Birleşmiş Milletler, Myanmar'da şu ana kadar toplam 138 protestocunun güvenlik güçleri tarafından öldürüldüğünü açıkladı.

BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, günlük basın brifinginde, Myanmar'daki barışçıl göstericilere yönelik şiddeti, "güçlü bir şekilde" kınadı. Dujarric, 14 Mart'taki protestolarda 38 göstericinin hayatını kaybettiğini hatırlatarak, 1 Şubat'taki darbeden bu yana ise aralarında kadın ve çocuklarında da olduğu en az 138 kişinin öldüğünü söyledi.

DAYANIŞMA ÇAĞRISI

Birleşmiş Milletler, uluslararası topluma ve bölge ülkelerine, Myanmar halkı ile dayanışma ve demokrasinin yanında yer alma çağrısı yaptı.

NE OLMUŞTU?

Myanmar ordusu, muhalefetteki bazı grupların 8 Kasım 2020 seçimlerinde hile yapıldığı iddiaları üzerine 1 Şubat’ta yönetime el koymuştu. Ülkenin fiili lideri ve Dışişleri Bakanı Aung San Suu Çii başta olmak üzere pek çok yetkil gözaltına alınmış ve 1 yıl süreyle olağanüstü hal ilan edilmişti. 6 Şubat’ta darbe karşıtı eylemlere başlayan halk, o günden beri kitlesel eylemler düzenliyor. Bugüne değin 100’ün üzerinde göstericinin öldürüldüğü, 1500’ün üzerinde kişinin tutuklandığı belirtiliyor.