dokuz8HABER'in hazırladığı ve yerel seçimler sürecinde özellikle kadınların yerel gündemlerini öne çıkarmanın amaçlandığı yayın serisinin dördüncü bölümü dün (6 Mart) yayımlandı.

Gazeteci ve İletişimci Nurcan Seven tarafından sunulan programa, DEM Parti Ceylanpınar Belediyesi Eş Başkan Adayı Avukat Rahşan Yazar katıldı.

Programda, yerel seçimlere giderken Urfa'da son durum, Ceylanpınar'da kadın aday olmak ve yerel yönetimlerde kadın adayların konumlanışı gibi konulara yer verildi.

“URFA’DA BİR DEĞİŞİME İNANIYORUM”

Programın açılışında 2023 seçimlerini değerlendiren Yazar, "İttifakın sonucunda istenen sonuç yerine gelmedi. Bizim kendi seçmenimizde bundan hoşnut olmadı. Bu nedenle ittifakın kazancı olmadığını düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

Urfa Büyükşehir Belediyesi adaylığına ilişkin konuşan Yazar, Urfa'da bir değişim olacağına inandığını belirtti. 

Yazar, "Halkta bir itiraz var. Bu nedenle halkın bizimle yürümek istediğini görüyoruz. Kazanacağımızdan çok eminim” dedi.

“BABAM BANA ONURLU BİR İSİM BIRAKTI”

Eski Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı olan babası Feridun Yazar'ın siyasi kariyerine değinen Yazar, "Urfa’da ilk ve tek sol partiden belediye başkanı olan babamdır. Bana da onurlu bir isim bıraktı ve babam Urfa'da da karşılığı olan bir isim” diye konuştu.

Urfa’da Yerel Gündem Ve Kadınlar

CEYLANPINAR’DA KADIN ADAY OLMAK

Urfa'da kadın aday olmanın zorluğundan bahseden Yazar, "Kadının kendini ifade etmesi bir erkekten daha zor. Söz sahibi erkekmiş gibi davranıldığı noktalar oluyor ve sen o sözü almak için mücadele içine giriyorsun” dedi.

Babası Feridun Yazar'ı sevenlerin desteğini aldığını anlatan Yazar, "Bir kadın olarak ve Rahşan olarak kendimi bir şekilde ifade etmeye çalışıyorum. Ama ‘babasının kızı’ demeleri onun yolunda ilerlediğimi, onun tecrübelerini doğru aldığımı ve ifade ettiğimi gösteriyor bu da benim hoşuma gidiyor" dedi.

“KADIN KOTASI GÖSTERMELİK BİR ŞEY”

Türkiye siyasetinde kadın siyasetçi olmanın güçlüğüne değinen Yazar, Türkiye'deki kadın kotasının göstermelik olduğunu belirtti.

Yazar, "Bizim partide kadın temsiliyetinin gerçek olduğunu pratikte hepimiz görüyoruz. Ancak diğer partilere baktığımız zaman bunun vitrinlik bir şey olduğunu düşünüyorum" dedi.

Yazar, özellikle iktidarın kadın adayları göstermelik biçimde kullandığını ifade etti. 

Yazar, "Bir kadın eril cümleler kuruyorsa bize faydadan çok zarar veriyor. Çünkü aslında bir kadını da erilliğe teslim etmiş oluyor. Kadını eril zihniyetin dayatması olarak kullanması beni çok rahatsız ediyor" şeklinde konuştu.

YEREL YÖNETİMLERDE KADININ YERİ

Yerel yönetimlerde özellikle Ceylanpınar’da kadının konumlanışını da elen alan Yazar, adaylık sürecinde yaşadığı zorluklarla beraber deneyimlerini de aktardı.

Yazar, "Kadının sosyal devlet anlayışı içinde çok ciddi desteğe ihtiyacı var. Ancak kadın politikalarının kötü bir yerden işlemesinden dolayı kadın desteksiz kalıyor ve özellikle desteksiz bırakılıyor” dedi.

YAZAR’IN KADINLAR İÇİN PROJELERİ

Planlanan projelerine ilişkin konuşan Yazar, kadınların okuma-yazma konusunda desteğe ihtiyacı olduğunu belirtti. 

Yazar, “ Okuma-yazma kursları planlıyorum. Ayrıca kadınlara mesleki eğitimler verme konusunda projeler var. 

Bu eğitimlerin sonucunda da tesisler açarak, kooperatiflerle beraber çalışarak kadınlara istihdam sağlanacak. Bu meslek eğitimleri kadınların iş hayatına girmesini sağlayacak. Bunlar olduktan sonra arkası çok kolay gelecek” diye konuştu.

“KADIN HAYATI VAR EDENDİR”

Son olarak 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar günü özelinde konuşan Yazar, "8 Mart aslında bir anma günü ama bu anma gününden yola çıkarak kadınların yaşadıkları zorlukları net biçimde görüyoruz. 

Hayatı var edendir kadın ama buna engel olunduğu için biz kendimizi ortaya koyamıyoruz.
Tüm kadınlara şunu söylemek istiyorum, her şeyi herkesten çok daha iyi beceririz. Bunun farkına varmalıyız ve toplumun bizi çekmek istediği yere teslim olmamalıyız” dedi.

Tüm emekçi kadınlara seslenen Yazar, "8 Mart'tan dolayı tüm kadınlara selamlarımı ve saygılarımı gönderiyorum. 

Kadın kadının yurdu olmak zorunda. Biz kadınlar birbirimizin yurduyuz. Jin, Jiyan, Azadi (Kadın, Yaşam, Özgürlük)" diyerek sözlerini sonlandırdı.