Samsun, Ordu, Giresun, Safranbolu, Kastamonu’dan yerel gazeteciler, yurttaş habercileri, kadın örgütü temsilcileri, engelli kurumları, belediye çalışanları katıldığı ‘Toplumsal Cinsiyet ve Hak Odaklı Alternatif Medya Yurttaş Haberciliği eğitimi’ üç gün sürdü.

dokuz8HABER Karadeniz Bölge Eğitimi dokuz8HABER kurucularından Gökhan Biçici’nin açılış sunumuyla başladı. dokuz8HABER tarihini ve deneyimlerini anlatan Biçici, yeni dönem için hazırlıkları yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi. Açılışın ardından dokuz8HABER merkezi adına Onur Metin ve Gökhan Biçici ‘Gazeteciler ve Yurttaş Habercileri İçin Sosyal Medya Araçları’ başlıklı eğitime başladı. Uygulama odaklı yapılan eğitimde dokuz8HABER'in de ana mecra olarak kabul ettiği Twitter merkezli özellikler ve uygulamalar tanıtıldı. Sosyal medya araçları eğitiminin ardından 'Dijital Çağda Veri doğrulama' eğitimi verildi. 'Dijital Çağda Yalan Haber ve Veri Doğrulama' kavramının içeriği ve gelişiminin anlatımıyla başlayan bölümde uygulama odaklı olarak veri doğrulama yöntemleri ve araçları tanıtıldı. Eğitimin ikinci günü Klinik Psikolog Doktor Serap Altekin ‘Travma Haberciliği: Şiddet, cinsel istismar ve intihar haberlerinin dilindeki yaygın hatalar ve etik ihlaller’ eğitimiyle başladı.

Öz Bakım Eğitiminden Mobil Habercilik Eğitimine...

Katılımcıların yoğun şekilde katıldığı verimli bir tartışma şeklinde ilerleyen bölümün ardından Serap Altekin “Gazetecilerde ve yurttaş habercilerinde Tükenmişlik, ikincil travmatizasyon ve öz bakım’ eğitimi verdi. İkincin gün öğleden sonra mobil odaklı video habercilik eğitimi verildi. Eğitimin üçüncü ve son günü dokuz8HABER eğitim programına yeni bir modül olarak 31 Mart seçimleri sonrası eklenen ‘yerel yönetim odaklı habercilik’ eğitimiyle başladı. Gazeteci Ezgi Çapa tarafından verilen eğitim genel örneklerin yanı sıra Samsun yereli örnekleriyle ilerledi. Eğitim süresince ayrıca Norveçli-Türk yönetmen Nefise Özkal Lorentzen'in 2017 yapımı "Sevenler" adlı kısa filmi de gösterildi.

Kanada Büyükelçiliği tarafından desteklenen proje kapsamındaki ikinci eğitim Eylül ayında Adana'da

Kanada Ankara Büyükelçiliği tarafından desteklenen proje kapsamında ikinci eğitim Eylül ayında Adana’da hayata geçirilecek. Yüzde elli cinsiyet kotasıyla hayata geçirilen eğitim programına katılım başvurusu için linkteki formu doldurabilirsiniz.