EMEK DÜNYASI

DİSK-AR: Geniş tanımlı işsizlik 11 milyona ulaştı

DİSK-AR, Türkiye’de işsizlik ve istihdamın son durumunu ele alan "İşsizlik ve İstihdamın Görünümü Raporu"nu yayımladı. Rapora göre, geniş tanımlı işsizlik oranı son bir yılda yüzde 23’ten yüzde 27,2’ye yükseldi. Aynı dönemde geniş tanımlı işsiz sayısı 2,2 milyon artarak 11 milyona ulaştı.

Abone Ol

Raporda, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) Ağustos 2024 Hanehalkı İşgücü Araştırması verilerine dayanılarak işsizlik oranlarının detaylı bir analizi yapıldı. TÜİK’in mevsim etkisinden arındırılmış dar tanımlı işsizlik oranı yüzde 8,5 olarak açıklanırken, geniş tanımlı işsizlik oranı (âtıl işgücü) yüzde 27,2 seviyesinde gerçekleşti. TÜİK’e göre Ağustos 2024 itibarıyla 15 yaş ve üzeri nüfusta dar tanımlı işsiz sayısı 3 milyon 55 bin kişi.

Geniş Tanımlı İşsizlik 11 Milyona Yükseldi

DİSK-AR’ın yaptığı hesaplamalara göre, mevsim etkisinden arındırılmış geniş tanımlı işsiz sayısı Ağustos 2024’te 11 milyon 4 bin kişi olarak kaydedildi. Bu rakam, 2023 yılına göre 2,2 milyon kişilik bir artışı ifade ediyor. Dar tanımlı işsizlik oranı ise geçen yılın Ağustos ayında yüzde 9,2 iken, bu yıl yüzde 8,5’e geriledi.

Raporda Öne Çıkan Bulgular

DİSK-AR raporuna göre, işsizlik kategorilerinde en yüksek oran geniş tanımlı kadın işsizliği oldu. Mevsim etkisinden arındırılmış verilere göre, geniş tanımlı kadın işsizliği yüzde 35,7 ile ilk sırada yer aldı. Geniş tanımlı işsizlik ise yüzde 27,2 ile ikinci sırada. Ayrıca, işsizlik ödeneği alamayanların oranı yüzde 86’ya ulaştı. Dar ve geniş tanımlı işsizlik arasındaki fark ise 18,7 puan olarak belirtildi.

İşsizlikle Mücadele İçin Öneriler

Raporda, işsizlikle mücadele için çeşitli çözüm önerileri de sunuldu. Bunlar arasında işsizlik sigortası ödeneği koşullarının iyileştirilmesi, İşsizlik Sigortası Fonu’nun amacı dışında kullanılmasının engellenmesi ve kamu istihdamının artırılması yer aldı. Kamu girişimciliği ve hizmetlerinin istihdam yaratacak şekilde yeniden düzenlenmesi gerektiği vurgulanan raporda, işbaşında eğitim programlarının ucuz işgücü kaynağı olarak kullanılmasının da sona erdirilmesi gerektiği belirtildi.

Son olarak, rapor sendikal hakların güvence altına alınması, sendikal barajların kaldırılması ve herkesin özgürce sendikal haklarını kullanabilmesi için gerekli yasal düzenlemelerin yapılması gerektiğini vurguladı.