Azerbaycan ile Ermenistan arasında çatışmalar hızlandı. Sabah saatlerinde sınırda bir kez daha Azerbaycan ile Ermenistan güçleri arasında çatışma yaşandı. Ermenistan Başbakanı ülkede seferberlik ilan ettiklerini açıkladı.

Azerbaycan Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, Ermenistan ordusu saat 06.00 sıralarında cephe hattı boyunca Azerbaycan ordusunun mevzilerine ve sivil yerleşim birimlerine büyük çaplı silahlar, top ve havanlarla ateş açtı. Açıklamada, Terter'in Gapanlı, Ağdam'ın Çıraklı ve Orta Garvand, Fuzuli'nin Alhanlı ve Şükürbeyli, Cebrayıl'ın Çocuk Mercanlı köylerine Ermenistan ordusunun yoğun bombardımanı sonucu sivillerden ölü ve yaralıların olduğu bildirildi. Bu bölgelerde sivil altyapının da ciddi şekilde hasar gördüğü aktarıldı. T 24'ün haberine göre sivil ve askeri kayıpların netleştirildiği, Azerbaycan ordusunun da düşmanın provokasyonunu önlemek ve cepheye yakın bölgelerde yaşayan halkın güvenliğini sağlamak için misilleme tedbirlerinde bulunduğu bildirildi. Ermenistan da Dağlık Karabağ'da Azerbaycan'a ait 2 helikopter ile 3 İHA'yı vurduklarını, Azeri ordusunun can kayıplarının olduğunu açıkladı.Facebook hesabından açıklama yapan Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan da, Azerbaycan'ın Dağlık Karabağ'a saldırılar düzenlemeye başladığını belirterek "Savunma yapan ordumuz saldırıya başarıyla karşılık veriyor. Durum hızlı şekilde değişiyor, gerektiğinde açıklama yapılacak" dedi.

KARŞI SALDIRI YAPILDI

Azerbaycan Savunma Bakanlığı, Ermenistan'dan gelen saldırıya yanıt verildiğini açıkladı. Azerbaycan ordusu komutanlığının sivil halkın güvenliğini sağlamak için tüm cephe boyunca bir karşı saldırı başlatmaya karar verdiği bildirildi. Açıklamada, Azerbaycan Hava Kuvvetleri'ne ait bir savaş helikopterinin Ermenistan ordusu tarafından Terter yönünde düşürüldüğü, mürettebatın hayatta olduğu bilgisine de yer verildi. Azerbaycan'ın karşı saldırısının ardından açıklama yapan Ermenistan Savunma Bakanlığı Sözcüsü Şuşan Stepanyan, "Azerbaycan Savunma Bakanlığı, 'karşı saldırıya' başladıklarını açıkladı. Bu, Bakü'nün daha önceden planlanmış eylemler gerçekleştireceğini ortaya koyuyor. Temel bilgilere sahip her asker, karşı saldırı operasyonu planlamanın haftalar süreceğini bilir. Gerilimin tırmandığına dair resmi açıklamadan dakikalar sonra Azeri ve Türk medyası cepheden haber geçmeye başladı. Bu durum, Azerbaycan'ın provokasyonunun önceden planlandığını gösteriyor" ifadelerini kullandı.

AZERBAYCAN CUMHURBAŞKANI AÇIKLAMA YAPTI

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, çatışmanın ardından yaptığı açıklamada, Ermenistan'ın saldırısı sonucu şehitler olduğunu duyurdu ve "Şehitlerimizin kanı yerde kalmayacak. Ermenistan ordusuna ait askeri araçları imha ettik. Ermenistan işgal ettiği topraklarımıza yasa dışı şekilde yerleşmeye çalışıyor. Ermenistan'ın başlattığı saldırı neticesinde şehit ve yaralılarımız var. Kendi öz topraklarımızı savunuyoruz. Karabağ bizimdir, Karabağ Azerbaycan'dır" dedi.

RUSYA'DAN ÇAĞRI

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Azerbaycan ile Ermenistan arasında yaşanan çatışmaların durdurularak, taraflara müzakerelere başlama çağrısında bulundu. Açıklamada, "Durumu istikrara kavuşturmak için tarafları derhal ateşkese ve müzakerelere başlamaya çağırıyoruz." ifadesi yer aldı.

ERMENİSTAN BAŞBAKANI SIKI YÖNETİM İLAN ETTİ

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Facebook hesabından yaptığı açıklamada Güvenlik Konseyi'nin toplandığını duyurdu. Vatandaşlara "Kutsal vatanımızı korumaya hazır olun" diye seslenen Paşinyan, "Değerli vatandaşlar, şu anda Ermenistan hükûmetinin kararıyla sıkıyönetim ve genel seferberlik ilan edildi. Seferberlik kapsamındaki herkesi askerlik şubelerine başvurmaya çağırıyorum" dedi. Erivan ile Bakü, hukuken Azerbaycan’ın fiilense Ermeni güçlerin kontrolünde olan Dağlık Karabağ bölgesi nedeniyle on yıllardır anlaşmazlık içinde.

ERDOĞAN'DAN ERMENİSTAN AÇIKLAMASI

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan-Ermenistan hattındaki çatışmaya ilişkin olarak, "Azerbaycan'a yönelik saldırılarına bir yenisini ekleyen Ermenistan, bölgede barışın ve huzurun önündeki en büyük tehdit olduğunu bir kere daha göstermiştir" açıklamasını yaptı. Erdoğan sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Azerbaycan'a yönelik saldırılarına bir yenisini ekleyen Ermenistan, bölgede barışın ve huzurun önündeki en büyük tehdit olduğunu bir kere daha göstermiştir. Türk Milleti her zaman olduğu gibi bugün de tüm imkanlarıyla Azerbaycanlı kardeşlerinin yanındadır." ifadesini kullandı.

"ERMENİSTAN BÖLGEKİ BARIŞIN ÖNÜNDE ENGEL"

Erdoğan açıklamasında şunları kaydetti: "Azerbaycan'a yönelik saldırılarına bir yenisini ekleyen Ermenistan, bölgede barışın ve huzurun önündeki en büyük tehdit olduğunu bir kere daha göstermiştir. Türk Milleti her zaman olduğu gibi bugün de tüm imkanlarıyla Azerbaycanlı kardeşlerinin yanındadır. Ermenistan’ın tahrikkar saldırganlığı karşısında gerekli ve yeterli bir tepki ortaya koyamayan uluslararası toplum çifte standardını bir kez daha göstermektedir. Yaklaşık 30 yıldır ihmalkar tutumunu sürdüren Minsk üçlüsü de çözüm odaklı davranmaktan maalesef çok uzaktadır. Ermeni halkını, kendilerini felakete sürükleyen yönetimlerine ve onları bir kukla gibi kullananlara karşı geleceklerine sahip çıkmaya davet ederken, tüm dünyaya işgale ve zulme karşı verdikleri mücadelede Azerbaycan'ın yanında yer alma çağrısı yapıyoruz. Bugün yaptığımız telefon görüşmesinde dirayetli ve kararlı duruşuna bir kez daha şahit olduğum Azerbaycan Cumhurbaşkanı kardeşim İlham Aliyev'e ifade ettiğim gibi, Türkiye "tek millet, iki devlet" anlayışıyla, Azerbaycanlı kardeşleriyle dayanışmasını güçlendirerek sürdürecektir."

CHP'DEN ERMENİSTAN'A TEPKİ

Cumhuriyet Halk Partisi, Ermenistan’ın ateşkesi bozarak cephe hattında Azerbaycan‘a saldırıya geçmesiyle ilgili olarak bir açıklama yayınladı. Cumhuriyet Halk Partisi Ermenistan’ın Azerbaycan’a yönelik saldırısını kınadı.

"ULUSLARARASI HUKUKA AYKIRI"

Partinin sosyal medya hesaplarından şu açıklama yapıldı: Ermenistan tarafından uluslararası hukuka aykırı olarak gerçekleştirilen ateşkes ihlalini ve sivillerin ölümüne neden olan saldırıyı kınıyoruz. Şehit düşen Azerbaycanlı kardeşlerimize rahmet, Azerbaycan halkına başsağlığı, yaralılara acil şifalar diliyoruz.

HDP'DEN ÇAĞRI

HDP Merkez Yürütme Kurulu (MYK), Azerbaycan ile Ermenistan arasında bu sabah başlayan çatışmalara ilişkin yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, Azerbaycan ile Ermenistan arasında başlayan çatışmaların giderek yayılması ve topyekün bir savaşa dönüşmesi ihtimali olduğu belirtildi. Açıklamada, “Aralarında sivillerin de olduğu ölüm haberleri gelmeye başladı. Bu savaşın bir kazananı olmayacak, savaş her iki tarafı da derinden tahrip edecektir. Bu sebeple her iki ülke hükümetini acilen ateşkes ilan etmeye ve öncelikle sivilleri koruyacak önlemler almaya çağırıyoruz” denildi.

İBRAHİM KALIN'DAN AÇIKLAMA

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Ermenistan-Azerbaycan arasındaki çatışmaya dair açıklama yaptı. Twitter'dan açıklama yapan Kalın şunları yazdı: "Ermenistan’ın Azerbaycan’a yönelik saldırısını şiddetle kınıyoruz. Ermenistan sivil yerleşim birimlerine saldırarak ateşkesi ihlal etmiş ve barış ve istikrara karşı olduğunu bir kez daha göstermiştir. Uluslararası toplum bu tehlikeli provokasyona derhal dur demelidir. Türkiye bu saldırılar karşısında Azerbaycan’ın yanındadır. Saldırılarda hayatını kaybeden kardeşlerimize Allah’tan rahmet diliyoruz. Azerbaycan yalnız değildir. Türkiye’nin tam desteğine sahiptir." Türkiye Dışişleri Bakanlığı ise çatışmanın ardından yapılan açıklamada "Uluslararası hukukun açık ihlali olan ve sivil kayıplara da yol açan Ermeni saldırısını şiddetle kınıyoruz. Türkiye'nin Azerbaycan'a desteği tamdır. Azerbaycan nasıl isterse, o şekilde yanında olacağız" ifadelerine yer verdi. TBMM Başkanı Mustafa Şentop da bir açıklama yaparak şunları söyledi: "Ermenistan, sadece Azerbaycan'a karşı bir tehdit değil, bütün bölge barışı bakımından iflah olmaz bir terör devletidir."