Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), dünya genelinde en az 463 milyon çocuğun Covid-19 salgını döneminde uzaktan eğitime erişimi olmadığını bildirdi.

Türkiye'de okulların açılıp açılmayacağına yönelik tartışmalara sürerken UNICEF, salgının çocukların eğitimini nasıl etkilediğine ilişkin son raporunda dünyadaki çocukların en az üçte birinin uzaktan eğitim göremediğine dikkati çekti. UNICEF Direktörü Henrietta Fore, ”Okulları Covid-19 nedeniyle kapanan en az 463 milyon çocuk için uzaktan eğitim söz konusu değildi” dedi. Fore, çok sayıda çocuğun eğitiminin aylarca tamamen aksamasının küresel bir acil durum olduğunu belirterek, bunun yansımalarının ilerleyen yıllarda ekonomilerde ve toplumlarda hissedileceği uyarısını yaptı.

1,5 MİLYAR ÇOCUK OLUMSUZ ETKİLENDİ

Salgın nedeniyle okulların kapanmasının 1,5 milyar çocuğu olumsuz etkilediği ifade edilen UNICEF raporunda, 100 ülkeden toplanan veriler doğrultusunda her çocuğun uzaktan eğitim için gereken teknoloji ve araçlara erişimi bulunmadığı gibi bazılarının çalışmaya zorlandığına da dikkat çekildi.

EĞİTİM ÖĞRETİMİN İLK AŞAMASINDAKİ ÇOCUKLAR ERİŞEMİYOR

Uzaktan eğitime erişim sorunu çeken ya da kaçıranlar ise ağırlıklı olarak en kritik öğrenme ve gelişim dönemlerindeki çocuklar oldu. Uzaktan eğitime erişemeyen çocuk sayısı anaokulu seviyesinde 120 milyona çıkarken, bu rakam ilkokul seviyesinde 217 milyon, ortaokul seviyesinde 78, lise seviyesinde 48 milyon oldu. UNICEF, hükümetlere, okulları güvenli şekilde açmaya öncelik verme, açılmanın mümkün olmadığı durumlarda ise kaybedilen sürenin telafisi ile özellikle marjinal grupların uzaktan eğitime erişimine olanak sağlama çağrısı yaptı.