Bolivya’da devlet başkanlığı seçimlerini sandık çıkış anketlerine göre, Sosyalizm Hareketi’nin (MAS) adayı Luis Arce kazandı. Arce’in en yakın rakibiyle arasında ise 20,9 puan fark var.

Bolivya'da 7 milyon 332 bin 925 seçmen yeni devlet başkanını belirlemek için oy kullandı. Son yapılan sandık çıkış anketlerine göre, seçimi sosyalist aday Luis Arce Catocora’nın kazandığı duyuruldu. Bolivya televizyonu Unitel'de yayınlanan duyuruya göre, Arce'nin oyların yüzde 52,4'ünü Carlos Mesa'nın ise yüzde 31,5'ini aldığı belirtildi. El Deber gazetesi ise sağ kanat protesto lideri Luis Fernando Camacho'nun yüzde 14,1'lik oy oranıyla üçüncü olduğu açıkladı. Sonuçların kesinleşmesi halinde ordunun baskısıyla geçen yıl istifaya zorlanan Evo Morales'in partisi Sosyalizm Hareketi (MAS) yeniden iktidara gelmiş olacak.

DARBEYİ ÖRGÜTLEYEN CAMACHO AĞLARKEN GÖRÜNTÜLENDİ

Bolivya’da darbeyi örgütleyen faşistlerden Fernando Camacho seçimlerde yaşadıkları hezimetin ardından ağlarken görüntülendi. “Sivil Komiteleri” Örgütleyen isimlerden Camacho, asker ve polisle darbe sürecinde işbirliği yapmış ve yerlilere karşı şiddete dönüşen gösterileri organize edenler içinde öne çıkan bir isim olmuştu. Santa Cruz'da sağcı hükümetlerle kurduğu yakın ilişkinin yanı sıra ırkçı eylemlerle ünlenmiş aşırı dinci paramiliter örgütlerle ve yerel uyuşturucu kartelleriyle bağı olan Camacho'nun Santa Cruz Gençlik Birliği (UJC) adlı örgütün bir dönem liderliğini de yaptığı belirtildi. https://twitter.com/camilateleSUR/status/1318208181261271040?s=20

MORALES’TEN “PROVOKASYONLARA GELMEYİN” ÇAĞRISI

Eski Bolivya Devlet Başkanı Evo Morales, ülkesinde düzenlenen genel seçimde oy verme işlemi sürerken, siyasi sığınmacı olarak geldiği Arjantin'in başkenti Buenos Aires'te basına açıklamalarda bulundu. Evo Morales, ülkesinde düzenlenen genel seçime ilişkin, "Sizden hiçbir provokasyona gelmemenizi istiyorum. Asla unutmamamız gereken en büyük ders, şiddetin yalnızca şiddet ürettiği ve bununla hepimizin kaybettiğidir" dedi. Sosyalizm Hareketi Partisinin (MAS) temsilcilerinin seçim sonuçlarını sandık başından takip ederek paylaşacağını söyleyen Morales, "Bütün Bolivyalıların ve siyasi partilerin, tıpkı şehirlerde olduğu gibi kırsal alandaki oyların dikkate alınmasını sakinlik içinde beklemesi ve seçim sonuçlarına saygı gösterilmesi oldukça önemlidir" değerlendirmesinde bulundu.

“EKONOMİK MUCİZENİN YÖNETİCİSİ” OLARAK TANINIYOR

Bolivya yasalarına göre adaylardan birinin seçimi kazanabilmesi için oyların en az yüzde 40'ını alması ve bir sonraki adaya 10 puanlık fark atması gerekiyor. Adaylardan birinin bu koşulları sağlayamaması halinde ikinci tur seçimlere gidilecekti. Son seçim anketinde, yüzde 42,2 oyla seçimi kazanacağı ileri sürülen 56 yaşındaki Arce, Morales'in 14 yıllık iktidarında, sağlık sorunları nedeniyle 2017 ve 2019 haricinde, Ekonomi Bakanlığı görevini yürütmüştü. Ülkenin 2006-2014 yıllarındaki gelişimi sebebiyle MAS'nin içinde Bolivya'da "ekonomik mucizenin yöneticisi" olarak tanınıyor. Bolivya'da 20 Ekim 2019 tarihindeki devlet başkanlığı seçimlerinde hile yapıldığı suçlaması yöneltilen Morales, 10 Kasım 2019'da ordunun baskısıyla istifa etmek zorunda kalmıştı. Morales istifasının ardından Meksika'ya sığınmıştı. ABD Başkanı Donald Trump Bolivya'daki iktidar değişikliğini memnuniyetle karşıladığını açıklamış ve demokrasinin muhafaza edildiğini belirtmişti. Bolivya'da Jeanine Anez yönetimindeki geçici bir hükümet kurulmuş ve hükümet ABD’ye 11 yıl sonra tekrar büyükelçi atamıştı.

LUİS ALBERTO ARCE KİMDİR?

28 Eylül 1963 Bolivya’nın başkenti La Paz’da doğan Luis Alberto Arce Catacora, Başkan Evo Morales’in kabinesinde Ekonomi Bakanı olarak görev aldı. 2006 yılında atanan Arce, Bolivya'daki Hidrokarbon, Telekomünikasyon ve Madencilik şirketlerinin kamulaştırılmasını ve Güney Bankası'nın kurulmasını denetleyen isimdi. Gayri safi yurt içi hasıla’nın yüzde 344 artması ve yoksulluğun yüzde 38’den 15’e düşmesi ile Bolivya ekonomisinin gelişme göstermesinde büyük payı bulunuyordu. 2011 yılında, Amerikan Ekonomi Dergisi Arce'yi, 18 bölge ülkesi arasında en iyi 8'inci Ekonomi Bakanı olarak sıralamıştı.