Dünya Sağlık Örgütü G20 ülkelerine COVID-19 ile getirilen karantina kısıtlamalarını yumuşatmada "aşamalı süreç" uygulamanın çok önemli olduğunu söyledi.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü G20 ülkelerine COVID-19 nedeniyle getirilen kısıtlamaların yumuşatılmasının planladığını görmek cesaret verici olsa da “bu önlemlerin aşamalı bir süreç içinde yumuşatılması çok önemli” dedi. Birleşmiş Milletler (BM) Türkiye internet sitesinden verilen açıklamaya göre Genel Direktör Tedros Adhanom Ghebreyesus G20 ülkeleri Sağlık Bakanları ile İnternet üzerinden yaptığı sanal toplantıda “hepinizin ülkesi etkilendi ve hepiniz mücadelenizin farklı aşamalarındasınız” dedi. https://twitter.com/dokuz8haber/status/1250212241732800514 Avusturya, Almanya ve İtalya gibi ülkelerin vaka sayıları ve hastane ölümlerinde düşüş gibi cesaret verici veriler ışığında COVID-19 pandemisiyle ilgili getirdikleri karantina kısıtlamalarını yumuşatacaklarını duyurmaları konusunda Tedros, bu kısıtlamaları kaldırırken durumu herhangi bir ülkede salgının bittiği anlayışıyla değil, yeni bir aşamanın başladığı görüşüyle yapmanın çok önemli olduğunu vurguladı.

"ÜLKELER VİRÜS KONUSUNDA VATANDAŞLARINI EĞİTMELİDİR"

DSÖ Genel Direktörü “Bu önümüzdeki aşamada ülkelerin yeniden virüsün ortaya çıkmasını önlemek, çıkarsa da buna hızla müdahale etmek üzere vatandaşlarını eğitmeleri, görevlendirmeleri ve güçlendirmeleri yaşamsal önemdedir” ifadesini kullandı ve ülkelerin vakaları tespit etmek, test uygulamak, izole etmek ve her bir vakaya bakım sağlamak, her bir teması takip etmek ve sağlık sistemlerinin vakalarda artışı karşılayacak kapasiteye sahip olduklarından emin olmaları gerektiğini kaydetti.

SUUDİ ARABİSTAN 500 MİLYON DOLAR AYIRDI

Tedros ayrıca G20 Başkanı Suudi Arabistan’ın pandemiyle küresel mücadeleye 500 milyon Dolar taahhüt etmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. DSÖ Başkanı virüsün yayılmasının G20 ülkelerinin kapasitesine sahip olmayan ülkelerde hız kazanmasından derin endişe duyduğunu ifade ederek sadece COVID-19 mücadelesi için değil diğer temel sağlık hizmetlerinin de devam edebilmesi için acil desteğe ihtiyaçları olduğunu belirtti.

ABD'NİN ELEŞTİRİLERİNE CEVAP

ABD’nin DSÖ’nün salgınla ilgili yaptıklarını hedef alan eleştirileriyle ilgili olarak Tedros salgının en başından bu yana DSÖ’nün tehlike çanlarını yüksek sesle ve net olarak çaldığını vurguladı. Tedros “ve küresel müdahaleyi koordine etme misyonumuzu devam ettiriyoruz, paydaşlarımızla insanların hayatını kurtarmak için birlikte çalışıyoruz. Dünyanın her yerinde ülkeler için ayrıntılı teknik rehberler geliştirilmesi için binlerce bilim adamı ve uzmanı görevlendirdik. Pek çok ülkeye laboratuvar malzemesi ve koruyucu ekipman gönderdik, test kapasitesini genişlettik” diye konuştu.

DSÖ, 1.5 MİLYON SAĞLIK ÇALIŞANINA EĞİTİM VERDİ

Genel Direktör DSÖ’nün 1.5 milyon sağlık çalışanına eğitim verdiğini, COVID-19 tedavisinde ölüm oranlarını düşürerek çok önemli bir ilerleme sağlayabilecek 4 ilacın güvenliği ve etkinliği ile ilgili verileri sağlamak için “Dayanışma Denemesi” girişimini başlattıklarını da sözlerine ekledi. Uluslararası topluluğun COVID-19 ile ilgili DSÖ’nün Stratejik Hazırlılık ve Müdahale Planına 900 milyon Dolar taahhüt ettiğini belirten Tedros, DSÖ’nün BM Malzeme Zinciri Görev Gücü aracılığıyla Dünya Gıda Programı (WFP) ile birlikle Dünya çapında koruyucu malzeme dağıttığını da kaydetti.

DSÖ, 3 İSTEKTE BULUNDU

Tedros 19 Nisan tarihinde yapılan toplantıda Dünya’nın en güçlü 20 ekonomisinden üç istekte bulundu: “Birinci olarak her bir ülkeyi bilim ve gerçeklerin rehberliğinde pandemiyle kararlılıkla mücadele etmeye çağırıyoruz. İkinci olarak COVID-19 küresel yanıtını desteklemeye devam etmede G20 ülkelerine bakıyoruz” Genel Direktör üçüncü olarak da G20 ülkelerini gerekli malzemelerin üretimi ve adil olarak dağıtımında birlikte çalışmaya ve sağlık çalışanları ve hastalarını riske atan ticaret engellerini kaldırmaya çağırdı.

"HEPİMİZ TEK BİR İNSANLIĞIN PARÇASIYIZ"

Genel Direktör Tedros Adhanom Ghebreyesus konuşmasına “COVID-19 pandemisi bize basit bir gerçeği hatırlattı: Hepimiz tek bir insanlığın parçasıyız. Aynı gezegeni paylaşıyoruz. Aynı umutlara ve hayallere sahibiz. Aynı kaderi paylaşıyoruz” ifadeleri ile son verdi.