GÜNDEM

dokuz8HABER yayın serisi sürüyor: Ege Yerel Medyasında Kadın Gazeteci Olmak

8 Mart’a giderken dokuz8HABER'in hazırladığı yayın serisinin ikinci bölümü yayımlandı. Ege yerel medyasında kadın gazetecilerin sorunlarının konuşulduğu programa, Gazeteci Nil Kahramanoğlu ve Gazeteci Ayşe Yılmaz katıldı.

Abone Ol

dokuz8HABER tarafından hazırlanan "8 Mart'tan Yerel Seçimlere Yerel Gündem ve Kadınlar" başlıklı yeni yayın serisinin ikinci bölümü yayımlandı.

Nurcan Seven tarafından sunulan programa Ege yerel medyasından Gazeteci Nil Kahramanoğlu İzmir'den ve Gazeteci Ayşe Yılmaz ise Aydın'dan konuk oldu.

Programda Ege bölgesindeki kadın gazetecilerin sorunlarına dikkat çekildi.

YEREL SEÇİM SÜRECİNDE EGE'DE GAZETECİLİK

Yerel seçim sürecinde İzmir'in durumuna değinen Kahramanoğlu, "Çok az kadrolarda çok fazla iş bekleniyor. Hele ki böyle olağanüstü dönemlerde bizlere ekstra iş yükü biniyor. Gündemi takip etmek de sorun oluyor. Biz de ne yazık ki olağanüstü şartlarda çalışıyoruz." ifadelerini kullandı.

Adayların belirlenmesi konusunda belirsizlikler olduğunu aktaran Yılmaz, "Aydın'da herkes kazanmaya odaklı. Kimse kimseye karışmıyor şu anda. Biz gazeteciler için süreç çok sakin." dedi.

Adayların basınla olan diyaloglarda sıkıntı yaşandığına değinen Yılmaz, "Yerel medya ile çalışmak çok önemli ama adayların çoğunluğu kendi sosyal medya hesaplarını tercih ediyorlar. Bunun da ne kadar etkili olup olmadığını da seçim zamanında göreceğiz" şeklinde konuştu.
 

"MEDYADA KADININ EMEĞİ VAR, ADI YOK"

Yerel medyada kadın gazeteci olmanın zorluğundan bahsedilen programda Kahramanoğlu ve Yılmaz, yaşadıkları sorunları dile getirdi.

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) İzmir Şube Başkanı olan Kahramanoğlu, sendikal anlamda yaşadığı zorlukları da anlattı.  

Kahramanoğlu, "Eşit iş yaptığımız halde daha aşağıda görülmem kabul edilebilir değil" dedi.
Eril zihniyetin medyadaki tahakkümüne karşı çalışıldığının belirtildiği programda Yılmaz, "Yerelde kadın gazeteci isen her alanda her şekilde haberi yapman isteniyor. Siyasete ilgimiz azsa bu başarısız olarak görünüyor." şeklinde konuştu.

“KADINLARLA İLGİLİ DAHA FAZLA SÖZ SÖYLENMELİ"

Yerel seçimlerde kadın temsiliyetine dair konuşan Kahramanoğlu,"İzmir'de geçen seçimde üç kadın aday vardı şimdi dokuz kadın aday var. Kadın temsiliyetinin artmasında bunu önemli buluyoruz" dedi.

Aydın’dan konuşan ve seçim sürecine değinen Yılmaz ise, “Başkan ne kadar kadın olursa olsun, siyaset çok erkek bir dille ve çok erkek yöntemleri ile yürütüldüğü için yerele yansıması bir kadın başkan gibi değil” dedi.

KADIN GAZETECİLERİN 8 MART TALEPLERİ

TGS olarak kadın gazetecilerin korunması için İLO 190 Sözleşmesi imzaladıklarını söyleyen Kahramanoğlu, "Kadın gazeteciler olarak esnek çalışma saatlerinin düzenlenmesini istiyoruz. 
Eşit işlerde çalışan erkekler kadar ücret almak istiyoruz. Kadın temsiliyetinin her alanda artmasını istiyoruz" dedi.

Son olarak, 8 Mart taleplerini aktaran Yılmaz, “Farkındalığımız arttığında sahada daha güçlü olacağız. TGS’den Aydın için beklentim bu” açıklamasında bulundu.