ABD’deki Princeton Üniversitesi’nden bilim insanları, izolasyon sürecinde duyulan endişelere özen gösterilmesi gerektiğini, vakalarla ilgili verilerin yanlış yorumlanmamasını ve sosyal mesafeyi engelleyen tokalaşmak ve öpüşmek gibi toplumsal normaların bir süre rafa kaldırılmasını öneriyor.

ABD’deki Princeton Üniversitesi’nden bilim insanları koronavirüs salgını ile mücadeleyi zorlaştıran, insanlar tarafından yapılan en büyük hataları sıraladı. EurekAlert sitesinde yayınlanan araştırmada, insanların salgın sırasında uyku, egzersiz ve başka insanlarla iletişim kurmayı gözardı edip tüm dikkatlerini Covid-19’a verdiği belirtildi.

İZOLASYON SÜRECİNDEKİ ENDİŞELERE ÖZEN GÖSTERİLMELİ

Uzmanlara göre, salgın nedeniyle girilen izolasyon süreci, kronik psikolojik rahatsızlıkları şiddetlendirebilir. Bu nedenle evde sağlıklı bir ortam yaratılması ve duyulan endişelere özen gösterilmesi tavsiye ediliyor.

VAKALARLA İLGİLİ VERİLERİN YANLIŞ YORUMLANMASI

Karanatinada yapılan bir başka hata ise koronavirüs vakaları konusundaki istatistik verilerini yanlış yorumlamak. Vakaların artış veya düşüşüne ilişkin bazı veriler gereksiz yere durumun iyiye gittiği hissi uyandırabilirken, endişeye de yol açabilir.

TOPLUMSAL NORMLAR DA MÜCADELEYİ ZORLAŞTIRIYOR

Bazı toplumsal normlar da salgınla mücadeleyi zorlaştıran etkenler arasında. Bazı ülkelerde muhatap olunan kişiye dokunmak, sarılmak ve öpmek gibi bir gelenek var, oysa salgın sırasında temastan kaçınılması öneriliyor. Uzmanlara göre, bu sorunun çözülmesi için de sosyal mesafeyi teşvik edici görsel anlatımlar ve sloganlar kullanılabilir.