Britanya'nın Türkiye'den satın aldığı 400 bin kişisel koruyucu ekipmanı "standartlara uymadığı" gerekçesiyle iade edeceği belirtildi.

Britanya'nın Türkiye'den satın aldığı ve Koronavirüs dönemi nedeniyle alınan ihracat kısıtlama kararı nedeniyle ulaşması zaman alan 400 bin kişisel koruyucu ekipmanın standartlara uymadığı ortaya çıktı. Britanya Sağlık Bakanlığı kaynakları iade edilecek ekipmanların ücretinin geri alınacağını belirtti.

BÜYÜKELÇİ'DEN KISMİ YALANLAMA

The Guardian'ın yayınladığı habere, Birleşik Krallık Ankara Büyükelçisi Dominick Chilcott tarafından kısmi yalanlama geldi. Önlüklerin bir kısmının standartlara uymadığını kaydeden Chilcott "Kişisel koruyucu ekipmanın kullanılamaz halde olduğuyla ilgili Birleşik Krallık medyasında yer alan haberler doğru değildir" dedi.

"BİRLEŞİK KRALLIK HÜKÜMETİ MÜTEŞEKKİRDİR"

Twitter hesabından Türkçe ve İngilizce yaptığı açıklamada Chilcott şunları kaydetti: "Türkiye'den yollanan 400.000 adet kişisel koruyucu ekibmanın kullanılamaz halde olduğuyla ilgili Birleşik Krallık medyasında yer alan haberler doğru değildir. Gönderilen ürünlerin çoğunluğu halen Birleşik Krallık ve Türkiye'deki depolarda test edilmeyi bekliyor. Bunların ne Türk Hükümeti'nin Birleşik Krallık'a hediyesi olan KKE ile ne de bahsi geçen tedarikçiden beklenen teslimat gecikince temin ettikleri 68.000 tulumla bağlantısı yok. Özel bir tedarikçiden alınan az sayıda cerrahi önlük testi geçemedi ancak aynı tedarikçiden daha çok cerrahi önlük testi geçmiş bulunuyor ve Birleşik Krallık Sağlık Sistemi için kullanıma uygun durumdadır. Birleşik Krallık Hükümeti, Türk Hükümeti'ne Birleşik Krallık'ın kişisel koruyucu ekipman ihtiyacına desteğinden dolayı müteşekkirdir."

İADE GEREKÇESİ, STANDARTLARA UYMAMASI

Guardian gazetesinde yer alan habere göre, Britanya'nın askeri kargo uçağı ile Türkiye'den teslim aldığı 400 bin kişisel koruyucu ekipmanın standartlara uymadığı için iade edileceği ortaya çıktı. Britanya Sağlık Bakanığı'nın doğruladığı bilgiye göre, Türkiye'ye gönderilmeyi bekleyen ekipmanlar Heathrow Havalimanı yakınlarında bekletiliyor. Geri gönderilecek 400 bin ekipmanın ücretlerinin talep edileceği belirtildi. T24'te yer alan habere göre, Britanya'da pek çok sağlık çalışanı yeni tip Koronavirüs süreci boyunca hükûmete kişisel koruyucu ekipman eksikliği nedeniyle tepki gösterdi. Hükümet, eksiğin tamamlanması için vaatlerde bulunurken Türkiye'de bir şirketten de koruyucu ekipman sipariş edildi. Ekipmanlar, Türkiye'de koronavirüs döneminde alınan ekipma ihracatının ön izne bağlanma kararı nedeniyle Britanya'da hükümetin açıkladığı tarihlerde teslim edilemedi. Ekipmanın gecikmeli ulaşması Britanya'da hükümetin süreci yönetemediği gerekçesiyle eleştirilmesine neden oldu.

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞINDAN AÇIKLAMA

Dışişleri Bakan Yardımcısı Yavuz Selim Kıran, İngiltere'nin, 400 bin tıbbi malzemeyi iade edeceği yönündeki haberlere ilişkin açıklama yaptı. Bu iddianın yer aldığı habere konu olan kaynağın belli olmadığına dikkati çeken Kıran, "Resmi anlamda bize intikal etmiş hiçbir bilgi ve veri yok." ifadesini kullandı.

"YARDIM, TARİHİ DOSTLUK ÇERÇEVESİNDE YAPILDI"

Kıran, İngiltere'ye yardımın hem NATO ittifakı hem de bu ülkeyle olan tarihi dostluk çerçevesinde yapıldığını belirterek, şöyle devam etti: "Türkiye'nin sattığı veya hibe ettiği tıbbi malzemelerde hiçbir sorun yok. Bunların hepsi uluslararası standartlara uygundur. İnanıyoruz ki İngiliz yetkililer de bunu en kısa sürede düzeltecektir, düzelteceklerini umuyoruz en azından. Zira Türkiye ve İngiltere'nin bu ittifakını, dayanışmasını gölgelemeye kimsenin hakkı yok. Böylesine mesnetsiz haberlerle de bu dayanışmayı gölgelemek kimsenin hakkı olamaz." İngiltere'ye yapılan hibenin toplamda 400 bin ekipman adedini bulmadığını aktaran Kıran, "Bu iddia şuradan kaynaklanmış olabilir; İngiliz dostlarımız daha önce Sağlık Bakanlığımızın ve bizim bilgimiz dışında Türkiye'den bir firmayla 400 bin önlük için anlaşmıştı. Şuradan kaynaklanmış olabilir ki bu 400 bin ekipmanı da bu firmadan almadıklarını, ihraç etmediklerini anlıyoruz." dedi.