10 Ekim Ankara Katliamı'nın 3'üncü yılı nedeniyle Türkiye genelinde anmalar gerçekleştirildi. Yaşamını yitirenlerin anıldığı etkinliklerde "barışı savunmaktan vazgeçilmeyeceğinin" mesajı verildi.

[mks_dropcap style="letter" size="52" bg_color="#ffffff" txt_color="#000000"]A[/mks_dropcap]nkara'da 10 Ekim 2015 tarihinde IŞİD tarafından düzenlenen saldırıda hayatını kaybeden 103 kişi Türkiye'nin çeşitli kentlerinde düzenlenen etkinlikler ile anıldı. Anmalar Ankara, İstanbul, İzmir, Trabzon, Hatay, Batman, Çanakkale, Van, Diyarbakır, Antep, Mersin, Muğla, Rize ve birçok ilde gerçekleştirildi.

'BARIŞ DEMEKTEN VAZGEÇMEYECEĞİZ'

Ankara Katliamı'nın gerçekleştiği Ankara Garı önünde saldırı saati olan saat 10.04'te yapılacak anma öncesi gara giden bütün yollar polis tarafından kapatıldı. Polisin engellemesine rağmen gara girişler yapılırken, yurttaşlar 3 ayrı arama noktasında arandı. Aramalarda alana powerbank ve kalem gibi eşyalar alınmadı. Barış ve Demokrasi Anıtının önünde toplanan kitle, "Gün gelecek devran dönecek katiller halka hesap verecek" sloganları attı. Düzenlenen anmada konuşan Ankara Katliamı'nda yaralanan Ümit Balın, "AKP 17 Haziran 2015 seçimlerinden önce tek başına iktidara gelebilmek için ülkemizde provokasyonlar yaptırarak, toplumun bazı kesimlerini doğrudan hedef göstererek terörü bilinçli olarak tırmandırmıştır" dedi. Balın, devamında şunları söyledi: "Unutulmamalıdır ki tarih adaleti sağlamaları gerekirken koltukları için , verilen talimatlara göre karar veren hakimleri lanetle anacaktır." Balın'dan sonra söz alan 10 Ekim Derneği kurucusu Mehtap Sakinci Coşkun, "Biz bu mücadeleye devam ederken hiçbir zaman ümitsizliğe yer vermedik. Biz barış demekten vazgeçmeyeceğiz" dedi. Anma etkinliği Barış ve Demokrasi Anıtına karanfiller konulmasıyla sona erdi.

'IŞİD VE BENZERİ ÖRGÜTLERİ DESTEKLEYEN GÜÇ KATLİAMDAN SORUMLUDUR'

10 Ekim Ankara Katliamı'nda yaşamını yitirenler İstanbul'da ise mezarlık ziyaretleri ile anıldı. Ihlamurkuyu Mezarlığı'nda yapılan anmada konuşan HDP MYK üyesi Mustafa Avcı, "Bu ülkede 80 milyon bir arada, kardeşçe yaşayabilir. Artık savaş istemiyoruz" dedi. Kanarya Mezarlığı'nda yapılan anmaya da HDP İstanbul Milletvekili Ali Kenanoğlu katıldı. Katliamıda yaşamını yitiren Dicle Deli de İstanbul'da Zeytinburnu Silivrikapı Mezarlığı'nda anıldı. İHD İstanbul Şubesi 10 Ekim Ankara Katliamı'nın 3. yılı dolayısıyla Çağlayan'da bulunan İstanbul Adliyesi önünde yaşamını yitirenleri andı. İHD İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri, "10 Ekim Ankara Katliamı insanlığa karşı işlenmiş bir suçtur, suçlular cezalandırılıncaya kadar takipteyiz. Emek, barış ve demokrasi için bir araya gelmiş binlerce insan, IŞİD üyesi oldukları, bağlantıları ve kimlikleri Emniyet tarafından bilinen 2 canlı bombayla göstere göstere gelen ama engellenmeyen bir katliama maruz kaldı. Saldırıları önlemeyen tüm emniyet ve savcılık yetkilileriyle, kaostan medet umarak ve muhaliflerini yok ederek iktidarda kalmak amacıyla IŞİD ve benzeri örgütleri destekleyen siyasi güç bu katliamdan sorumludur" diye konuştu.

VAN'DA 11, ÇANAKKALE'DE 6 GÖZALTI

Öte yandan Van'da yapılmak istenen 10 Ekim Ankara Katliamı anmasına polis müdahale etti. Müdahalede HDP İl Eşbaşkanı Ümit Dede ve 10 KESK üyesi gözaltına alındı. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi'ndeki anmada polis ve özel güvenlik görevlilerinin müdahalesinde 6 öğrenci gözaltına alındı.

10 EKİM ANMALARI