Koronavirüsün (Covid-19) Çin'in Vuhan kentinde aralık ayında patlak vermesine rağmen ABD'de yeterli hazırlıklar yapılmadı. ABD Başkanı Trump ise koronavirüsün Çin icadı olduğunu söyledi.

Sputnik'in haberine göre ABD'li Cumhuriyetçi senatörler Birleşmiş Milletler'e (BM) bağlı Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus'un istifa etmesini talep etti. Cumhuriyetçi Senatör Martha McSally, 'Çin'in şeffaflık göstermemesinden DSÖ Başkanı'nın da sorumlu olduğu, Çin'in gerçekleri örtbas etmesindeki rolünden ötürü Tedros'un istifa etmesi gerektiğini söyledi.

"ÇİN REJİMİ SALGININ KANITLARINI SAKLADI"

Fox News kanalına konuşan McSally, Etiyopyalı mikrobiyolog ve dünyaca tanınmış sıtma araştırmacısı Tedros'u 'Çin rejiminin salgının vehametini sakladığına dair çığ gibi kanıtlar bulunmasına rağmen, Çin'in tüm dünyayı kandırmasına alet olmakla ve Çin'in şeffaflığını övecek kadar ileri gitmekle' suçladı. "Bu kandırmaca pek çok cana mal oldu" dedi. "Asla bir komüniste güvenmem" vurgusunu yapan Cumhuriyetçi Senatör, 'Çin'in virüsü örtbas etme çabasının ABD ve dünyada gereksiz ölümlere neden olduğunda' ısrar ederek "Bence Dr. Tedros görevi bırakmalı" dedi.

DSÖ BAŞKANININ İSTİFASI İSTENDİ

Cumhuriyetçi Senatörler Ted Cruz ve Marco Rubio da DSÖ Başkanı'nın istifasını talep eden açıklamalarda bulundu. Trump'a yakın önde gelen Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham da Fox News kanalına demecinde 'Çin'e çok büyük bedel ödetmekten' söz etti. Norveç: Koronavirüsü kontrol altına almayı başardık

"TÜM DÜNYA ÇİN'E FATURA KESMELİ"

Cumhuriyetçi Senatör Marsha Blackburn'ün 'Pekin'in koronavirüs pandemisindek sorumluluğundan ötürü ABD'nin Çin'e olan borcunu silmesi' önerisi hakkında ne düşündüğü sorulduğunda, Senatör Graham "Bence mantıklı. Bana kalırsa, tüm dünya pandemiyle ilgili Çin'e fatura kesmeli" karşılığını vererek şöyle devam etti: "Bu Çin'den çıkan üçüncü pandemi. Virüslü yarasalarla maymunların satıldığı pazarlardan kaynaklanıyorlar, oradan gıda tedarik zincirine karışıyorlar." "Ben olsam, Çin'e çok büyük bedel ödetirim. 2020 (başkanlık seçimi) için şu soruyu yöneltiyorum: Çin'le kimin kapışmasını istersiniz? Trump'ı mı yoksa (Demokrat Parti içindeki favori aday) Joe Biden mı? Bence bu pek çok insanın zorlanmadan vereceği bir karar olacaktır."