Suriye Ordusu'nun İdlib'teki ilerleyişi üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan, Asatana sürecine ilişkin eleştirilerde bulundu.

Suriye ordusu İdlib’deki ilerleyişini sürdürüyor. HTŞ’nin denetimindeki, stratejik önem taşıyan Maaret el Numan kasabasına giren ordu güçlerinin kontrolü ele geçirdiği belirtiliyor. Son duruma ilişkin açıklama yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan ise Moskova’ya tepki göstererek, “Şu anda Astana süreci diye bir şey de kalmadı” dedi.

"SURİYE ORDUSU'NUN MAARAT EL NUMAN KASABASINA GİRDİ"

Yerel kaynaklar, Suriye ordusunun, Salı günü İdlib vilayetindeki Maarat el Numan kasabasına girdiğini bildirdi. Söz konusu kasaba, başkent Şam ile Halep’i birbirine bağlayan anayol üzerinde olması nedeniyle kritik önemde. Suriye resmi haber ajansı SANA, Rusya destekli Beşar Esad’a bağlı güçlerin “kentin pek çok bölgesini özgürleştirdiğini” bildirdi. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR) ise Suriye ordusunun, Heyet Tahrir Şam’ın (HTŞ) denetimindeki İdlib’in en büyük ikinci yerleşim yeri olan Maaratel Numan’ın kontrolünü “tamamen ele geçirdiğini” öne sürdü. Reuters’ın bildirdiğine göre Suriye televizyonu da Maarat el Numan’da devriye gezen Suriye askerlerinin görüntülerini yayınladı.

ERDOĞAN: SABRIMIZ TÜKENİYOR

Afrika dönüşü İdlib’de artan gerilime ilişkin soruları da yanıtlayan Erdoğan, “Şu an itibarıyla maalesef Rusya Astana’ya da Soçi’ye de sadık değil. Arkadaşlarımız muhataplarıyla görüşmeler yapıyorlar. Bu görüşmelerde de kendilerine artık “İdlib’de bu bombalamaları vesaire durdurdunuz durdurdunuz, durdurmadığınız takdirde bizim artık sabrımız tükeniyor. Bundan sonra ne gerekiyorsa biz de bunu yapacağız.” diye ifade ediliyor. En son Halep’ten bizim tarafa atışları var. Bunlara biz bir yere kadar sabrederiz, sabrettik ama ondan sonra da biz göbeğimizi keseriz. Bu konuda Rusya da eğer biz birbirimize sadık ortaklar isek, tavrını belli edecek. Ya Suriye ile olan süreci farklı yürütecek ya da Türkiye ile olan süreci farklı yürütecek, bunun başka yolu yok.” dedi.

MSB: VURURUZ

Milli Savunma Bakanlığı da dün yaptığı açıklamada, "Rejim'in İdlib’deki saldırıları, masum sivilleri katletmekte ve bir insanlık trajedisine neden olmaktadır. Bölgedeki Gözlem ve Kontrol Noktalarımızın güvenliğini tehlikeye atacak girişimlere meşru müdafaa çerçevesinde karşılık verilecektir" dedi.