Joe Biden, Başkan olur olmaz dillendirdiği “ABD geri döndü” sözlerini hayata geçiriyor. Çin’i kuşatmak için Japonya, Hindistan, Güney Kore’ye çıkartma yapan ABD Dışişleri ve Savunma bakanları tepki çekerken; Biden, Putin’e katil dedi, “yakında bedel ödeyeceğini” iddia etti.

ABD’nin yeni başkanı Joe Biden, Münih Güvenlik Konferansı'nda yaptığı “Amerika geri döndü, transatlantik ittifakı geri döndü” mesajlarının somut adımlarını atıyor. ABD ile Rusya ve Çin arasındaki sorunlar giderek soruna dönüşürken, son iki günde ciddi sorunlar gün yüzüne çıktı.

“PUTİN KATİL, BEDEL ÖDEYECEK”

ABC News kanalına konuşan ABD Başkanı Biden, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in ‘ABD seçimlerine Donald Trump lehine müdahale etmeye çalıştığını” iddia etti ve bunun bedelini ödeyeceğini söyledi. Bu bedelin ne olduğu sorusuna ise “Yakında göreceksiniz” yanıtını verdi. Biden, Putin hakkındaki “Katil olup olmadığına dair ne düşündüğü" sorusuna karşılık ise, “Katil olduğunu düşünüyorum” dedi. Biden'ın bu bu sözlerine dayanak oluşturan Amerikan istihbaratı raporu, “Kasım ayında yapılan seçimlere, Rusya’nın Donald Trump lehine etkide bulunulmasının büyük ihtimalle Putin tarafından bizzat onaylandığını” savunuyor.

RUSYA ELÇİYİ GERİ ÇAĞIRDI

Rusya parlamentosunun alt kanadı Duma'nın sözcüsü Vyacheslav Volodin, bu sözleri sert bir dille kınadı: “Biden, bu açıklama ile halkımıza hakaret etmiştir” dedi. Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova da, Washington Büyükelçisi’nin “istişareler ve ABD ile ilişkilerde neler yapılacağını, nereye gidileceğini analiz etmek için Moskova'ya çağrıldığını” söyledi.

ÇİN İLE İLİŞKİLER GERİLİYOR

Alaska'da yapılacak ABD-Çin ikili görüşmelerinin öncesinde Biden yönetiminin Hong Kong'un kısmi özerkliğine zarar verdiği gerekçesiyle 24 Çin hükümeti yetkilisine yaptırım uygulama kararı da yeni bir gerilim yarattı. Bu kararın yanı sıra ABD Dışişleri Bakanı ve Savunma Bakanı Lloyd’un, 15 Mart'ta “Çin'e karşı caydırıcı bir güç oluşturma”  söylemiyle Japonya, Güney Kore ve Hindistan'a başlattığı ziyaret de ilişkileri geriyor. Çin Dışişleri Bakanlığı, ABD ve Japonya’nın Çin’in dış politikasına saldırdığını ve iç işlerine ciddi şekilde müdahale ettiğini belirten bir açıklama yaptı. Sözcü Cao Licien, düzenlediği basın toplantısında, ABD Dışişleri Bakanı Blinken ve Japon Dışişleri Bakanı Motegi Toşimitsu'nun “Pekin yönetimine karşı ortak endişelerini dile getiren açıklamaları”na tepki gösterdi.