Salgın nedeniyle tekstil sektöründe yaşanan ihlallerini Nisan ayı raporu ile açıklayan Dev-Tekstil, “Salgın koşullarında sokağa çıkma yasağında dahi patronlar devletten özel izin alarak üretimlerini sürdürdüler” ifadelerini kullandı.

Devrimci Tekstil İşçileri Sendikası (Dev-Tekstil), salgın nedeniyle işçilerin sendikaya ilettiği şikayetler sonucunca yaşanan hak ihlallerini, yayımladıkları Nisan ayı raporu ile açıkladı. Nisan'da fabrikalarda, “Ücretsiz izin, kısa çalışma ödeneği, esnek ve güvencesiz çalışma” gibi hak ihlallerinin devam ettiğinin vurgulandığı raporda, sermayedarların işçilerin ölümleri uğruna üretimleri devam ettirdiğine dikkat çekti.

"TÜM BEDEL İŞÇİLERE FATURA EDİLİYOR"

Tekstil patronlarının süreci fırsata çevirdiğinin belirtildiği raporda, “Patronlar maske önlük gibi sağlık malzemeleri üretimine yönelerek karlarına kar katmaya devam ettiler. Üretime devam edilmesinin de, durması ya da ara verilmesinin de bedeli işçilere fatura ediliyor. Fabrikalarda koronavirüs testleri pozitif çıkan işçi sayısı artıyor” denildi.

"DEVLETTEN ÖZEL İZİN ALARAK ÜRETİMİ SÜRDÜRDÜLER"

Kısa Çalışma Ödeneği’ne başvuran patronların başvurularını geri çekmeye başladığı bilgisinin paylaşıldığı raporda, şu ifadelere yer verildi: “Sermaye devleti patronları korumak için her türlü adımı atıyorken, işçi ve emekçiler için ise ‘çalışmayı sürdüreceksiniz’ deniyor. Salgın koşullarında sokağa çıkma yasağında dahi patronlar devletten özel izin alarak üretimlerini sürdürdüler.”

"BASİT ÖNLEMLER BİLE ALINMADI"

Alınmayan basit önlemler ise, raporda şöyle sıralandı: “Bununla birlikte vardiyalı çalışma sistemi gittikçe yaygınlaştı, çalışma süresi uzatıldı. Önlemler adına, işçilere girişte ateş ölçümü yapılırken, basit eldiven ve cerrahi olmayan maskeler dağıtılıyor. Servislerin arttırılması, yemek ve çay saatlerinin değiştirilmesi gibi göstermelik önlemlerle üretim devam ediyor. Bazı fabrikalarda yemekhaneler kapatıldı, çay molaları da kaldırıldı. İşkolumuzdaki esnek, taşeron, kayıtsız, çalışma biçimlerinin yaygınlığı düşünüldüğünde ilk elden alınacak bu basit önlemlerin bile alınmadığı onlarca işyeri biliyoruz. Bu koşullar, salgının tekstil ve dokuma işçileri arasındaki yaygınlığının belirlenmesi de engel oluyor.”

"PATRONLARIN ÇIKARI DEĞİL, İŞÇİLERİN İHTİYACI KARŞILANMALI"

Gerekli önlemlerin bir an önce alınması gerektiğinin vurgulandığı raporda, şöyle devam edildi: “Patronların çıkarı için değil, bu ülkede yaşayan işçi ve emekçilerin, her gün işe gitmek zorunda olan milyonların ihtiyaçları karşılanmalı. Ücretli izin, ücretsiz sağlık, yaygın test, her türlü gıda ve temizlik ihtiyacının sağlanması talepleri karşılanmalıdır. Zorunlu olarak çalışması gereken işçi ve emekçiler için de üst düzey gerekli önlemlerin alınması gerekmektedir” denildi.