Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Myanmar Özel Raportörü Tom Andrews, Myanmar'da darbeye karşı düzenlenen eylemlerin askerlerin müdahalesiyle şiddetle sonuçlanabileceği uyarısı yaptı.

BM Özel Raportörü Andrews, askeri cuntanın finans merkezi Yangon ve çevre şehirlere asker sevk ettiğini belirterek, darbe karşıtlarının ise kitlesel gösteriler yaptığını hatırlattı. Geniş çaplı halk eylemlerinin olduğu kentlere askeri birliklerin sevk edilmesinin kitlesel gözaltı, ölüm ve ortadan kaybolmalarla sonuçlandığını hatırlatan Andrews, “kitlesel protestolara katılan göstericilerle askeri birliklerin karşı karşıya gelmesinin sonuçlarından korktuğunu” dile getirdi. “Ordunun, Myanmar halkına karşı daha büyük suçlar işlemesi konusunda uçurumun kenarında olabiliriz” diyen Andrews, Myanmar ordusu üzerinde nüfuzu olan ülkeleri göreve çağırdı.

ASKERİ DARBE

Myanmar ordusu, kendisine yakın siyasi grupların 8 Kasım 2020 seçimlerinde hile yapıldığı iddialarını ortaya atmasının ardından yaşanan gerilimi bahane ederek 1 Şubat'ta yönetime el koymuştu. 1 yıllığına olağanüstü hal ilan eden ordu, ülkenin fiili lideri Suu Çii’yi ve pek çok yetkiliyi gözaltına aldı. BM ve Avrupa Birliği başta olmak üzere pek çok uluslararası kurum darbeyi kınadı, Türkiye de askeri darbeye sert tepki gösterdi.