dokuz8GÜNDEM Özel'e konuk olan CHP İBB Grup Sekreteri Selçuk Sayar, son dönemlerde bu sefer de salgın süreci merkezli olarak sürekli gündem olmaya devam eden İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve İBB'nin çalışmaları hakkında açıklamalarda bulundu. Sarıyar 2019 seçimleri sonrası yerel siyasetteki değişimi ve salgın sonrası siyasete ilişkin öngörülerini de paylaştı.

dokuz8HABER Genel Yayın Yönetmeni Gökhan Biçici'nin dokuz8GÜNDEM Özel canlı yayın konuğu İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclisi CHP Grup Sekreteri Selçuk Sarıyar oldu. Askıda fatura başta olmak üzere İBB'nin başlattığı kampanyalar, iktidarın yardım kampanyalarını engellemesi gibi konulara ilişkin Sarıyar, Biçici'nin sorularını yanıtladı. Selçuk Sarıyar'ın dokuz8GÜNDEM Özel programında Gökhan Biçici'ye yaptığı açıklamalardan satır başları şöyle:
"Anayasa'nın verdiği hakla biz bağışları yaptık. Ama bize suçlamaları yönlendirenler AYM'nin 127. maddesine aykırı davrandılar. Çok büyük bir dayanışma olduğu için "parelel" denilerek engellendi." "Hesaplara bağışlar yapıldıktan sonra el konuldu. Bu paraları vereceklerini zannetmiyorum. Ama çok büyük bir dayanışmanın olduğu bir dönemi yaşıyoruz."

420 ÇALIŞAN KORONAVİRÜSE YAKALANDI

"İBB içinde 420'nin üzerinde salgına yakalanan oldu. İBB olarak öncesinde çok ciddi önlemler alındı. 82 bin çalışan içinde oldukça iyi bir mücadele verdiğimizi düşünüyorum."
"İstanbul'da seçimden sonra anlayış değişti. İsraf kalktı ve vatandaşa birebir dokunan çalışmalar yapıldı. Çiftçilere yaklaşık 3.5 milyon fide dağıtıldı. İstihdam ofislerimiz açıldı.
Açılan soruşturmalara alıştık artık. Siyah kuğuya benzetiliyor pandemi dönemi. Biz İBB'ye olarak siyah kuğu benzetmesi yapıyoruz çünkü ne zaman bize ne sıkıntı çıkaracaklarını bekliyoruz."
"Bence hükümetin en çok kızdığı noktalardan biri de dini dernek ve vakıflara verilen bağışların kesilerek halka destek olarak dönmesini sağlamamızdır. Herkese çalışmalarımızı anlatamıyoruz. İBB'nin çalışmalarına yönelik bir baskı var. Buna rağmen yaklaşık 1 milyon haneye, yaklaşık 4 milyon kişiye dokunmuş durumdayız. Bunun için birilerini rahatsız ediyor bu durum. Ama bu çalışmalarımızı etkilemez."

"ANKARA VE İSTANBUL BELEDİYELERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI DOĞRU DEĞİL"

"Ankara ve İstanbul belediyelerinin karşılaştırılmasını doğru bulmuyorum. Amaç iki belediyeyi karşı karşıya getirip bir kıvılcım yaratmak istiyorlar ama beceremeyecekler. İBB 16 milyonluk bir kitleye hizmet ediyor. İnsanların bunu değerlendirdiğini düşünüyorum." "Merkezi birçok ödeme, milletvekillerin maaşları bile İBB sayesinde oluyordu. Kendileri için hazineyi kaybetmiş durumdalar onun için baskıyı artırıyorlar. Ekmek dağıtımını bile engelliyorlar. Bunu bütün CHP'li belediyelere yapıyorlar."

CHP'Lİ BELEDİYELERE DESTEK ARTIYOR

"11 CHP'li büyükşehir belediyesi ile ilgili bir araştırma yapılmıştı. İstanbul'da yüzde 7 daha arttı. 23 Haziran'dan sonra bütün CHP'li belediyelerde oranlar arttı."

ERDOĞAN BELEDİYE BAŞKANI OLDUĞU DÖNEMDE BUGÜNKÜNDEN BEŞ KAT FAZLA KİŞİ İŞTEN AYRILDI, ATILDI.

"İBB'den 3400 kişinin işten ayrıldığı ile ilgili komisyonun hazırladığı bir rapor var. Bu raporda emekli olanlar, mecburiyetlerden ayrılanlar var. Burda alt iş verenler de dahil. Bu sayı 94'te Erdoğan döneminde işten çıkarılanlarla aynı sayı, ancak o dönem İBB'de 20 binden az çalışan vardı, bugün 82 bin var." "1 Nisan ile 24 Haziran arasında işe alınan yaklaşık 1.500 kişi oldu. Gerçekten hakkaniyetle işi hakeden, çalışmak isteyenler işe alındı."

İBB NORMALLEŞME SÜRECİNE HAZIR

İBB, pandemi ve normalleşme sürecine hazır. Önümüzdeki süreçte ortak aklın devreye girmesi gerekiyor ama maalesef bu yapılmıyor. Çalışmalar biraz merkezi hükümetin yönlendirmesi ile oluyor.

BİR GÜRUH VAR VE ÇALIŞMALARIMIZI ENGELLEYİP KOLTUKLARINI KAYBETMEME DERDİNDELER

"Ülkede hala bir kesim tarafından şuursuzluk savunuluyor. Biz ne yaparsak yapalım bir güruh var ve çalışmalarımızı engelleyip koltuklarını kaybetmeme derdindeler. Bununla mücadele ediyoruz." 23 HAZİRAN RÜZGARINI BÜYÜTMEMİZ GEREKİYOR "İstanbul'da bu süreci çok iyi götürmemiz gerekiyor. Toplum yararına çalışmalara biraz daha eğilmemiz gerekiyor. 23 Haziran'daki rüzgarı daha da büyütmemiz gerekiyor."

HDP'Lİ BELEDİYELERE KAYYUM ATANMASINA ELEŞTİRİ: MERKEZİ HÜKÜMET EKONOMİK KRİZİN FATURASINI KAYYUMLARLA HALKTAN ÇIKARMAYA ÇALIŞIYOR

Yerel seçimde demokratik bir blok birleşti ve o blok kazandı. O blokta HDP de vardı Saadet'te vardı. İstanbul'u tüm demokratlar kazandırdı. Merkezi hükümet ekonomik krizin faturasını kayyumlarla halktan çıkarmaya çalışıyor. HDP'nin aldığı belediyelere kayyum atanması Erdoğan'ın kendisi ile çelişmesi var. Yapılanlar millet iradesine karşı çalışmalardır. Bu ülkede Cumhurbaşkanı direk bir partinin gençlik kolları başkanı ile uğraşıyor. İnsanlar aç ciddi bir açlık sorunu varken bunlarla uğraşılıyor.