Koronavirüs salgınının kökenlerini araştırmak üzere Çin’e giden Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) heyetinin karantinası sona erdi.

Koronavirüs salgınının kökenlerini araştırmak üzere Çin’e giden Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) heyeti karantinadan çıktı. Heyetin dünyada salgının ilk patlak verdiği Wuhan’da hastaneleri, laboratuvarları ve pazar yerlerini ziyaret etmeyi planladığı bildirildi.

KARANTİNADA İKEN ÇEVRİM İÇİ TOPLANTILAR YAPILDI

Cenevre merkezli DSÖ’nün Twitter’dan yaptığı açıklamada, heyetin karantina altında olduğu 14 gün içinde Çinli bilim insanlarıyla çevrim içi toplantılar yaptığı aktarıldı. Çinli bilim insanlarının virüse ilişkin güncel bilgileri ve tecrübelerini heyetle paylaştığı, heyetin de virüse ilişkin bazı temel veriler için talepte bulunduğu belirtildi.

HEYET İLK HASTALARLA VE MÜDAHALEDE BULUNAN DOKTORLARLA GÖRÜŞECEK

Uzmanların Wuhan’da laboratuvarları, marketleri ve hastaneleri ziyaret etmeyi planladıkları bildirildi. Heyetin, virüs ortaya yeni çıktığında hastalara müdahalede bulunan sağlıkçılar ile Covid-19’a yakalanan ilk hastalarla görüşeceği de kaydedildi.

NE OLMUŞTU?

Çin’e gelmelerinin ardından 14 günlük karantinaya alınan ekip, öğleden sonra Vuhan’daki otellerinden dışarı çıkıp bir otobüse binerken görülmüştü. ABD, Avustralya, Almanya, Japonya, İngiltere, Rusya, Hollanda, Katar ve Vietnam’dan uzman ve araştırmacılardan oluşan heyetin, 14 günlük karantina sürecinde Çinli yetkililerle çevrim içi toplantılar yapacağı açıklanmıştı. DSÖ heyeti, ocak ayı başında Çin’e gitmiş ancak Pekin yönetiminin geçerli vizeler alınmadığı uyarısını yapmasının ardından geri dönmek zorunda kalmıştı.