ABD Başkanı Joe Biden’in ilk aradığı lider Kanada Başbakanı Justin Trudeau oldu. Biden, ikinci olarak ise güney komşusu Meksika’nın Devlet Başkanı Obrador’u aradı. Görüşmelerin gündeminde pandemi ve ikili ilişkiler vardı.

Yeni Başkanı Biden’ın göreve başladıktan sonra telefonda görüştüğü liderler kuzey komşusu Kanada’nın Başbakanı Justin Trudeau ve güney komşusu Meksika’nın Devlet Başkanı Lopez Obrador oldu. Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, Biden-Tredeau görüşmesinde ABD-Kanada ilişkilerinin stratejik öneminin vurgulandığı ifade edildi. İki lider başta Kovid-19 ile mücadele, ekonomi ve savunma olmak üzere farklı alanda iş birliklerinin genişletilmesi eğilimlerini dile getirdi. Biden'ın, Keystone XL adlı petrol boru hattı projesinin iptalinden Trudeau'nun duyduğu rahatsızlığı anladığını söylediği de kaydedildi.

MEKSİKA İLE GÜNDEM GÖÇ VE PANDEMİ

Meksika Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador, ABD Başkanı Biden ile telefonda görüşen ikinci lider oldu. Obrador Twitter hesabından şu bilgileri verdi: “Başkan Biden saygı dolu ve nazikti. Göç, Kovid-19 ve sağlık konularına yönelik iki ülke ilişkilerini ele aldık. Aynı zamanda iki devletin sağlığı ve yararı için iş birliğini konuştuk, Bütün bunlar ülke ve halklarımız için ilişkilerin iyi olduğunu gösteriyor”. Obrador, Biden görevi devralmadan bir gün önce ABD’ye göç politikasında reform yapma çağrısında bulunmuştu.