Almanya'da Frankfurt'un yakınındaki Hanau kentinde meydana gelen iki silahlı saldırıda 9 kişi hayatını kaybetti. Polisin daha sonra şüpheli şahısın evine yaptığı baskında failin ve bir kişinin daha cesedi bulundu. Olayda yaralananlar da olduğunu belirtiliyor.

Reuters'ın aktardığına göre polis, Hanau'da saldırının meydana geldiği sokaklar polis tarafından kapatıldı. Olay yerine ambulanslar yönlendirilirken, şehrin üstünde de bir polis helikopteri uçarak saldırganı bulma çalışmalarına destek sağlamaya çalıştı. Saldırıdan sonra polis, saldırganın kimliğini tespit etti ve evine baskın düzenledi. Burada şüpheli şahısın ve bir kişinin daha cesedi bulundu. Saldırının arkasındaki neden henüz bilinmiyor. Yerel medya saldırganın iki nargile kafeyi hedef aldığını ifade etti. AFP ise saldırılarda bir gece kulübünün ve bir barın hedef alındığını aktardı. Alman gazetesi Bild, hayatını kaybedenler arasında Kürtler de olduğunu yazdı. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, saldırıda hayatını kaybedenler arasında Türkler de olduğunu ifade ett. Saldırgan olay yerinden koyu renkli bir araçla ayrıldı. Polis, halkın saldırganı bulabilecek bilgiler paylaşması için özel bir hat kurdu. Geçen günlerde Almanya'da sığınmacılar, Müslümanlar ve camilere saldırı planladıkları gerekçesiyle altı ayrı eyalette aşırı sağcı hücre üyeleri tutuklanmıştı.

KALIN: IRKÇI SALDIRI

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, saldırıya ilişkin olarak, "Dün gece Almanya’da gerçekleşen ve yabancı düşmanı olduğu anlaşılan ırkçı saldırıda vefat eden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyorum. Olayı aydınlatmak için Alman makamlarının azami çaba göstermesini bekliyoruz. Irkçılık kollektif bir kanserdir" dedi.

MERKEL'DEN AÇIKLAMA

Almanya Başbakanı Angela Merkel, "Saldırganın ırkçılıkla hareket ettiğine dair birçok işaret var" dedi. Merkel, saldırının perde arkasının ortaya çıkarılması için yoğun bir şekilde çalışıldığını ifade etti. Dışişleri Bakanlığı: Tüm Avrupa ülkelerinin ırkçılık ve yabancı düşmanlığına karşı birleşmesinin zamanı geldi Dışişleri Bakanlığı da konuyla ilgili bir açıklamada bulunarak, "Almanya’nın Hanau şehrinde dün akşam gerçekleştirilen alçak saldırı yükselen ırkçılığın ve İslam düşmanlığının yeni ve vahim bir tezahürüdür." ifadelerini kullandı. Açıklamada, "Bu alçak saldırıda başta vatandaşlarımız olmak üzere hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı, yaralılara acil şifalar diliyoruz" ifadeleri yer aldı. Bakanlık, "Artık tüm Avrupa ülkelerinin ırkçılık ve yabancı düşmanlığına karşı birleşmesinin ve tek sesle konuşmasının zamanı gelmiştir.Irkçılığın her türüyle mücadelede ikili ve uluslararası alanda gerekli işbirliğini göstermekte kararlıyız ve bu doğrultudaki samimi çabalarımızı sürdüreceğiz" çağrısında bulundu.

SALDIRIDA 5 TÜRKİYE VATANDAŞI HAYATINI KAYBETTİ

Türkiye'nin Berlin Büyükelçisi Ali Kemal Aydın, Almanya'daki aşırı sağcı terör saldırısında 5 Türkiye vatandaşının hayatını kaybettiğini söyledi.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'DAN AÇIKLAMA

Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi açılış töreninde konuşan Erdoğan, "Nadide eserlerden oluşan kütüphanesi bulunan tüm ilim, fikir ve sanat erbabımızı, Millet Kütüphanesi'ne bağışta bulunmaya davet ediyorum" dedi. İlk olarak Almanya'daki ırkçı saldırıya ilişkin konuşan Erdoğan, "Öncelikle dün gece Almanya'nın Hanau kentinde meydana gelen menfur saldırıda hayatını kaybeden gurbetçi vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet, ailelerine ve sevenlerine sabır niyaz ediyorum. Yaralılarımıza acil şifa diliyorum. Başta Büyükelçiliğimiz görevlileri olmak üzere ilgili tüm birimlerimiz süreci hassasiyetle takip ediyor, vatandaşlarımıza gereken desteği sunuyorlar. Alman makamlarının, saldırıyı tüm boyutlarıyla aydınlatmak için gereken her türlü çabayı göstereceğine inanıyorum." dedi. Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesine ilişkin de şunları söyledi: "Bugün ülkemiz ve Ankara'mız için gerçekten tarihi bir ana şahitlik ediyoruz. Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanemizin açılışı vesilesiyle sizlerle beraber olmaktan büyük bir memnuniyet duyuyorum. Kütüphaneler insanlığın ortak hafızasıdır. İnsanlığın ortak hafızasını bulabileceğimiz yegane yerler kütüphanelerdir. Nerede bir savaş medeniyet yıkımı varsa ilk hedef kütüphaneler olmuştur. Bugün açılışını yaptığımız Millet Kütüphanesi ile Külliyemizi tamama erdirmiş oluyoruz. Kütüphanemiz, 4 milyon basılı esere kavuşmuştur. Bu kitap seferberliğini daha da genişletecek, 5 milyonu da aşan bir hacme kavuşacağız. Buraya bağışta bulunmaya davet ediyorum. Kitap dilencisi olarak diyorsanız ben bunu kabul ederim."