Belarus'un başkenti Minsk'te binlerce kişi Devlet Başkanı Aleksander Lukaşenko'nun istifa etmesi için muhalefetin öncülük ettiği grev çağrısına sokaklara çıkarak karşılık verdi.

Belarus'un başkenti Minsk'te aralarında işçi, emekli ve gençlerin bulunduğu binlerce kişi Devlet Başkanı Aleksander Lukaşenko'yu istifaya zorlamak için muhalefetin öncülük ettiği grev çağrısına destek verdi. Euronews'in haberine göre, başkentin merkezinde birçok kafe ve restoran kepenk kapattı. Yüzlerce üniversite öğrencisi alkış ve şarkılar eşliğinde sokaklarda yürüyüş düzenledi. Göstericilerin darp edildiği ve yüzlerce kişinin tutuklandığı belirtildi. Belarus Merkez Bankası ise siber saldırıya uğradığını ve iki buçuk saat süreyle internet sayfasının çevrim dışı kaldığını bildirdi.

MUHALİF LİDERDEN GREV ÇAĞRISI

Muhaliflerin lideri durumundaki Svetlana Tikhanovskaya Pazar günü polisin 500’den fazla kişiyi gözaltına aldığı gösterilerin ardından bir açıklama yaparak genel grev çağrısı yapmıştı. Muhalif lider, Belarus halkından caddeleri kapatmalarını, iş yerlerinde kepenk indirmelerini, hükümete ait iş yerlerinden mal ve hizmet alımını durdurmalarını ve bankalardaki bütün paralarını çekmelerini istemişti. Ülkede seçimlerin ardından başlayan kitlesel gösterilerde 15 binden fazla kişi tutuklanmış, bütün muhalif liderler de hapse atılmıştı.