Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Selçuk Adnan Mızraklı, Kayyum'un makam odasına ilişkin paylaştığı ve dünya kamuoyunun dikkatini çeken görüntülere ilişkin "Daha önce kayyumlara ilişkin birçok şey anlatıyorduk ama böyle bir şeyi ilk defa gördük. Kayyum çıplak dedik" dedi.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Selçuk Adnan Mızraklı, Dokuz8 Haber'den Bekir Güneş'in sorularını yanıtladı. Mızraklı, Kayyum döneminde yapılanların detaylı bir şekilde inceleneceğini ve sonuçların kamuoyu ile paylaşılacağını vurguladı.

TUNÇ SOYER'İN AÇIKLAMALARI İÇİN NE DİYOR?

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in KHK ile ihraç edilenlerin belediyede ihraç edilebileceğine yönelik açıklamaları da değerlendiren Mızraklı, "Öncelikle Belediyeler sonuçta kamu kuruluşları beli mevzuatlar çerçevesinde oluşturuluyor. Sayın Tunç Soyler'in hangi mevzuatı kullanarak böyle bir yola gittiğini bilmiyorum. Benzer bir sözü de veremiyorum. Ama bunu da öğrenmeye çalışacağım. Eğer böyle bir imkan varsa ve bizim de böyle bir durumdan nasıl faydalanabileceğimiz yönünde. Ama şunu söyleyebilirim özelikle açığa alınmış olanlara ilişkin idari tasarruf olarak kullanabileceğimiz bir yetki varsa o mağduriyetlerin giderilmesi gerekiyor. İhraç edilenlere ilişkin ise şuan net bir şey söyleyemiyorum." diye konuştu.

KAYYUM DÖNEMİNE İLİŞKİN BORÇ NE KADAR?

Kayyum döneminde belediyenin ne kadar borçlandığına ilişkin henüz detaylı bir araştırma yapmadıklarını ifade eden Mızraklı, "Şuan için böyle derinlemesine bir değerlendirme yapmadan kamuoyu ile bütün bilgi ve belgeleri ile elde ettik dersek dürüst olmayız. Ama bir sözümüz vardı. Bu hafta ilk meclis toplantımızda kayyumların bütün yaptıklarını derinlemesine inceleyip kamuoyu ve basın ile paylaşacağız. Gerektiğinde ise suç duyurusunda bulunacağız. Sayıştay'a da buyrun gelin inceleyin diyeceğiz.

KAYYUM'UN İŞE ALDIKLARI ÇIKARILACAK MI?

Kayyum'un gitmesiyle birlikte en çok tartışılan konulardan biri Kayyum'un işe aldığı kişilerin çıkarılıp çıkarılmayacağına yönelikti. Mızraklı bu konuda da net mesajlar verdi. Yasalar çerçevesinde hareket edeceklerine dikkat çeken Mızraklı, "Sonuçta biz yasalarla çalışması mevzuatı belirlenmiş kurumlarız. Bütün işlemlerin hukuka uygun olması lazım. Hukuk dışında bir yaklaşım adil olmaz. KHK ile ihraç edilenler hepimizin vicdanında bir yaradır. Mahkemeleri kazanıp işe geri dönüş hakkı kazanmış olanları tamamen kapıyı açacağız. Bu hem hukuki hem de toplumsal sorumluluğumuzdur. Açığa alınmış olanları da kamu vicdanında sorun oluşturmuş kişilere ilişkin de gerekeni yapacağız. Bizim çalışanlarla emekçilerle bir sorunumuz yok. Ama kart memuru olarak bilinen kişilere rastlarsak gereken işlemleri yapacağız. Kimseyi kapı önüne koyma gibi bir tutuma girmeyiz. Hepimizin ülke olarak normalleşmeye ihtiyacı var. Bu normalleşmenin sağlanması için gerginliklerin tüketilmesi lazım. Seçilmişler ve atanmışlar arasında mesafe olmaması gerekir. Bu şekilde zırhlı camlarla değil birbirilerinin işlerini kolaylaştırıcı olması gerekir." dedi.

AMEDSPOR'A DESTEK VERİLECEK Mİ?

Mızraklı, Amedspor'a yönelik bir desteklerinin olup olmayacağına yönelik soruya ise şu yanıtı verdi: "Daha önce belediyelerimiz döneminde amatör sporlara yönelik desteklerimiz vardı. Mavzuatlarımız da buna izin veriyordu. Şimdi burada Amedspor bütün Amedliler'in sevdalı oldukları bir kulüp olmakla birlikte şüphesiz onlarla iletişime geçeceğiz. Ama işte buna şu kadar kaynak ayırabiliriz, şu kadar destek olabiliriz gibi bir tasarrufu kendi bütçe yapımızı ortaya koymadan bir şey söyleyebilmemizin bir imkanı yoktur. Hani gönül desteğimiz tamdır ama maddi destek ise yasal mevzuatın çerçevesi dahilinde olacaktır. Amatör kulüplere direk destek olabiliriz ama söz konusu profesyonel kulüpler olunca doğrudan bir destek söz konusu olmaz. Ama onlara yardımcı olması açısından bir çok alanın yapılaştırılması açısından yardımcı oluruz."