Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başbakanı Mesrur Barzani ile Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov Irak'ta yaşananlara ilişkin görüştü.

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Mesrur Barzani ile Lavrov’un gerçekleştirdiği görüşmeye ilişkin açıklama yaptı. Açıklamada, Başbakan ile Lavrov’un ikili ilişkilerin yanı sıra, Erbil ile Moskova arasındaki koordinasyon ve ortak çalışmanın önemine dikkat çekildiği belirtildi. Görüşmede, enerji ve insani yardım konusundaki işbirliğinin yanı sıra Irak ve bölgedeki gelişmelerin de masaya yatırıldığı ifade edildi. Uluslararası toplumun Ortadoğu ve Kuzey Afrika’da istikrarın korunması için çaba göstermesi gerektiğinin vurgulandığı görüşmede, Suriye’deki gelişmelerin de ele alındığı kaydedildi.

RUS MEDYASI GENİŞ YER AYIRDI

Öte yandan Rus medyası da Başbakan ile Lavrov arasındaki görüşmeye geniş yer ayırdı. Ria Novosti, Tass, Interfax, Yandex ve Newsrus gibi çok sayıda önde gelen basın organı görüşmeye geniş yer verdi. Rus medyası, görüşmede Suriye’de istikrarın sağlanması konusunun ele alınmasını ve Erbil ile Moskova arasındaki enerji alanındaki ilişkileri ön plana çıkardı. Novosti’nin haberinde Başbakan’ın görüşmede, Suriye’de Kürtlerin ve bütün kesimlerin haklarının gözetildiği bir çözüme gidilmesi hususundaki ifadelerine vurgu yapıldı. 56’ncı Münih Güvenlik Konferansı görüşmeleri kapsamında Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov’la görüşen Başbakan, Lavrov’dan, Suriye’de Kürtlerin haklarının gözetilmesini istemişti.