Bangladeş'te devlet tarafından desteklenen seks endüstrisi salgın nedeniyle durma noktasına gelirken, işsiz kalan ve başka geliri olmayan binlerce kadın devletin yardımına muhtaç kaldı.

Bangladeş'te koronavirüsün yayılmasını engellemek amacıyla genelvlerin kapatılması, binlerce seks işçisinin gelirini ortadan kaldırdı. Hükümet tarafından yapılan açıklamada 1800 kadına devlet yardımı yapılacağı belirtildi. Ülke genelinde 100 binden fazla seks işçisi çalışırken bunların en az 10 bininin salgın nedeniyle işsiz kaldığı biliniyor.

EN AZ 10 BİN KADIN VE AİLELERİ ETKİLENDİ

Devlet tarafından işletilen genelevlerde çalışan 1800 kadınla birlikte ülke genelinde 100 bine yakın kadın seks endüstrisinde çalışıyor. Alınan kararla en az 10 bin kadın ve onların bakmak zorunda oldukları ailelerinin etkilendiği . Öldüklerinde kendileri için cenaze töreni dahi yapılmayan seks işçileri, isimsiz mezarlara gömülüyordu. Fakat geçtiğimiz günlerde bir seks işçisini cenazesi törenle kaldırılarak bir ilk  Çalışma koşullarının oldukça kötü olduğu bilinen Bangladeşli seks işçileri, şimdi de koronavirüs nedeniyle yaşanan salgından en fazla etkilenen kesim oldu.

HEPSİ MAĞDUR HEPSİ BORÇLU

Başkent Dakka'daki genelvler bölgesine yakın Gonoshasthaya Kendra Hastanesi’nde görevli doktor Zulfekar Ali, "Kadınlar oldukça sağlıksız koşullarda, daha fazla para kazanmak isteyen ev sahiplerinin hazırladığı dar odalarda yaşamak zorunda kalıyor. Devletin buralardaki tüm kadınlara yardım etmesi gerekiyor. Hepsi salgın nedeniyle alınan karardan mağdur oldu ve hepsinin patronlarına borçları var" dedi. Devlet, yalnızca kendisine bağlı genelvelerde çalışan 1800 kadına 20 kilo pirinç ve nakdi yardım yapacak. Ülkedeki diğer seks işçilerine dair ise herhangi bri kurtarma paketi açıklanmadı.

ALMANYA'DA 200 BİN SEKS İŞÇİSİ ETKİLENDİ

Salgının Avrupa'da yayılmasıyla birlikte Almanya hükümetinin de genelevleri ve sınırları kapatması, ülkede yaşayan ve çoğunluğu yabancı ülke uyruklu olan seks işçilerini mağdur Çalıştıkları şehirlerdeki günlük 90 avroyu bulan kiralarını ödeyemeyen yüzbinlerce seks işçisi evsiz kalma tehlikesi ile karşı karşıya kaldı. Devletin açıkladığı ekonomik kurtarma paketinde, "Serbest meslek" kategorisine giren seks işçileri vergi başvurusu yaparak paketten yararlanabilecek. Fakat, kayıt dışı çalışan binlerce seks işçisinin mağduriyeti devam ediyor.