ABD'de polisin siyahlara yönelik ırkçı cinayetlerine bir yenisi daha eklendi. Atlanta kentinde dün gece 27 yaşındaki Rayshard Brooks isimli siyahi bir ABD vatandaşı polisten kaçarken polisin kendisine arkadan ve yakın mesafeden öldürme amaçlı olarak üç el ateş etmesiyle hayatını kaybetti.

[caption id="attachment_46972" align="alignright" width="249"] Rayshard Brooks[/caption] ABD'nin Atlanta kentinde polis bir siyah vatandaşı daha öldürdü. Önceki gece saat 22:30'da yaşanan olayda Rayshard Brooks isimli 27 yaşındaki siyah vatandaş, Wendys isimli fast food lokantasının oto parkında arabasında uyuyakalırken, çevreden polise haber verilmesiyle oto parka gelen üç polis Brooks'a kendi iddialarına göre önce alkol muayenesi yapıyor ve bu muayeneyi geçememesi üzerine gözaltına almaya çalışıyor. Ancak Brooks, gözaltına direniyor ve kendisini gözaltına almaya çalışan polislerle yaşadığı boğuşma sonrası yerden kalkarak hızla kaçmaya başlıyor. Ancak hemen arkasından yetişen beyaz polisin Brooks'u yakın mesafeden ve üç el ateş ederek arkadan vurarak öldürdüğü görüntüler hem otoparkta bulunan kişiler tarafından telefonlarıyla, hem de güvenlik kameralarıyla farklı açılardan kayıt altına alınıyor.

ATLANTA POLİS ŞEFİ İSTİFA ETTİ, OLAYIN YAŞANDIĞI RESTAURANT YAKILDI

George Floyd'in sokak ortasında işkenceyle boğularak öldürülmesinin yarattığı tepkiler ve eylemler devam ederken yaşanan bu yeni cinayet, ABD'de polisin ırkçı cinayetlerinin ne kadar sistematik ve pervasız olduğunu da gösterirken, kısa süre içinde Atlanta'da da binlerce kişi eylem yapmaya başladı. Atlanta polis şefi görevinden istifa ederken polisler de açığa alındı. Ancak bu öfkeyi dindirmeye yetmedi ve kitlesel gösteriler sırasında Wendys isimli restoran da yakıldı, gece de Atlanta'nın şehirlerarası otobanı binlerce kişi tarafından işgal edilerek trafik durduruldu.

GEORGE FLOYD CİNAYETİ EYLEM FİTİLİNİ ATEŞLEMİŞTİ

Atlanta yaşananlar 25 Mayıs'ta Minneapolis'te George Floyd'un yine beyaz bir polis tarafından işkenceyle boynuna baskı uygulayarak boğularak öldürülmesini akla getirdi. Bu cinayet sonrası ABD tarihinin en büyük ırkçılık karşıtı gösterileri başladı ve bu gösteriler kısa sürede tüm ülkeye yayılarak 68'den bugüne en büyük isyan halini aldı. Irkçılık karşıtı gösteriler Avrupa'da da İngiltere, Almanya gibi ülkelerde de yüz binleri sokaklara döktü. https://www.youtube.com/watch?v=_Jdz1URr3Fo

WENDY'S RESTORAN ATEŞE VERİLDİ

Öte yandan Rayshad Brooks'un polis tarafından öldürüldüğü otoparkın sahibi olan fast-food zinciri Wendy's, göstericiler tarafından ateşe verildi.