi'ndeki Zekiye Kırat Apartmanı'nın enkazında arama kurtarma çalışması yürüten ekipler, yıkıntıların arasından ses geldiğini belirledi. Ekiplerin ulaştığı Hülya Yılmaz ve 6 aylık bebeği Ayşe Vera, depremden 29 saat sonra enkazdan sağ çıkarıldı.

11.08 - Türkiye Komünist Partisi'nin (TKP) arama kurtarma ekibi resmi hiçbir yardımın gelmediği Antakya'da iki kız kardeşi enkazdan çıkardı. Kurtarma anı sonrası TKP MK üyesi Salih Bostancı, "İki çocuğu kurtardı arkadaşlarımız, bunca acı arasında çok sevindirici bir olay oldu" dedi ve çalışmalara devam edeceklerini dile getirdi.

10.43 - Osmaniye'de yıkılan bir apartmanın enkazında depremin 24. saatinde Deniz Kaya adlı vatandaş kurtarılarak, umut oldu. Aynı enkazda eşi ve çocuğunun cansız bedeni çıkarıldı.

10.30 - Prof. Övgün Ahmet Ercan, OHAL ilan edilmesini istedi ve organ kaçakçılarına dikkat çekti: Göçen varlıkların soyulmaması, çocukların, bebeklerin, kadınların organcılarca çalınmaması, güvenliği sağlamak üzere ivedi OHAL ilan edilmelidir. Ordu, Mehmetçik göreve.

ahmet ercan-3

10.26 - İskenderun Limanı'ndaki konteynerlerde çıkan yangın, sabah saatleri itibarıyla devam ediyor. Çevreye yayılarak büyüyen yangın nedeniyle yükselen dumanlar, İskenderun'un birçok noktasından görülüyor.

İskenderun Limanı'nda yangın devam ediyor

10.20 - Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum: Osmaniye-Gaziantep kara yoluna zorunlu olmadıkça çıkılmasın. 10 ilde hasar tespit çalışmalarını başlattık.

09.55 - Karayoları Genel Müdürlüğü, Kahramanmaraş depreminin ve kar yağışının ardından bölgenin yol durumunu paylaştı.

Karayolları, sosyal medyada paylaştığı haritada, ulaşıma kapanan yollara dair bilgi verdi, alternatif güzergahları işaret etti.

09.40- AFAD, can kaybı sayısının 3 bin 381'e, yaralı sayısının da 20 bin 426'ya yükseldiğini açıkladı. Yıkılan bina sayısı ise 5775.

09.37 - Jeofizik mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, Twitter hesabından artçı depremler ile ilgili açıklamada bulundu. Ercan şunları kaydetti: “330 kilometre boyunca yerin kükreyişi bitmedi. Yoğun sarsıntılar gittikçe küçülerek 3-4 ay sürecek. 3-4 yılda dinginliğe anca erişecek. Olağanüstü bir kıran. Kalanların ne yazık ki yaklaşık yüzde 5'i canlı, kurtarılmayı bekliyor, kapkara umutla.”

09.32 - HDP Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu duyurdu: Maraş Elbistan Yunus Emre Mahallesi, Saraykent kaderine terk edilmiş durumda. İnsanlar aç, susuz ve soğuktan donmak üzere lütfen yardım edin!

maras2maras-1

09.25 - İskenderun'da ikinci gün: Barınma, su, temel gıdaya ulaşıma ilişkin sorunlar devam ediyor. İskenderunlular, Gençlik merkezi ve otomobillerin yanında pazar alanları, spor tesisleri, otobüs duraklarında barındı. Depolama tesislerdeki kimyasal yangını devam ediyor.  Kentin sahil kesiminde ağırlıklı olarak arama kurtarma çalışmaları sürerken, iç mahallerde göçük altında kalanların ailelerinin çaresiz bekleyişi sürüyor. Çok azının hizmet verdigi akaryakıt istasyonlarını önünde uzun kuyruklar oluştu. İnternet sistemi çalışmadığından sadece nakit alımlar yapılabildi.  Yıkılan binaların önüde bekletilen iş makinaları henuz AFAD uzmanlarının  ulaşmamasından dolayı hizmet veremiyor.  Sadet Akyürek / İskenderun

09.20 - Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Dünya Kültür Mirası Listesi’nde yer alan Diyarbakır Surları’nda göçük meydana geldi. Sur ilçesinde bulunan ve Dağkapı ile Çiftkapı arasındaki burçta geniş çaplı gedik olduğu görüldü. 

09.18 - Gaziantep'in Nizip ilçesinde yıkılan bir binanın enkazından 28 saat sonra anne ve 3 çocuğu yaralı olarak çıkarıldı. Ortam dinlemesinin ardından enkazın altından yaklaşık 28 saat sonra Döne Özkılıç ile çocukları Abdulkadir, Beyza ve Elif Özkılıç enkazdan kurtarıldı. Aile, bölgedeki sağlık ekiplerince hastaneye kaldırıldı.

09.14- Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Gaziantep'te kurtarma çalışmalarına katılan özel harekat polisleri, enkaz altından biri çocuk 2 kişiyi kurtardı.

09.10- Diyarbakır'da ekiplerin gece boyu süren çalışmaları sonucu enkaz altından, 28 saat sonra Merve Özgürdemir (27) kurtarıldı. Yaralı olarak enkazdan çıkarılan Özgürdemir, sağlık ekiplerince ambulansla hastaneye kaldırıldı.

08.55- Merkez üssü Kahramanmaraş olan 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerde, Suriye'nin çeşitli bölgelerinde en az bin 356 kişi yaşamını yitirdi, 3 bin 419'den fazla kişi yaralandı. Deprem, Suriye'nin İdlib, Halep, Hama, Lazkiye, Tartus ve Rakka illerinde de şiddetli hissedildi. Deprem nedeniyle söz konusu illerde büyük yıkımlar meydana geldi.

08.53 - Adıyaman'da enkaz altından kurturılan 45 kişi, askeri uçakla İstanbul’a getirildi. Kentte bulunan çeşitli hastanelere sevk edilen yurttaşlar, tedavi altına alındı. Öte yandan Ankara'ya getirilen 26 kişi de Etlik Şehir Hastanesi'nde tedavi altına alındı.

08.33 - Türk Tabipleri Birliği (TTB), Adıyaman Tabip Odası önceki dönem başkanı Dr. Şerif Ayaz'ın depremde enkaz altında kalarak yaşamını yitirdiğini açıkladı. TTB’nin sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, "Adıyaman Tabip Odası önceki dönem başkanı Dr. Şerif Ayaz'ı deprem sonucu kaybettik. Ailesine, yakınlarına ve tüm sağlık camiasına başsağlığı diliyoruz" ifadelerine yer verildi.

08.29 | Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Başkanı Fatma Şahin, depremin bilançosuna dair yaptığı açıklamada, 60 bin nüfusu olan İslahiye ilçesinin yarısının yok olduğunu söyledi. 

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, depremle ilgili yaptığı açıklamada “Ben böyle facia görmedim” dedi. Depremin enkaza dönüştürdüğü Islahiye'de yaşanan tahribata dikkat çeken Şahin, “60 bin kişilik İslahiye ilçesinin yarısı yok, ben böyle felaket görmedim” ifadelerini kullandı. 

7.55 | AFAD: Kahramanmaraş ili Pazarcık ilçesinde meydana gelen 7,7 büyüklüğündeki depremin ardından bölgeye 1️3740 arama kurtarma personeli, 360 araç ve 3361 iş makinesi görevlendirilmiştir. Personel ve araç sevkiyatı gece boyunca aralıksız devam etmiştir.

SAKOM'dan alınan bilgilere göre, depremden etkilenen illerimizde an itibarıyla 2921 vatandaşımız hayatını kaybetmiş, 15834 vatandaşımız yaralanmıştır. An itibarıyla 6217 binanın yıkıldığı ihbarı alınmıştır.

TSKGnkur  tarafından personel ve malzeme sevkiyatı amacıyla hava köprüsü kurulmuş; söz konusu uçaklar toplamda 146 sorti yapmıştır. Jandarma tarafından 34 helikopter görevlendirilmiş olup, 22 helikopter ve 3 JİKU 6️ sorti yapmıştır.

7.25 | ABD, Türkiye'deki depremler için iki ayrı arama kurtarma ekibini hazırladı.

6.27 | İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, İstanbul'dan deprem bölgesine şu ana kadar 12 bin 752 personel ve AFAD gönüllüsünün sevk edildiğini duyurdu. İstanbul Valisi Ali Yerlikaya sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "06.00 itibarıyla İstanbul'umuzdan; 73 uçak ile 12 752 personelimiz ve AFAD Gönüllülerimiz, başta Hatay olmak üzere deprem bölgesine sevk edildi. Hakkınız ödenmez, minnettarız" dedi.

04.17 | Orta Doğu'dan 12'si Arap ülkesi, olmak üzere toplam 14 ülke, Kahramanmaraş merkezli, 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerin etkilerinin hafifletilmesi için Türkiye'ye arama, kurtarma ve insani yardım ekipleri göndereceklerini duyurdu.

03.23 | 10 ili etkileyen 7,7 büyüklüğündeki depremde Diyarbakır'da yıkılan binanın enkazından, arama kurtarma çalışmaları sonucu yaklaşık 21 saat sonra 1 kadın yaralı olarak çıkarıldı.

02:50 | DSÖ’nün Avrupa’dan sorumlu üst düzey yetkilisi Catherine Smallwood”Maalesef depremlerde hep aynı şeyi görüyoruz. Ölen ya da yaralanan sayısı önümüzdeki haftalarda önemli ölçüde artabilir” dedi.

02.36 | Fransa’nın depremler dolayısıyla gönderdiği 136 kişilik 2 enkaz altı arama ve kurtarma ekibinin yola çıktığı bildirildi. Fransa Dışişleri Bakanı Catherine Colonna, Twitter’dan yaptığı açıklamada, Fransa İçişleri Bakanlığına bağlı 136 kişilik 2 enkaz altı arama ve kurtarma ekibinin Türkiye’ye doğru yola çıktığını belirtti.

02.13 | Deniz Kuvvetleri'ne ait TCG İskenderun gemisi, yaralıları Mersin’e ulaştırmak için Hatay İskenderun Limanı'na ulaştı.

00:30 | Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Kahramanmaraş merkezli depremlerde 2379 kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu.

00.15 |  TTK Kozlu Müessese Müdürlüğü'ne bağlı madenciler arama kurtarma çalışmalara destek vermek için deprem bölgesine doğru yola çıktı.