ABD Dışişleri Bakanı Pompeo'nun ABD kongresine Hong Kong ile ilgili yaptığı açıklama ve sunduğu öneriden sonra bir kez daha gözler Hong Kong ve Çin'e çevrildi. Çin Kongresi, ABD'nin tepkisini çeken yasayı bugün onayladı.

Pompeo, Hong Kong'un ABD yasaları gereği ayrıcalıklı bir muameleye tabi olmayacağını belirtti. Açıklamasında, "Makul hiç kimse bugün Hong Kong'un Çin'den kayda değer ölçüde özerk olduğunu savunamaz" dedi. Bu açıklama ile ABD ile Hong Kong arasında ticari anlamda ciddi sıkıntıların yaşanabileceği belirtildi.

ÇİN'DE HONG KONG YASASI ONAYLANDI

Çin Ulusal Halk Kongresi, günlerdir büyük protestoların yaşanmasına sebep olan "Hong Kong Ulusal Güvenlik Yasasını" onayladı. Bu karar ile birlikte zaten çok had safhada olan tansiyon bir anda yükseldi. Çin sokakları gösteriler yapan birçok kişiye sahne oldu. Çin'in ulusal marşına saygısızlığın suç sayılması gibi kimi maddelerin yer aldığı ve 'terörizm ile dış müdahaleye' karşı oluşturulduğu belirtilen Hong Kong'a yönelik yeni ulusal güvenlik teklifi geçen hafta Çin'de parlamentoya sunulmuştu. BBC'nin haberine göre Bunun üzerine Hong Kong'da yeniden eylemler düzenlendi. Geçen yıl da suç işlediğinden şüphe edilen kişilerin Çin'e iadesini öngören yasa tasarısı yüzünden Hong Kong'da uzun süren eylemler gerçekleştirilmişti. Çin'in bu son hamlesinin de Hong Kong'daki demokrasi yanlısı eylemleri kontrol altına alma adımı olarak görülüyor.

HONG KONG LİDERİ: ÇİN'İ DESTEKLİYORUM

Geçen hafta sonu Hong Kong'da bu yasa teklifine yönelik olarak protestolar düzenlendi ve kimi aktivistler gözaltına alındı. Bir araya gelen binlerce protestocuya polis göz yaşartıcı gazla müdahale etti. ABD'nin karşı çıktığı yasa tasarısı hakkında Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel de 'iki sistem, tek devlet' ilkesinden yana olmaya devam ettiklerini söyledi. Hong Kong'un lideri Carrie Lam ise Çin'in çabalarını desteklediğini açıkladı. Yabancı güçlerin Hong Kong'a müdahale etmeye hakkı olmadığını dile getiren Carrie Lam, taslağın Hong Kongluların temel haklarını tehdit etmeyeceğini iddia etti. Hong Konglu lider hiçbir ülkenin yasal güvenliğinde oluşacak bir boşluğu kabul etmeyeceğini, Hong Kong için de aynı durumun geçerli olduğunu söyledi.

YASALARIN HONG KONG'DA GEÇERLİ OLMASI İÇİN EK KARARNAMEYE İHTİYAÇ VAR

Hong Kong'un ana kanununa göre Çin'de uygulamaya konan yasaların özerk bölgede geçerli olması için ek kanunlarda özellikli olarak yer alması gerekiyor. Bu da ancak kararnameyle uygulamaya konabilir; bunun için de Hong Kong parlamentosunun onayı gerekiyor ki Hong Kong lideri Carrie Lam bu alanda işbirliği sağlayacağını belirtti. Ancak anayasa hukukçuları ise bu taslağın Hong Kong'un yarı özerk statüsünü güvence altına alan kanuna aykırı olduğunu; bu yüzden uygulanmasının mümkün olmaması gerektiğini dile getiriyor.