Çin ve Hindistan arasında iki gündür devam eden ve 20 Hint askerinin hayatını kaybettiği çatışma sonunda barış görüşmeleri ile durdu.

Çin ve Hindistan arasında devam eden sınır çatışması sonlandırıldı.

SİLAH KULLANILMIYOR

Çin ve Hindistan arasında yıllardır devam eden sınır anlaşmazlığı iki ülkeden yüzlerce askerin ölümüyle sonuçlandı. Sınırda karşılıklı taciz ve hamlelerin yıllardır devam ettiği sınır geriliminde iki ülke de kayıp sayısını azaltmak için silah kullanmıyor. Fakat bu sefer bu yöntem işe yaramadı. Çin ve Hindistan arasında çıkan son çatışmada, şu ana kadar en az 20 kişi hayatını kaybetti. Bu sayının tamamı Hint askerlerinden oluşurken Çin kayıp sayısı hakkında bilgi vermedi.

GERİLİM İLKBAHARDA ALEVLENDİ

Çin'le Hindistan arasındaki tartışmalı Himalayalar sınırında ilkbaharda tırmanan gerginlik, iki ülkenin bölgeye binlerce asker sevk etmesi ve tahkimat yapmasıyla yeni bir boyuta taşınmıştı. İki ülke askerleri arasında 5 ve 9 Mayıs tarihlerinde Pangong Gölü ve Kuzey Sikkim'de yumruk yumruğa kavga yaşanmış, görüntüler sosyal medyada paylaşılmıştı.

ÇİN: ÇATIŞMALAR DURDU BARIŞ SAĞLANDI

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Cao Licien, başkent Pekin’de düzenlediği olağan basın toplantısında, Hindistan ile barışın sağlandığını duyurdu. Licien, "İki taraf, bu konuyu diyalog ve müzakere yoluyla çözmek, sınır bölgesinde durumu yatıştırmak, barış ve huzuru temin etmek için anlaştı" dedi. Lcien ayrıca çatışmadan Hin askerlerini sorumlu tuttu ve ekledi: "Bir kez daha Hindistan’ın uzlaşmamıza uygun hareket etmesini, sınır bölgesindeki birliklerini sınırı geçmemesi ve durumu daha karmaşık hale getirebilecek tek taraflı eylem ve provokasyonlara girmemesi konusunda sıkı şekilde disiplin altına almasını talep ediyoruz."

GERİLİM 1962'DEN BERİ SÜRÜYOR

İki ülke 1962’de savaşmış, Hindistan ağır bir yenilgi almıştı. Çin’in Hindistan’ın kuzeydoğusuna girmesiyle başlayan savaşta iki taraftan toplam 2.000’den fazla asker yaşamını yitirmişti. 4250 metre yükseklikteki dağlık bir coğrafyada bir ay kadar süren savaşın ardından ateşkes anlaşması imzalanmış ve iki ülke, savaş öncesi sınırlarına dönmüştü. Hindistan, Çin’in bölgede 38 bin kilometrekare toprağını işgal ettiğini savunuyor. Son 30 yıl içinde sınır ihtilaflarını çözmek için yapılan görüşmeler sonuçsuz kaldı. Mayıs’ta kuzeydoğudaki Sikkim eyaleti sınırındaki bölgede Çin ve Hindistan birlikleri arasında çatışma ve arbede çıkmıştı.