DİYARBAKIR

Diyarbakır Barosu, Kürtçe uyarı yazıları için yürütmeyi durdurma talebiyle iptal davası açtığını duyurdu

Diyarbakır Barosu, son birkaç gündür silinen Kürtçe uyarı yazıları için yürütmeyi durdurma talebiyle iptal davası açtığını duyurdu.

Abone Ol

Amida Haber'in aktardığına göre; Diyarbakır, Mardin ve Van Büyükşehir Belediyesi ve Batman Belediyesi tarafından, yayaların ve araçların bulvar, cadde ve sokaklarda Kürtçe uyarı yazılarının silinmesiyle ilgili Diyarbakır Barosu harekete geçti.

İçişleri Bakanlığı İller İdaresi Genel Müdürlüğü aldığı karar doğrultusunda Van, Diyarbakır, Batman ili ve Dargeçit ilçesinde, trafik yer işaretleri, valilik ve kaymakamlık tarafından silinmeye başlandı.

Yürütmenin durdurulması talebiyle mahkemeye başvuran Diyarbakır Barosu, “Diyarbakır Valiliğince 27/07/2024 tarihli yazı ile Kürtçe trafik yer işaretlerini içerir işlemlerin standartlara uygun olmadığı ve kadar silinmesi istenmiştir. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nce trafik yer işaretlerinin silinmemesi üzerine, kolluk marifetiyle silme işlemi gerçekleştirilmiştir.

Silinmesi istenilen ve standartlara uygun olmadığı belirtilen söz konusu yazılar, sürücülerin, görevli bir kişi veya ışıklı trafik işaretli bulunmayan ancak trafik işareti veya levhalarıyla belirlenmiş kavşak giriş ve çıkışları ile yaya ve okul geçitlerine yaklaşırken yavaşlamak, varsa buralardan geçen veya geçmek üzere bulunan yayalara ilk geçiş hakkını tanıyan ve Türkçeyle birlikte kullanılan Pêşi Peya (Önce Yaya), Hêdî(Yavaş) uyarılardır.

İçişleri Bakanlığı’nın 26 Temmuz 2024 tarih ve E-23635644-249-79365 sayılı işlemi haksız ve hukuka aykırıdır” beyanında bulundu.