Bolivya’da darbeyle işbaşına gelen eski geçici Devlet Başkanı Jeanine Anez, “terör, isyan ve komplo kurma” suçlamalarıyla gözaltına alındı. Anez, Devlet Başkanı Eva Morales’e yapılan darbenin ardından ordu tarafından işbaşına getirilmişti.

Bolivya’da Elpais gazetesinin haberine göre, Bolivya hükümeti, hakkında yakalama kararı çıkarılan Anez’in Beni eyaletine bağlı Trinidad bölgesinde gözaltına alındığını bildirdi. Anez'in gözaltına alınmasına ilişkin sosyal medyaya düşen görüntülerde, bir grup polisin, Anez'i ikamet ettiği binadan çıkarması ve polis aracına binmesine eşlik etmesi yer alıyor. Ülkede "darbe davası" olarak bilinen soruşturma kapsamında dün geç saatlerde Anez, eski Hükümet Bakanı Arturo Murillo, eski Devlet Başkanlığı Bakanı Yerko Nunez, eski Adalet Bakanı Alvaro Coimbra, eski Savunma Bakanı Luis Fernando Lopez ve eski Enerji Bakanı Rodrigo Guzman hakkında yakalama kararı çıkarılmıştı.

TERÖRİZM VE KOMPLO SUÇLAMASI

Kararın “terörizm, isyan ve komplo kurmak” ile suçlanan eski devlet görevlilerinin ülkeden kaçma ve soruşturma sürecini engelleme ihtimali bulunduğu için çıkarıldığı açıklanmıştı. Soruşturma kapsamında daha önce de Coimbra ile Guzman gözaltına alınmış ve iki bakanın başkent La Paz'a nakledileceği duyurulmuştu. Öte yandan Darbeyle işbaşına getirilen Anez, yakalama kararını Twitter’dan eleştirdi, “Siyasi zulüm ve istismar başladı. İktidar partisi diktatörlüğe dönmeye karar verdi” dedi.

DARBE OYUNU HALK İRADESİYLE BOZULDU

Bolivya'da 20 Ekim 2019'daki seçimleri ilk turda kazanan Devlet Başkanı Evo Morales’e yönelik eylemler başlamış, şiddet eylemlerine dönüşen protestoları, polisin isyanı izlemişti. Ordunun müdahale etmesi üzerine 10 Kasım günü istifa eden Moral, ülkeden ayrılmak zorunda kalmıştı. Muhalif Jeanine Anez'in devlet başkanlığında geçen bir yılın ardından ilk serbest seçimlerde Eva Morales çizgisindeki Luis Arce Catacora seçimi yüzde 55 oy alarak kazanmıştı.