Avrupa'da üç hava yolu şirketi, koronavirüs salgını nedeniyle Çin'e uçuşlarını durdurdu.

Fransız Hava Yolu şirketi Air France'dan yapılan açıklamada, Çin'e karşılıklı tüm uçuşların 9 Şubat'a kadar askıya alındığı belirtildi. Pekin ve Şangay'dan Fransa'ya dönmek isteyen yolcular için bazı özel seferlerin düzenleneceği kaydedildi. Danimarka, İsveç ve Norveç'in ortakları arasında yer aldığı İskandinav Hava Yollarınca (SAS) yapılan açıklamada da Pekin ve Şangay seferlerinin 9 Şubat'a kadar durdurulduğu ve 2 kent için de 9 Şubat'a kadar bilet satılmayacağı bildirildi. İspanya'nın eski ulusal hava yolu şirketi Iberia'dan yapılan açıklamada da Çin'de tek uçuş noktası olan Şangay seferlerinin şubat ayı boyunca askıya alındığı belirtildi. Lufthansa Group'dan dün yapılan açıklamada da "Lufthansa, SWISS ve Austrian Airlines Çin ana karası ile karşılıklı tüm uçuşları 9 Şubat'a kadar askıya alacak. Operasyonel nedenlerle Çin'e yapılan uçuşlara yönelik rezervasyonların kabulü şubat ayının sonuna kadar askıya alınacak" ifadesine yer verilmişti.

ABD ÇİN'E SEYAHAT UYARISINI 4. KADEMEYE ÇIKARDI

ABD Dışişleri Bakanlığı, Çin'in Hubey eyaletindeki Wuhan kentinde ortaya çıkan ve insandan insana bulaşabilen yeni tip koronavirüs salgını nedeniyle Çin'e seyahat uyarısını en yüksek seviye olan 4’üncü kademeye çıkardı. Bakanlıktan yapılan açıklamada, "İlk kez Wuhan'da ortaya çıkan yeni koronavirüs nedeniyle Çin'e seyahat etmeyin" ifadeleri yer aldı. Açıklamada Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) salgın nedeniyle acil durum ilan etmesi hatırlatıldı. "Seyahat edenler, seyahat kısıtlamalarının önceden haber vermeksizin uygulanmasına hazırlıklı olmalı" denilen açıklamada, "Ticari nakliyatçılar Çin'e giden ve Çin'den gelen rotaları azalttı veya askıya aldı" ifadeleri yer aldı. Açıklamada şu ifadeler kaydedildi: "Şu anda Çin'de olanlar ticari yollar üzerinden ülkeden ayrılmayı düşünmelidir. Dışişleri Bakanlığı, zaruri işi olmayan ABD hükümet personellerinin yeni coronavirüs nedeniyle Çin'e seyahatlerini ertelemesini istedi." Ayrıca açıklamada, ABD Dışişleri Bakanlığı'nın, Pekin Büyükelçiliği ve konsolosluklardaki personellere ülkeye dönme talimatı verildiği hatırlatılırken, ABD hükümetinin, Hubey eyaletindeki ABD vatandaşlarına acil servis sağlama konusunda sınırlı bir gücü olduğu belirtildi. Çinli yetkililer, Hubey eyaletindeki Wuhan kentinde ortaya çıkan ölümcül coronavirüs nedeniyle ülkede hayatını kaybedenlerin sayısının 213'e ulaştığını ve tespit edilen vaka sayısının ise 9 bin 692 olduğu bildirmişti. Dünya Sağlık Örgütü, dün Çin'de ortaya çıkan yeni tip coronavirüs salgınıyla ilgili, “uluslararası kamu sağlığı acil durumu” ilan etmişti.

KORONAVİRÜS SALGINI

Çin Ulusal Sağlık Komisyonu, son olarak coronavirüs salgını nedeniyle can kaybının 170 olduğunu açıklamış, virüsten etkilenenlerin sayısını 7 bin 711 olarak vermişti. Virüsten dolayı müşahade altına alınanların sayısının da 81 bin 947'ye çıktığı belirtilmişti. Yeni tip coronavirüs, ilk olarak Hubey eyaletine bağlı Vuhan kentinde 12 Aralık'ta tespit edilmişti. Vuhan Belediyesi Sağlık Komisyonu, 31 Aralık'ta kentteki Huanan Deniz Ürünleri Pazarı ile teması bulunan 27 kişide daha "gizemli" hastalığın görüldüğünü açıklamış ve pazarı kapatmıştı.