Cumhurbaşkanı Erdoğan, dün Azerbaycan'da düzenlenen Zafer Günü kutlaması'nda yaptığı konuşmada Bahtiyar Vahapzade'ya atfedilen Aras Nehri için yazılmış şiirden bir kesit okudu. İran Dışişleri Bakanı Javad Zarif ise, İran'ın Azerbaycan vilayetlerinin İran'dan ayrılığına ithafen şeklinde algılanan şiire sert tepki gösterdi.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın dün Bakü'de düzenlenen Zafer Günü kutlamaları esnasında yaptığı konuşmada Azerbaycan topraklarının zorla bölünmesine değinen Aras Nehri ile ilgili bir kesit okuması İran'da tepkilere neden oldu. İranlı sosyal medya kullanıcılarının yoğun tepkisiyle başlayan, devlet erkanının da yoğun eleştirilerini alan şiire son olarak İran Dışişleri Bakanı Javad Zarif Twitter üzerinde bir açıklamayla tepki gösterdi.

İRAN'DA TEPKİLER

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın okuduğu şiirin ardından İran'da sosyal medya kullanıcıları Türkiye'yi "Osmanlı hevesleriyle İran'ın topraklarına göz dikmekle" itham ettiler. İranlı bazı devlet yetkilileri de Türkiye'nin yayılmacı bir politika izleyebileceği ihtimaline dikkat çekerek Azerbaycan'ın da bu gidişata ortak olabileceğini belirttiler. İran'ın eski Ulaştırma Bakanı Abbas Akhoundi "Türkiye'nin yayılmacılığı Azerbaycan tarafından destekleniyor ve tüm bunların başında da tüm bu oyunu tasarlayan İsrail bulunuyor. Azerbaycan vilayeti yalnızca İran'da muhafız vazifesi görmekle kalmıyor aynı zamanda İran medeniyetinin ana unsurlarından ve ülkemizin kurucularındandır. Erdoğan'ın bu adımı kınanmalıdır" şeklinde bir paylaşımda bulundu.

TAHRAN BÜYÜKELÇİSİ BAKANLIĞA ÇAĞRILDI

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Said Hatipzade, Türkiye'nin Tahran Büyükelçisi Derya Örs'ün bakanlığa çağrılarak, Türkiye'den "acilen açıklama beklendiğinin" bildirildiğini duyurdu. Hatipzade, "Topraklar üzerinde hak iddia edilen, yayılmacı imparatorlukların çağının yıllar önce sona erdiğinin" Büyükelçi Örs'e bildirildiğini söyledi. İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, ülkenin toprak bütünlüğüne ve ulusal güvenliğine yönelik herhangi bir müdahaleye izin verilmeyeceğini de ekledi.

İRAN DIŞİŞLERİ BAKANI ZARİF TEPKİ GÖSTERDİ

İran Dışişleri Bakanı Javad Zarif, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 10 Aralık'ta düzenlenen törende Bakü'de okuduğu ve Aras Nehri'nin zorla bölünmesine değinen Bahtiyar Vahapzade tarafından yazılmış şiire ithafen şunları paylaştı: "Dün Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakü'de okuduğu şiirle Aras'ın kuzeyindeki toprakların İran'dan zorla koparılmasına değindiğini bilmiyordu. Azerbaycan Cumhuriyeti'nin egemenliğini zedelediğinin farkında değil mi? Sevgilimiz BİZİM Azerbaycan'ımızla ilgili kimse konuşamaz."

BİR SINIR OLARAK ARAS NEHRİ

Azerbaycan Cumhuriyeti ile İran'ın etnik Azeri-nüfus yoğunluğuna sahip iki vilayeti olan Ardabil ve Doğu Azerbaycan arasında bulunan Aras Nehri'nin İran'da yaşayan Azerbaycanlılar için anavatanlarından zorla koparılmanın sembolü olarak görüldüğü belirtiliyor. Bahtiyar Vahapzade'nin 1959 tarihli "Gülistan" adlı eserinden uyarlanarak bestelendiği söylenen Aras Türküsü, 1813 yılında Rusya İmparatorluğu ve İran arasında imzalanan Gülistan Anlaşması'nı konu edinir. Bu anlaşmaya göre Azerbaycan toprakları Rusya ve İran arasında paylaşılmıştır ve Aras Nehri de iki ülke arasında sınır kabul edilmiştir. Şiir yazıldığı dönemde Sovyetler Birliği'nce yasaklanmıştır. AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın okuduğu şiirin kesiti şu şekilde: “Aras'ı ayırdılar Kum ile doldurdular; Ben senden ayrılmazdım Zor ile ayırdılar, Ay Lâçin, can Lâçin, Men sene kurban Lâçin”