Doğu Akdeniz'de Libya'nın 200 kilometre kuzeyinde Rosaline A isimli bir Türk kargo gemisi Alman Hamburg fırkateyni tarafından durduruldu. Almanya, Türkiye'nin itirazının ardından aramanın durdurulduğunu doğruladı.

Almanya Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada Rosaline A isimli geminin Libya'ya silah taşıdığı şüphesiyle durdurulduğu belirtildi. Açıklamaya göre Avrupa Birliği'nin Libya'da savaşan taraflara yurtdışından silah gönderilmesini önlemeyi hedefleyen Irini görevi kapsamında görev yapan Hamburg fırkateyninden askerler Türk gemisine çıktı. Türkiye olayla ilgili olarak AB misyonuna tepkisini bildirdikten sonra arama yapan askerler gemiden indi.

GEMİYE ÇIKMAK İÇİN İZİN ALINMASI GEREKİYOR

Deniz hukukuna göre, gemilerde arama yapabilmek üzere gemiye personelin çıkması için bayrak devletinin rızasının alınması gerekiyor. AA'nın haberine göre, Türkiye'den böyle bir izin almadan Hamburg Fırkateyni'nin personeli gemiye helikopterden iniş yaptı. Personelin helikopterden inişi ve Hamburg Fırkateyni'nin "ROSELINA-A" gemisi çevresindeki hareketleri de gemi personeli tarafından cep telefonuyla anbean kaydedildi.