Türkiye'nin İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme kararına ilişkin açıklama yapan ABD Başkanı Joe Biden, kararı “küresel çapta kadına karşı şiddete son vermeyi amaçlayan uluslararası hareket için cesaret kırıcı bir geri adım” olarak değerlendirdi.

ABD Başkanı Joe Biden, Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararı hakkında yazılı açıklama yaptı. Biden, kararı “derin bir hayal kırıklığı” olarak niteledi. ABD Başkanı, Türkiye'nin sözleşmeden çekilmesinin “küresel çapta kadına karşı şiddete son vermeyi amaçlayan hareket için cesaret kırıcı bir geri adım” olduğuna dikkat çekti.

"KARAR DERİN BİR HAYAL KIRIKLIĞI YARATIYOR"

Biden, “Türkiye'nin İstanbul Sözleşmesi olarak bilinen Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi'nden aniden ve temelsiz yere çekilme kararı derin bir hayal kırıklığı yaratıyor. Dünya çapında, bu sözleşmeyi ilk imzalayan ülke olarak Türkiye'deki kadın cinayetlerindeki artış da dahil, ev içi şiddet vakalarında artışa tanıklık ediyoruz. Ülkelerin, kadınlara karşı şiddete son vermeye bağlılıklarını güçlendirmeleri ve yenilemeleri gerekir, kadınları korumayı ve saldırganlardan hesap sormayı amaçlayan uluslararası sözleşmelerden çekilmeleri değil. Bu, küresel çapta kadına karşı şiddete son vermeyi amaçlayan uluslararası hareket için cesaret kırıcı bir geri adım” ifadelerini kullandı.

"HEPİMİZİN DAHA FAZLASINI YAPMAMIZ GEREKİYOR"

ABD Başkanı, açıklamasına şöyle devam etti: “Cinsiyet temelli şiddet, dünyanın her bir köşesinde her ülkeye dokunan bir yara. Geçtiğimiz birkaç haftada, Gürcistan'daki trajik cinayetler de dahil, kadınlara karşı korkunç ve gaddarca saldırıların birçok örneğini gördük. Ve, günlük olarak cinsiyet temelli şiddettin hayaletinin gölgesinde yaşamanın her yerdeki kadınlara daha geniş anlamda verdiği zararı gördük. Bu hepimizin canını yakıyor ve kadın şiddetten muaf bir şekilde hayatlarını sürdürebildiği toplumlar yaratmak için hepimizin daha fazlasını yapmamız gerekiyor.” https://twitter.com/Joyce_Karam/status/1373646070736154634