dokuz8HABER yeni medya ve yurttaş haberciliği eğitimlerini çevrimiçi ortama taşıdı. Dört seri biçiminde hayata geçirilecek olan temel eğitim programlarının yanı sıra altı farklı bölgede yerel medyaya yönelik dijital kapasite geliştirme eğitimi ve üç farklı webinar düzenlenecek.

Kurulduğu 30 Mart 2014 tarihinden bugüne sistematik olarak eğitim programları düzenleyen ve şu ana kadar düzenlediği 62 eğitime 78 kentten 1650 kişinin katıldığı dokuz8HABER, eğitim programlarını çevrimiçi ortama taşıyor. dokuz8HABER ağı bünyesinden muhabirlerin katılımıyla pilot uygulaması Ocak ayının son haftasında hayata geçirilen çevrimiçi eğitimlerin açık çağrıyla düzenlenecek ilk serisi 16 Şubat'ta başlıyor ve bu ilk seri 22 Şubat'ta tamamlanacak.

10 MART'A KADAR 10 FARKLI EĞİTİM DÜZENLENECEK

Eğitimler 10 Mart'a kadar birbirini takip eden üç ayrı seri biçiminde hayata geçirilecek. Her biri en az 11 eğitim modülü içeren 25'er saatlik eğitim programlarına başvuru için kayıt formu açıldı. Eğitim, Türkiye çapında başta yerel medya mensupları olmak üzere gazetecilerin, yurttaş habercilerinin, sosyal hareket ve sivil toplum kurumu temsilcilerinin başvurusuna açık.#dokuz8EĞİTİM programı kapsamında online olarak düzenlenecek olan dört temel eğitim programının yanı sıra altı bölgede düzenlenecek olan yerel medya eğitimleriyle birlikte 10 Mart tarihine kadar 10 eğitim hayata geçirilmiş olacak. Eğitim programlarının dışında üç de farklı webinar hayata geçirilecek.

ALTI BÖLGEDE YEREL MEDYA EĞİTİMLERİ

Temel eğitim programının yanı sıra Türkiye çapında altı farklı bölgede yerel medyaya yönelik dijital kapasite geliştirme eğitimleri de düzenlenecek. Merkezi temel eğitim programının yanı sıra Çukurova, Batı Akdeniz, Marmara, Ege, Karadeniz, Doğu-Güneydoğu, Orta Anadolu bölgelerini kapsayan ikişer günlük yerel medya eğitim programları da hayata geçirilecek. Yerel medya eğitim programlarının amacı yerel medya kuruluşlarının ve yerel gazetecilerin pandemi sürecinde çok daha hızlanan dijital dönüşüm sürecine adaptasyonlarını kolaylaştırmak ve yerel medya koordinasyonunun da yeni katılımlarla güçlenmesini sağlamak. Eğitime katılım başvurusu için linkteki formu doldurmanız yeterli. Form dolduranlar dokuz8HABER tarafından aranacak. Eğitim programı kapsamında eğitim modülleri ve eğitmenler listesi aşağıda:

TEMEL EĞİTİM KONU BAŞLIKLARI VE EĞİTMENLER

* Gelenekselden Dijitale Haberin Dönüşümü ve Yurttaş Haberciliği - Gökhan Biçici * Haber yazmanın temelleri - Gökhan Bulut * Haber üretiminde hak temelli yaklaşım ve hak haberciliği - Murat Çekiç * Haberin ve siyasetin yeni odak noktası yerel yönetimler: Yerel yönetimler nedir, nasıl işler, yerel yönetim haberciliğinin temel noktaları nelerdir - Gazeteci Ezgi Çapa * Yurttaş habercileri ve gazeteciler için temel ilk yardım - Prof.Dr. Özgür Karcıoğlu * Travma haberciliği: Şiddet, cinsel istismar ve intihar haberlerinin dilindeki yaygın hatalar ve etik ihlaller - Klinik Psk.Dr.Serap Altekin * Gazetecilerde, yurttaş habercilerinde ve aktivistlerde tükenmişlik, ikincil travmatizasyon ve psikoloji öz bakım - Klinik Psk.Dr.Serap Altekin * Video odaklı mobil haberciliğe giriş - Yazar-Gazeteci-Yönetmen Sinan Biçici / Belgeselci Dr.Zeynep Merve Uygun * Haber için Sosyal Medya ve Sosyal Medya Araçları - Doç.Dr. Erkan Saka / Kenan Dursun * Dijital Çağda Gazeteciler için Veri Güvenliği - Şevket Uyanık * Bilişim Hukuku ve Basın Hukuku: Türkiye'de basın ve internet özgürlüğü, sorunlar ve haklar - Av.Ceren Kalı / Av.Gülşah Deniz

DOKUZ8EĞİTİM PROGRAMLARI HAKKINDA

dokuz8HABER, Alternatif Medya ve Yurttaş Haberciliği Eğitim Programları kapsamında şu ana kadar 30'a yakın farklı eğitim modülü uyguladı ve 70'e yakın eğitmen bu programlarda görev aldı. Temel eğitim programının yanı sıra Veri haberciliği eğitimleri, mobil odaklı video habercilik eğitimleri, ekoloji, emek, toplumsal cinsiyet odaklı tematik eğitimler de dokuz8HABER tarafından hayata geçirildi. Pandemi tedbirleri devreye girmeden önce hayata geçirilen son kapsamlı eğitim programı 1-3 Mart 2020 tarihleri arasında TÜSES'le iş birliği halinde düzenlenen "Sivil Toplum İçin Yeni Medya ve Yurttaş Haberciliği Eğitim Programı" olmuştu. Çevrimiçi eğitimlere başvurmak için aşağıda linki bulunan formu doldurabilirsiniz. Bu forma dokuz8HABER'in twitter, facebook, Instagram hesaplarından da ulaşabilirsiniz. Başvuru formu: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfEs9HHRRJxOeb-VQ5ahQX50QJvymsbM7anj1BeEyyBw6e3XA/viewform