Diyarbakır Barosu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin grup toplantısında kendilerini hedef almasına dair yazılı açıklama yaptı. Sosyal medya X hesabından yapılan açıklamada, MHP’li Bahçeli’nin sarf ettiği sözler alıntılanarak, “Yangın faciasından sonra sosyal medya hesaplarından nefret içerikli paylaşımları yapanlara karşı yapılan eleştiriyi anlamlı bulmakla birlikte Baromuza yönelik itham edici ve hedef gösterici ifadelere sessiz kalmamız mümkün değildir” denildi.

Diyarbakır Barosu’nun kurulduğu günden beri adalet ve insan hakları mücadelesiyle yarattığı kimliğim hem hukuk hem de toplum camiasında saygın bir yeri olduğu hatırlatılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“Diyarbakır Barosu’nun bu kimliği, şüphesiz sağduyulu ve her türlü güç odağından bağımsız tutumunun eseridir. Diyarbakır Barosu, tüm zorlu koşullarda bu kimliğinden taviz vermediği gibi bu kimliğini korumak adına ağır bedeller ödemiş bir kurumdur. 22.06.2024 tarihinde Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’na yapmış olduğumuz suç duyurusuyla; MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin de ifade ettiği gibi ‘nefretlerini dışa vuran, kinlerini deşifre edenlere’ yönelik yargı makamlarının hukuki süreci başlatması, yıllardır süre gelen nefret içerikli ve ayrımcı dilin cezasız kalmaması ve bir daha benzer söylemlerin önüne geçilerek toplumsal barışa ve bir arada yaşama kültürüne katkı sunmak amaçlanmıştır. Nitekim Avukatlık Kanununun Barolara, hukukun üstünlüğünü koruma ve insan haklarını savunma sorumluluğunu yüklediğini bir kez daha hatırlatmakta fayda görmekteyiz. Diyarbakır Barosu’nun dili, hukuk ve adaletin dili; açıklamaları, tarihsel tutumuyla uyumlu kurumsal duruşunun eseri; hedefi ise adil ve barışın hakim olduğu toplumsal bir yaşam düzeninin inşasına katkı sunmaktır.”