Çin'den başlayan koronavirüs salgını en çok Avrupa'yı olumsuz etkiliyor. Avrupa'da binlerce kişi hayatını kaybederken ekonomik olarak da büyük bir çöküş yaşanıyor.

Euro bölgesi maliye bakanları, Perşembe akşamı yaptıkları video konferansta 500 milyar euroluk bir koronavirüs paketinde uzlaştı.

PAKET, İŞÇİLER, HÜKÜMETLER VE ŞİRKETLER İÇİN HAZIRLANDI

İşçiler, şirketler ve hükümetler olarak üç ayağı olan paket, salgın nedeniyle alınan önlemlerden kaynaklanan ekonomik zararı azaltmayı hedefliyor. Hükümetlere Avrupa İstikrar Mekanizması (ESM), şirketlere Avrupa Yatırım Bankası ve işçilere de Avrupa Komisyonu’nun yeni yarattığı SURE adlı bir program tarafından destek verilecek.

"AB TARİHİNDEKİ EN ÖNEMLİ PAKET

Fransa Maliye Bakanı Bruno Le Maire, bunun AB tarihindeki en önemli ekonomik plan olduğunu söyledi. Bakanların bir uzlaşmaya varması için üç güne yayılan toplam 18 saatlik görüşme yapılması gerekti.

İTALYA, FRANSA VE İSPANYA'NIN 'KORONABOND' TALEBİ KABUL EDİLMEDİ

Öte yandan İtalya, Fransa ve İspanya’nın talep ettiği “koronabond” denen ve hükümetlerin koronavirüs nedeniyle almak zorunda kaldıkları borçların kolektif bir şekilde üstlenilmesi talebi kabul görmedi. Daha önce Fransa hükümetinin önerdiği bir diğer “kurtarma fonu” da Almanya, Hollanda, Finlandiya ve Danimarka tarafından reddedilmişti.

MERKEL'DEN AÇIKLAMA

Konuyla ilgili Perşembe günü bir açıklama yapan Almanya Başbakanı Angela Merkel de “AB’nin mevcut siyasi birliğinin durumunu da göz önünde bulundurunca birbirimizin borçlarını üstlenmenin doğru olmadığını düşünüyorum” demişti.

PAKETİN KABUL EDİLMESİNDE MACRON'UN ROLÜ BÜYÜK

BBC Avrupa Muhabiri Gavin Lee, bugün uzlaşılan paketin kabul edilmesinde Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un büyük rolü olduğunu, son 24 saat içinde Merkel’in yanı sıra İtalya ve Hollanda ile yaptığı birden fazla telefon görüşmesinin etkili olduğunu aktarıyor.