ABD’de seçimlerin tescilleneceği Kongre binasına polis barikatları aşarak zorla göstericilerin girmesine yönelik dünya siyasetinden önemli açıklamalar geldi.

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, sosyal medya üzerinden yapmış olduğu paylaşımla, ABD Başkanı Donald Trump destekçilerinin Kongre binasına girmesine ilişkin açıklama yaptı. Johnson, ABD'de iktidarın düzenli ve barışçıl bir şekilde devrinin hayati öneme sahip olduğunu belirtti. Kongredeki olayları "utanç verici" olarak gördüğünü söyleyen Johnson, ABD'nin dünya çapında demokrasiyi savunduğunu kaydederek, "İktidarın şimdi düzenli ve barışçıl bir şekilde devri hayati öneme sahip." ifadesini kullandı.

MACRON: WASHİNGTON'DA OLANLAR ABD'Yİ YANSITMIYOR

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Twitter hesabı üzerinden yayınlamış olduğu videoda, "Bu 6 Ocak'ta ABD Kongresinin Kasım 2020'deki seçimleri kazanan Başkan Biden'in başkanlığının tescil edileceği oturum sırasında bazı şiddet yanlısı kişiler bir kadını öldürdü ve Amerika demokrasisinin seküler anıtı Kongre binasına girdi. Dünyanın en eski demokrasilerinden birinde görevini devredecek bir cumhurbaşkanının taraftarları meşru bir seçimin sonuçlarına silahlarla meydan okuyorsa bu evrensel bir fikre zarar verir. Washington’ta bugün olanlar ABD’yi yansıtmıyor." ifadelerini kullandı.

LE DARİAN:BUNU KINIYORUM

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, ABD Kongresindeki olaylara ilişkin, "Amerikan kurumlarına yönelik şiddet, demokrasiye ciddi saldırıdır." değerlendirmesinde bulundu. Le Drian, ABD Başkanı Donald Trump destekçilerinin Kongre binasına girmesine ilişkin Twitter hesabından açıklama yaptı. "Amerikan kurumlarına yönelik şiddet, demokrasiye ciddi saldırıdır. Bunu kınıyorum." ifadesini kullanan Le Drian, ABD halkının iradesine ve oyuna saygı gösterilmesi gerektiğini belirtti.

AVRUPA BİRLİĞİ: ABD DEMOKRASİSİNE YAPILMIŞ BİR SALDIRIDIR

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, ABD Başkanı Donald Trump taraftarlarının barikatları aşarak Kongre binasına girmesini, "ABD demokrasisine yapılmış bir saldırı" olarak değerlendirdi ve seçim sonucuna saygı gösterilmesi konusunda çağrıda bulundu.

STOLTENBERG: SEÇİMİN SONUCUNA SAYGI GÖSTERİLMELİ

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de Washington'daki görüntülerin şok edici olduğunu belirterek "Bu demokratik seçimin sonucuna saygı gösterilmelidir" dedi.

TÜRKİYE: ENDİŞEYLE TAKİP EDİYORUZ

Türkiye Dışişleri Bakanlığı da yazılı bir açıklama yaparak ABD'de yaşanan olayların endişeyle takip edildiğini bildirdi. Açıklamada, "ABD Başkanlık seçimlerinin ardından yaşanan ve bugün Kongre binasının göstericiler tarafından basılması teşebbüsüne kadar varan iç gelişmeleri endişeyle takip ediyoruz. ABD'deki tüm tarafları itidal ve sağduyuya davet ediyoruz. ABD'nin bu iç siyasi krizi olgunluk içinde aşacağına inanıyoruz" ifadelerine yer verildi.

SASSOLİ: GÜVENCE ALTINA ALACAĞINDAN EMİNİZ

Avrupa Parlamentosu Başkanı David Sassoli, ABD Kongresi'nde yaşanan olaylardan dolayı endişe duyduğunu belirtti. Sassoli Twitter hesabından "Demokratik oylara saygı gösterilmelidir. ABD'nin demokrasinin kurallarını güvence altına alacağından eminiz" paylaşımında bulundu.

BORRELL: HUKUK ÜSTÜNLÜĞÜNE EŞİ GÖRÜLMEMİŞ BİR SALDIRI

Avrupa Birliği Dışişleri ve Güvenlik Yüksek Politikası Temsilcisi Josep Borrell de Twitter hesabı üzerinden yayınlamış olduğu mesajda, “Bu gece Amerikan demokrasisinin tüm dünyanın gözü önünde kuşatma altına alındı. Bu, ABD demokrasisine, kurumlarına ve hukukun üstünlüğüne eşi görülmemiş bir saldırıdır. Amerika bu değil. 3 Kasım’daki seçimin sonuçlarına tam anlamıyla saygı gösterilmelidir” diye yazdı.