Belarus’ta seçim sonuçlarını protesto gösterileri gece boyunca devam etti. Başkent Minsk’te protestocular polise karşı caddelerde barikat kurdu. NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, 'barışçıl göstericilere karşı şiddet'i kınadı.

Belarus’ta kesin olmayan sonuçlara göre cumhurbaşkanlığı seçimini Aleksandr Lukaşenko’nun kazanmasını protesto edenler, polisin müdahalesine rağmen izinsiz gösterilerini sürdürdü. Protestoların yoğun olarak yaşandığı başkent Minsk’te göstericiler ile polis sık sık karşı karşıya geldi. İçişleri Bakanlığına bağlı özel kuvvetler ve polisin müdahalesine molotof kokteyli ve taş atarak karşı koyan göstericiler, bazı caddelere demir parmaklıklar ve çöp tenekelerinden barikatlar kurdu, araba lastikleri yaktı. Polisin sık sık gaz ve ses bombası kullanarak gerçekleştirdiği müdahaleye rağmen protestocular dağılmamak için direndi. Güvenlik güçlerinin sert müdahalesine topluca saldırarak cevap veren göstericiler, alanlardan ayrılmadı.

ÇOK SAYIDA YARALI VE GÖZALTI VAR

Polis ile göstericiler arasında yaşanan arbedede yaralananlar oldu, çok sayıda protestocu gözaltına alındı. Muhalefet, sosyal medyadan, diğer şehirlerden Minsk’teki protestoların desteklenmesi için çağrıda bulundu. Diğer şehirlerde ise polisin durumu kontrol altına aldığı bildirildi. Belarus’ta cumhurbaşkanlığı seçimlerinde, Merkez Seçim Komisyonunun açıkladığı kesin olmayan sonuca göre, mevcut Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko yüzde 80 oy alarak seçimin galibi olmuştu.

NATO BARIŞÇIL GÖSTERİLERE UYGULANAN ŞİDDETİ KINADI

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Belarus'ta devlet başkanlığı seçimlerinin ardından başlayan protestolara ilişkin açıklamada bulundu. Stoltenberg'in yazılı açıklamasında, "NATO müttefikleri, Belarus’taki devlet başkanlığı seçimlerinin gidişatıyla ilgili ciddi endişeleri dile getiriyor. NATO, barışçıl göstericilere karşı şiddeti kınıyor" ifadelerine yer verildi. Stoltenberg, "İfade özgürlüğü ve barışçıl protesto hakkı dahil temel haklara saygı gösterilmeli" diye ekledi.   https://dokuz8haber.net/dunya/belarusta-cumhurbaskanligi-secimi-ardindan-internet-kesildi-muhalifler-sokaklarda/ https://dokuz8haber.net/dunya/belarusta-muhalif-adaydan-lukasenkoya-iktidari-bariscil-yoldan-birakma-cagrisi/