Myanmar'da askeri darbenin ardından yaşanan siyasi krizi görüşmek üzere Endonezya'da düzenlenen Güneydoğu Asya Uluslar Birliği (ASEAN) liderler toplantısı başladı.

Endonezya basınında yer alan haberlere göre, yerel saatle 13.40'ta başkent Cakarta'da başlayan toplantıda Filipinler, Laos ve Tayland hariç 7 ASEAN ülkesinin lideri, Myanmar krizini görüşmek için bir araya geldi. Tayland, Laos ve Filipinler ise dışişleri bakanı düzeyinde katılım sağladı.

ASKERİ CUNTA TEMSİL EDİLİYOR

ASEAN'ın dönem başkanı Brunei'nin Sultanı Hassanal Bolkiah'ın yönettiği toplantıya Myanmar'ın askeri hükümet lideri General Min Aung Hlaing, Endonezya Devlet Başkanı Joko Widodo, Malezya Başbakanı Muhyiddin Yasin ve Singapur Başbakanı Lee Hsien Loong, Vietnam Başbakanı Pham Minh Chinh ve Kamboçya Başbakanı Hun Sen katıldı.

MUHALEFET DAVET EDİLMEDİ

Myanmar'da darbe karşıtı milletvekilleri tarafından 16 Nisan'da kurulan ve "sivil hükümet" olarak görülen Ulusal Birlik Hükümeti (NUG), ASEAN toplantısında temsil edilmek istediklerini açıklamıştı. Endonezya, Malezya ve Myanmarlı hak grupları da ASEAN'ın liderler toplantısına NUG'yi davet etmemesini eleştirmişti.

EYLEMLER VE SİVİL ÖLÜMLERİ SÜRÜYOR

Öte yandan, Myanmar'da askeri darbeye karşı düzenlenen eylemlere devlet güçlerinin silahlı müdahalesi sonucu ölen sivillerin sayısı 745'e çıktı. Siyasi Tutuklulara Yardım Kuruluşunun (AAPP) hazırladığı raporda, son 24 saatte 6 can kaybı olduğu ifade edildi. Yaşamını yitirenlerden birinin Mandalay'da askerlerin başından silahla vurduğu 14 yaşındaki bir kız olduğu ifade edildi. 3 bin 371 kişinin darbeden bu yana gözaltında tutulduğu ve 1118 kişi hakkında ise gözaltı kararı bulunduğu belirtiliyor.