Irak’ta hükümeti kurmakla görevlendirilen Muhammed Tevfik Allavi’nin 16 Şubat Pazar günü kabine listesini açıklayacağı bildirildi. Irak'ta gösterilerde aralıksız devam ediyor.

Muhammed Tevfik Allavi’nin çalışma ekibinde yer alan Türkmen Milletvekili Muhammed Halidi, yaptığı basın açıklamasında, Allavi’nin kabinesini oluşturduğunu ifade etti. Halidi, listenin pazar günü ilan edileceğini belirterek, Allavi'nin ayrıca kabinenin oylanması için parlamentoya olağanüstü oturum çağrısı yapacağını kaydetti. rak’ta 1 Ekim 2019'da başlayan ve halihazırda devam eden sokak gösterileri nedeniyle Adil Abdulmehdi başbakanlıktan istifa etmiş, Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih de yeni hükümeti kurma görevini Muhammed Tevfik Allavi’ye vermişti.

IRAK'TA GÖSTERİLER DE SÜRÜYOR

Irak’taki göstericiler, Allavi isminin, Mukteda es-Sadr ve Fetih Koalisyonu lideri Hadi el-Amiri'nin ittifakı sonucu Salih'e sunulduğunu belirtiyor. Allavi ise adının 170 milletvekilinin imzasıyla Cumhurbaşkanına sunulduğunu ifade ediyor. Muhammed Tevfik Allavi'nin bir ay içerisinde hükümeti kurarak parlamentoya güvenoyu alması gerekiyor. Öte yandan, Irak İnsan Hakları Komisyonu, gösterilerin başladığı tarihten itibaren 550 göstericinin öldürüldüğünü, 22 kişinin suikasta kurban gittiğini, 72 kişinin de akıbetinin bilinmediğini açıklamıştı. Protestocular ise gösterilerin başladığı geçtiğimiz 1 Ekim 2019’dan bugüne kadar 800’ü aşkın Iraklının öldürüldüğünü belirtiyor.