Küresel koronavirüs salgınının siyasal sonuçları ortaya çıkmaya başladı. Fransa'da üç ay ertelemeli olarak dün gerçekleştirilen yerel seçimlerin ikinci turunda Cumhurbaşkanı Macron'un kurucusu olduğu Cumhuriyet Yürüyüş Hareketi seçimlerde ağır bir yenilgi alırken, Yeşiller Partisi (EELV) ve sol ittifak önemli şehirleri kazanarak bir zafere imza attı.

Fransa'da üç ay ertelemeli olarak dün gerçekleştirilen yerel seçimlerin ikinci turu sonuçlandı. Cumhurbaşkanı Macron'un kurucusu olduğu Cumhuriyet Yürüyüş Hareketi (LREM) Paris, Marsilya ve Lyon gibi büyük kentlerin tümünü kaybederken seçimin en büyük kazananı Yeşiller Partisi (EELV) oldu. Yeşiller ve sol ittifak adayları; Lyon, Bordeaux, Strazburg, Poitiers, Besançon ve Marsilya gibi önemli büyük şehirlerde seçimi kazandı. Ancak seçimlere katılım oranı 5'inci Cumhuriyet Tarihinin en düşük seviyesi olan yüzde 39.5'te kaldı.

PARİS'TE SOSYALİST PARTİ ADAYI MEVCUT BAŞKAN ANNE HİDALGO YENİDEN SEÇİLDİ

Fransa'nın başkenti Paris'te Sosyalist Partinin (PS) adayı mevcut Belediye Başkanı Anne Hidalgo, seçmenin yalnızca yüzde 23,9’unun sandığa gittiği seçimde oyların yüzde 48,7'sini alarak yeniden belediye başkanı seçildi. Hidalgo, seçildikten sonra Hotel de Ville'ye gelerek bir konuşma yaptı. Sosyalist Parti ve Yeşiller Partisi Paris'te ortak liste çıkarmıştı. Paris'te merkez sağ Cumhuriyetçiler Partisinin (LR) adayı Rachida Dati, yüzde 33,8 ile ikinci sırada ve LREM'in adayı eski Sağlık Bakanı Agnes Buzyn yüzde 13,3 ile üçüncü sırada yer aldı.

SALGIN NEDENİYLE İKİNCİ TUR ÜÇ AY ERTELEMELİ YAPILDI

Ülkede ilk turu 15 Mart'ta eleştirilere rağmen yapılan, ancak ikinci turu 22 Mart'ta yapılması gerekirken son anda koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle ertelenen yerel seçimlerin ikinci tur oylaması dün sona erdi. İkinci turda 16,5 milyon seçmen yaklaşık 5 bin belediyenin yöneticilerini belirledi. İlk ve ikinci turda toplamda 34 bin 967 belediye başkanı ve yardımcıları seçildi.

TARİHİN EN DÜŞÜK KATILIMLI SEÇİMİ

İlk turu Mart ayında yapılan ancak Corona virüsü salgını nedeniyle ikinci turu 3 aydır ertelenen yerel seçimler için ülke genelinde 4 bin 842 merkezde sandık kuruldu. Ancak, seçmenin yüzde 60’ı sandığa gitmeyerek 5’inci Cumhuriyet tarihinin en düşük katılım oranına imza attı. Seçimde sandığa gitmeyenlerin oranı tarihi rekorla yüzde 60 olarak açıklandı. Bu oran 2014'teki yerel seçimlerde yüzde 37,87 olarak gerçekleşmişti. Harris Interactive anket firması tarafından belirlenen ilk rakamlara göre, seçime katılım 39,5 oranında oldu. Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Fransız haber ajansı AFP’ye yaptığı açıklamada, düşük katılım sayısından dolayı üzüntü duyduğunu ve “bunun ülke demokrasisi için kötü bir haber” olduğunu söyledi.

BAŞBAKAN PHİLİPPE LE HAVRE'DE BELEDİYE BAŞKANI SEÇİLDİ

Sandık çıkış anketlerine göre seçimin ikinci turunda, ilk turda olduğu gibi LREM ülkedeki büyük şehirleri kaybetti. Başbakan Edouard Philippe, Le Havre'da girdiği yarışta yüzde 58,83 ile seçimi kazandı. Seçim bölgesi Le Havre kentinden Belediye Başkanı olan Başbakan Edouard Philippe tekrar seçilince, Macron, Başbakan Philippe’i telefonla arayarak kutladı. Yeşiller’in büyük ilerleme gösterdiği seçimlerin hemen ardından Macron, Pazartesi sabahı Elysee Sarayı’nda Çevre Konvansiyonu toplantısından çıkan sonuçları tartışacak. Perpignan'da aşırı sağcı Marine Le Pen'in liderlik yaptığı Ulusal Birlik Partisinin (RN) adayı Louis Aliot, yüzde 52 oy alarak belediye başkanı seçildi.

BÜYÜK ŞEHİRLERDE KIRAN KIRANA YARIŞ YAŞANDI

Paris, Saint-Denis, Le Havre, Lille, Strasbourg, Besançon, Lyon, Marseille, Montpellier, Perpignan, Toulouse ve Bordeaux kentlerinde yarış kıran kırana geçti. Bazı kentlerde iki aday arasında gidip gelen sonuçları belirleyebilmek için oy sayma işlemi geç saatlere kadar devam etti.

"ARTIK KENTLERİMİZDE ÇEVRECİ PROGRAMLARIN UYGULANACAĞI YENİ BİR DÖNEME GİRİYORUZ"

Lyon’da yılların belediye başkanı, Philippe hükümetinde içişleri bakanlığı yapan Gerard Colomb’un desteklediği merkez sağ kaybetti. Lyon kentini Yeşiller’in adayı George Doucet yüzde 50,8 oyla kazandı. Yıllardır sağın kalesi olan Marsilya kentini de, solun da desteklediği Yeşiller’in adayı Michele Rubirola kazandı. Yine Strasbourg ve Bordeaux kentlerini de Yeşiller Partisi ve sol ittifak adayları aldı. Yeşiller’in Cumhurbaşkanı adayı ve Avrupa milletvekili Yannick Jadot, “Franda’da büyük iller de dahil pek çok ilde Yeşiller’in zafer elde etmesiyle iligili “Yerel hayatta da daha somut çevreci politikaların hayata geçirilmesi isteğidir. Artık kentlerimizde çevreci programların uygulanacağı yeni bir döneme giriyoruz” dedi.

YEŞİLLER VE SOSYALİSTLERİN YARIŞTIĞI LİLLE'DE ÇEKİŞME

Yeşiller ve sosyalistlerin yarıştığı Lille kentinde ise yarış son dakikaya kadar başa baş gitti. Sosyalist Parti eski lideri ve dördüncü kez Lille Belediye Başkanlığı’na aday olan Martine Aubry’nin, ilk sayımlarda seçimleri, yalnızca 1 puanlık bir farkla kaybettiği, yarışı Yeşiller’in adayı Stephane Bally’ye kaptırdığı açıklandı. Ancak ilerleyen saatlerde her iki adayın da yüzde 39,6 ile aynı oy oranına sahip olduğu bildirildi. Geç saatlere kadar devam eden sayımların ardından Aubry, “yalnızca 227 oy farkı ile” dördüncü kez Lille Belediye Başkanlığını kazandı.

AŞIRI SAĞDA KISMİ BİR İLERLEME

Seçimlerde aşırı sağ Ulusal Bütünleşme (RN) Partisi büyük kentlerden Perpignan’da zafer elde etti. RN’in adayı Louis Alliot, Perpignan kentini yüzde 53,1 oyla kazanarak, partisi adına en yüksek nüfuslu kenti kazanan aday oldu. RN lideri Marien Le Pen, seçmenin sandıktan uzaklaştığını ve bunun ne anlama geldiğinin iyi analiz edilmesi gerektiğini dile getirdi. Le Pen, RN’in artık büyük kentlerde de kazanmaya başladığını vurguladı.

BU SONUÇLAR 2022 BAŞKANLIK SEÇİMLERİNİ DE ETKİLEYECEK

Cumhurbaşkanı Macron tarafından yapılan açıklamalarda yerel seçimlerin iktidara yönelik bir destek ve karşı çıkış olarak değerlendirmediğin ifade etmişti. Ancak buna rağmen bu başarısız seçim sonuçlarıyla 2022'de yapılacak olan genel seçimlerde tekrar seçilmek isteyen Emmanuel Macron'un işinin zorlaştığı görülüyor. Kaynak: AA/Ajanslar/VOA Arzu Çakır