ABD'de 3 Kasım'da yapılan seçimin ardından oy sayım işlemleri hala tamamlanmadı. Oy sayımı devam ederken, Demokratların başkan adayı Joe Biden, Pensilyanya eyaletinde de rakibi Donald Trump'ın önüne geçti. Öte yandan Georgia eyaleti bakanlarından Brad Raffensperger, adayların oyları arasında çok küçük bir fark olması nedeniyle, eyalette oy sayımının yeniden yapılacağını duyurdu.

ABD'de 3 Kasım'da yapılan seçimin ardından oy sayım işlemleri hala tamamlanmadı. Oy sayımı devam ederken, Demokratların başkan adayı Joe Biden, Pensilyanya eyaletinde de rakibi Donald Trump'ın önüne geçti. Georgia eyaleti bakanlarından Brad Raffensperger, adayların oyları arasında çok küçük bir fark olması nedeniyle, eyalette oy sayımının yeniden yapılacağını duyurdu. Oy sayımının şeffaflığı konusunda da herhangi bir sorun olmadığını ve isteyen herkesin gözlemci olabileceğini belirtti. Oyların yüzde 98'inin sayıldığı eyalette iki aday arasında yalnızca bin 500 civarında fark bulunuyor. New York Times'ın aktardığı verilere göre, Demokratların adayı Joe Biden 2milyon 450 bin 144 oyla seçimi önde götürüyordu. ABD seçmeni, yeni başkan ile birlikte 435 sandalyeli Temsilciler Meclisi’nin tamamı ile 100 üyeli Senato’daki 35 sandalye için de oy kullandı. Sonuçlara göre Demokratlar’ın adayı Joe Biden, mevcut ABD Başkanı olan Cumhuriyetçiler’in aday Donald Trump’tan daha az oy alsa da daha avantajlı konumda.

NE OLMUŞTU?

Joe Biden kameraların karşısına geçerek “Bu gece uzun bir oy sayımından sonra kazanının biz olduğunu söylemek istiyorum. Zafer ilan etmek için değil, oy sayımı bitince kazananın biz olacağımızı söylemek için buradayım” dedi. Biden, “Kampanyamızla gurur duyuyorum. Demokratların adayı olarak seçime girdim ancak tüm Amerikalıların başkanı olarak yöneteceğim” ifadesini kullandı. 270 delegeye hemen hemen sahip olduğunu söyleyen ve son 120 yılın en yüksek katılımlı seçimi olduğu belirtilen seçimdeki oy kullanma oranlarına değinen Biden, “Burada halk yönetimde. Güç kimseden alınamaz ya da kimse gücü elinde tuttuğunu iddia edemez. Güç halktan gelir” dedi.