BM Gıda ve Tarım Örgütü ve Dünya Gıda Programı'nın yayınladığı rapora göre, 30 milyondan fazla insanın açlıktan ölmenin bir adım uzağında olduğuna dikkat çekildi.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ve Dünya Gıda Programı (WFP), dünyada yaşanan açlık ve yoksullukla ilgili bir rapor yayımladı. Rapora göre, Yemen, Güney Sudan ve kuzey Nijerya, Güney Sudan ve Yemen’de yaşayan aileler açlık ve ölüm riskiyle karşı karşıya olduğu vurgulandı.

34 MİLYON İNSAN AÇLIKTAN ÖLMEK ÜZERE

Rapor, akut açlığın, Afganistan’dan, Orta Doğu'ya, Lübnan'dan Latin Amerika ve Haiti'ye kadar dünyanın birçok bölgesinde hızla artacağına dikkat çekiyor. Halihazırda dünyada yaklaşık 34 milyon insanın açlıktan ölmek üzere olduğu ve bunu engellemek için kısa vadeli eylemler uygulanması gerektiği belirtiliyor.

"ŞİMDİ HAREKETE GEÇME VE HAYAT KURTARMAK HEPİMİİZİN GÖREVİ"

FAO Genel Direktörü Qu Dongyu, açlığı önlemek için acilen harekete geçilmesi gerektiğini belirterek "Acı çekmenin büyüklüğü endişe vericidir. Şimdi harekete geçmek ve hayat kurtarmak, geçim kaynaklarını korumak ve en kötü durumu önlemek için hızlı hareket etmek hepimizin görevidir" dedi.

"ZAMANA KARŞI KOŞMALI"

Yerel gıda üretiminin teşvik edilmesi gerektiğini söyleyen Qu, "Pek çok bölgede, ekim sezonu yeni başladı veya başlamak üzere. Zamana karşı koşmalı ve bu fırsatın yerel gıda üretimini korumasına ve dengelemesine destek olmalıyız” ifadelerini kullandı.

"FELAKETİN ORTAYA ÇIKTIĞINI GÖRÜYORUZ"

WFP İcra Direktörü David Beasley ise kıtlıktan milyonlarca ailenin etkilendiği sözlerini kullanarak, "Gözlerimizin önünde bir felaketin ortaya çıktığını görüyoruz. Çatışmalar, iklim krizi ve COVID-19’un yanı sıra açlık salgını ile beslenen kıtlık, milyonlarca ailenin kapısını çalıyor" dedi ve ekledi:

"BU YIL 5.5 MİLYAR BAĞIŞ YAPILMALI"

"Milyonlarca insanın açlıktan ölmesini engellemek için acilen üç şeye ihtiyacımız var; savaş sona ermeli, hayat kurtaran yardım sağlamak için savunmasız topluluklara erişmemize izin verilmeli ve her şeyden önce bu yıl için 5.5 milyar bağış yapılmasına izin verilmeli.”

"KORONAVİRÜS EKONOMİK KRİZLERE KARŞI ÜLKELERİ SAVUNMASIZ BIRAKACAK"

FAO ve WFP tarafından yayımlanan raporda, açlık, yoksulluk ve çatışmaların arkasında yatan sebepler ve yol açacağı sonuçlar şu şekilde sıralandı: “Afganistan, Orta Afrika Cumhuriyeti, Orta Sahel, Etiyopya, kuzey Nijerya, kuzey Mozambik, Somali, Güney Sudan ve Sudan'ın bazı bölgelerinde çatışma veya diğer şiddet türleri uzayabilir veya artabilir. -COVID-19 , dünya çapında birçok ülkeyi etkilemeye devam edecek ve onları ekonomik krizlere karşı oldukça savunmasız bırakacak. Latin Amerika, ekonomik düşüşten en çok etkilenen ve toparlanması en yavaş olan bölgedir. Orta Doğu'da, Yemen, Suriye ve Lübnan, kurdaki hızlı değer kaybı ve hızla yükselen enflasyondan ciddi şekilde etkileniyor. -İklim aşırılıkları ve La Niña kaynaklı hava koşulları muhtemelen Nisan ve Mayıs aylarında devam edecek ve Afganistan’dan Afrika Boynuzu'na kadar dünyanın birçok yerinde açlığa yol açacak. -Bazı ülkelerde muhtaç insanlara yardım etmek için giderek kısıtlanan erişim, işleri daha da kötü hale getirecek.”