Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya Cumhurbaşkanı Putin ile İdlib'in durumuna ilişkin telefon görüşmesi yaptı. Erdoğan, öncesinde grup toplantısında İdlib'e ilişkin mesajlar verdi.

Erdoğan, Soçi mutabakatı sınırları dışında da rejimi vuracaklarını söyledi. Erdoğan'ın açıklamalarından sonra Putin ile bir telefon görüşmesi gerçekleşti.

PUTİN - ERDOĞAN GÖRÜŞMESİ

Kremlin Sarayı’ndan yapılan yazılı açıklamada, Putin ve Erdoğan'ın gerçekleştirdiği telefon görüşmesinde Suriye krizinin ele alındığı bildirildi. Her iki liderin krizin çeşitli yönleri üzerinde müzakerelere devam ettiği belirtilen açıklamada, özellikle İdlib’de kötüleşen durumun ele alındığı kaydedildi. Açıklamada, “Görüşmede 17 Eylül 2018’deki Soçi muhtırası dahil Rus-Türk anlaşmalarının tam olarak uygulanmasının önemi vurgulandı. Bu amaçlar için ilgili kurumların aracılığıyla ilave temasların yapılması kararlaştırıldı” denildi.

PESKOV'DAN DA AÇIKLAMA

Kremlin Sözcüsü Peskov, basın toplantısı sırasında Erdoğan'ın sözlerinin hatırlatılması üzerine, "Kremlin, taraflara belirli yükümlülükler yükleyen Soçi mutabakatlarına bağlılığını koruyor. Özellikle Türk tarafı, İdlib'de yoğun şekilde konuşlanan terör örgütlerinin etkisiz hale gelmesini sağlamayı taahhüt etmişti. Rus tarafı, bu örgütlerin İdlib'den Suriye ordusuna ve Rus askeri tesislerine saldırılar düzenlediğini üzülerek ifade eder" ifadelerini kullandı.

ERDOĞAN İLE PUTİN'İN TEMASLARI DAHA SIK OLACAK

İdlib'deki mevcut durumun kabul edilemez olduğunu ve Soçi mutabakatlarıyla aykırı düştüğünü kaydeden Peskov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın iki ülke temsilcilerinin bu soruna ilişkin yoğun temaslarına devam etmelerini kararlaştırdığını aktardı.