Diyarbakır'da iki günlük dil çalıştayının sonuç bildirgesi açıklandı. Kürt Dili ve Kültürü Ağı'nın yaptığı çalıştay iki gün boyunca yoğun tartışmalarla geçti. Çalıştayın ardından açıklanan sonuç bildirgesinde siyasi partilere çağrı yapıldı.

Diyarbakır’da düzenlenen iki günlük çalıştay yürütülen tartışmaların ardından sona erdi. Aralarında yazar, akademisyen, gazeteci, eğitimci, yayıncı, iş insanları, kadın kurumları ve kültür sanat kurumlarında oluşan 300'e yakın kişinin katıldığı çalıştayda 27 kişiden oluşan yönetim kurulu seçildi. Katılımcılar, yaptığı önerileri seçilen yönetim kuruluna sundu. Yönetim kurulu ise bu önerileri değerlendirip tüzük ve yol haritasını çıkartacak. Sonuç bildirgesini okuyan Yazar Bawer Berşev, "Yıllardır sistematik bir şekilde yürütülen asimilasyon ve tek sesli politikalar, Kürt dili ve kültürü üzerindeki tehlikeyi artırıyor. Bu politikaları boşa çıkarmak için her ne kadar tutum belirleyip çalışma yürütülse de bu durumu değiştirmek için daha güçlü bir birlik, net bir tutum ve etkili bir programa ihtiyaç vardır" diye konuştu.

12 TEMATİK MASA OLUŞTURULDU

Çalıştayda yayıncılar, yazarlar, kültür, sanat, dil ve eğitim, meslek odaları, hak ve hukuk, iş insanları, basın, akademisyen ve dil bilimcileri, kadın kurumları ve çocuk kurumlarından oluşan 12 tematik masa oluşturulup tartışma yürütülerek raporların hazırlandığını ifade eden Berşev, “Masaların raporlarında önemli tespitler yapıldı ve çözüm Kürt dili ve kültürünün sorunları ile ilgili çözüm önerileri getirildi. Her masa çalışmalarına spesifik bir şekilde devam edecek ve tespitlerini, açığa çıkan önerileri pratiğe geçirmek ve geliştirmek için Kürt Dili ve Kültürler Ağı’nı genişletmek için çalışacak” dedi.

"2020 YILI, BABA TAHİRE HEMADANİ YILI OLSUN"

2020 yılının Baba Tahiré Hemadani yılı olmasını isteyen Berşev, "Çalıştayda, Kürt dili ve kültürünü geliştirmek ve savunmak için 2020 yılının Baba Tahirê Hemadanî ve Kürt dili için somut adımların atıldığı bir yıl olması gerektiği dile getirildi. Bunun için Kürt dili ve kültürü için, konferans, panel, sempozyum, çalıştay ve kurultayların yapılması ve Kürt dili ve kültürü için çalışma yürüten kurumlara destek verilmesi kararı alındı" dedi.

"SİYASET DİLİ KÜRTÇEYE ÇEVRİLMELİ"

Siyasi partilere de çağrı yapan Bawer Berşev şunları söyledi: "Bu çerçevede, özellikle 8 Mart, 21 Mart Newroz, 21 Şubat, 15 Mayıs ve önemli günlerde çeşitli çalışmaların yapılması kararı alındı. Bundan sonra dil ve kültürün korunması için sivil ve demokratik çalışmalar güçlü bir şekilde yürütülecek. Kürt Dili ve Kültürü Ağı olarak tüm siyasi partilere çağrı yapıyoruz: Siyaset dillerini Kürtçeye çevirmeli, asimilasyon politikalarına karşı çalışmalarını güçlendirmeli ve Kürt dili ile kültürüne sahip çıkmalıdırlar."